HJEMME: Her er foreldrene Espen og Lise Johannesen Øwre hjemme i stua på Stovner.
HJEMME: Her er foreldrene Espen og Lise Johannesen Øwre hjemme i stua på Stovner. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2 / Privat

Silje (20) tok livet sitt – staten erkjenner at det var sykehusets skyld

Staten ga seg to uker før de skulle møte familien i retten. – Et seks år langt mareritt er over, sier pappa Espen Øwre.

En novemberdag i 2012 sto to politimenn i sivilt på døra utenfor familien Johannesen Øwres hus på Stovner i Oslo.

Den ene presenterte seg som politimann. Den andre som politiprest.

– Jeg visste det med en gang. At Silje var død, sier mamma Lisa Johannesen Øwre.

TV 2 har tidligere fortalt Silje Benedikte Øwres (20) historie, og om foreldrenes kamp mot staten for å få en anerkjennelse av at datteren ble feilbehandlet i helsevesenet.

Nå, seks år etter selvmordet, er familiens kamp mot staten endelig over.

Innlagt

Silje Benedikte var 14 år da hun falt sammen hjemme i stua i familiens hus. Hun ble innlagt på sykehus og fikk diagnosen ME, men senere møtte familien en lege som mente Silje kanskje var deprimert.

Legen mente det Silje slet med var psykisk, og hun fikk hjelp videre i Barne- og ungdomspsykiatrien. Fram til hun var 18 år gikk alt fint.

Men i voksenpsykiatrien fikk hun tilbud om medisiner. Hun tok imot, med alt som fulgte av bivirkninger.

– Også bivirkningene ble medisinert bort. Vi skjønte det ikke da, men etterhvert tok hun veldig mange medisiner, sier pappa Espen Øwre.

Fra hun var 18 til 20 år fikk hun utskrevet rundt 15.000 tabelletter. Hun tok Seroquel, Catapresan, Rivotril, Orfiril, Nozinan, Remeron, Cipralex, Sarotex, Lamictal, Vival, Nobligan, Pinex Forte, Imovane, Atarax, Tramadol og OxyNorm.

5. november 2012 var Silje Benedikte 20 år. Hun var innlagt på institusjon, fikk permisjon og tok livet sitt.

For familen var det som har skjedd ufattelig.

Tilsynssak

Etter at sjokket hadde lagt seg, ba pappa Espen fylkesmannen i Oslo og Akershus om å undersøke saken.

Etter en to år lang granskning konkluderer fylkesmannen med at datteren fikk feil behandling, og at blant annet overmedisinering førte til selvmordet.

Det ble rettet knusende kritikk mot sykehuset og utskrivningen av medisiner, samt en 22 siders krav om rettelser og endringer av rutiner og veiledere.

Sykehuset beklaget også ovenfor familien, og utbetalte en egen erstatning.

Deretter sendte familien en søknad til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), som er statens etat for vurdering av erstatning til dem som mener seg feil behandlet av helsevesenet.

Men i NPE mente de at Silje Benedikte hadde fått forsvarlig behandling. De fikk avslag på søknaden om erstatning.

– Dette handler ikke om penger. Men her har du en instans som representerer staten, som mener at hun har fått rett behandling. Det henger ikke på greip, sier Espen.

Derfor klaget familien inn saken til klageorganet Helseklage. Der kom de med samme konklusjon.

– Vi kunne ikke la det ligge, vi må få rettferdighet for datteren vår. Behandlingen tok livet av henne, og det må staten anerkjenne, sier faren.

Til retten

Familien bestemte seg derfor for å saksøke staten. Saken skulle startet i Oslo tingrett neste uke, men to uker før rettssaken kastet statens advokater inn håndkle.

– Statsadvokaten oppnevnte en ny sakkyndig, som kom med enda en rapport som viste at behandlingen tok livet av Silje. Til slutt ga de seg, men jeg kan ikke forstå hva motivasjonen deres for å dra saken så langt er, sier Espen.

I forliksbrevet fra staten skriver advokaten følgende:

«Espen og Lise Øwre har krav på erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning for svikt ved diagnostisering med påfølgende svikt i behandlingen, av psykisk sykdom for datter Silje Øwre. Ved riktig diagnose og påfølgende behandling vill sannsynligvis selvmordet den 05.11.12 vært unngått.»

For familien er det en seier med bismak.

– Da jeg mottok telefonsamtalen om at vi hadde «vunnet» følte jeg ikke annet enn tomhet og trishet. Helsevesenet bidro til å ta livet av datteren vår, og ingen vil noen gang straffes for det, sier Espen.

I den nye sakkyndigrapporten går det fram at Silje, dersom hun hadde fått riktig behandling allerede i 15-16-årsalderen, ville fått et bedre liv.

Han synes det er forferdelig at de som familie har måttet bruke så mye energi på kampen mot staten.

– Jeg har brukt år av livet mitt på denne kampen. Det virker som at de gjør alt for å vinne, og det er ikke slik pasientskade-ordningen skal fungere, sier Espen, som mener hele ordningen bør gjennomgås.

Helseklage: – Nye opplysninger

Helseklage selv sier at det var nye opplysninger i saken som førte til at de inngikk forlik.

Avdelingsdirektør ved Rettssaksavdelingen i Helseklage, Svenn Wold Gaulen, sier de forholder seg til et annet regelverk enn for eksempel fylkesmannen.

– Når vi får oversendt en klagesak fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE), vurderer vi saken på nytt. Vår jobb er å sjekke om erstatningsvilkårene er oppfylt, om det har vært en svikt i behandlingen av pasienten/klageren og om det er en årsakssammenheng mellom svikt og skaden det søkes erstatning om, sier han.

Han understreker at Helseklage ikke er opptatt av å vinne saker, men å komme fram til riktig avgjørelse.

– Det er også noe dette forliket viser. I denne saken kom det fram et nytt faktum før rettsaken, noe som førte til forlik, sier han til TV 2.

– Dyrt

Familien er ikke fornøyd med at saken måtte gå så langt før den fikk en løsning. De understreker at den sakkyndigrapporten som nå førte til forlik, sier mye av det samme som tidligere rapporter.

Espen er ikke fornøyd med Gaulens svar.

– Hadde NPE gjort jobben sin i første omgang, ville vi sluppet å få disse siste 4 årene ødelagt. I 2014 sa NPE at de hadde gjort en meget grundig gjennomgang av saken – noe som åpenbart ikke stemte. Her er det bare snakk om ansvarsfraskrivelser hele veien, sier han.

Han tror det er store mørketall, og at mange som hadde hatt krav på erstatning, aldri får det.

– Det er en utrolig krevende prosess å stå i. Det koster også mye penger, med advokat og det hele, så dersom man taper risikerer man at det får store økonomiske konsekvenser, sier Øwre.

Han har selv blitt syk av prosessen rundt datterens sak, men i dag går det mye bedre.

– Det er mange som ikke orker å ta denne kampen. Jeg tør ikke tenke på hvor store mørketall det er. Dersom vi ikke hadde fått et forlik nå ville vi kjørt saken helt til vi vant. Jeg har hele tiden visst vi kom til å vinne, sier han.

TV 2 har fortalt om flere andre som har hatt lignende kamp som familien til Silje.

Hege Lindgren vant over staten i lagmannsretten. Hun ble narkoman, måtte si fra seg barna sine, og havnet i fengsel på grunn av legeforeskrevrede medisiner.

Også Kenneth Nerby vant over staten. Han fikk 25 år av livet sitt ødelagt av behandlingen legene ga ham.

Har du opplevd noe lignende? Ta kontakt med vår journalist her