LUKSUS-VILLA: I Sør-Afrika kjøpte Britta en villa nært et populært safari-område.
LUKSUS-VILLA: I Sør-Afrika kjøpte Britta en villa nært et populært safari-område. Foto: TV 2 Danmark/Wiegaarden

Danske myndigheter: – Slik ble Brittas million-svindel avslørt etter 40 år

Hun fikk dronningens fortjenestemedalje for sin innsats i departementet. Men i virkeligheten mener politiet at Britta (64) drev et sjokkerende og grovt dobbeltspill.

Det kommer stadig nye detaljer i den enormt omfattende svindelsaken som ryster Danmark.

Denne uken ble det kjent at en 64 år gammel embetskvinne er mistenkt og etterlyst for å ha svindlet sin arbeidsgiver, barne- og sosialdepartmentet i Danmark, for minst 111 millioner.

I et rettsmøte ble den kvinnelige medarbeiderens navn offentliggjort for pressen denne uka; den mistenkte heter Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

Hun er etterlyst internasjonalt via Interpol, etter at hun forsvant fra jobben da mistanken ble kjent.

Overførte til seg selv

Svindelen har, ifølge politiet, foregått ved at Nielsen, som var såkalt superbruker, har overført offentlige midler til seg selv. Det er snakk om 274 utbetalinger fra 2002 til 2018, skriver TV 2 Danmark.

Pengene 64-åringen har overført til egne kontoer, har vært i en såkalt satspulje i Socialstyrelsen. Dette er midler som skal gå til utsatte og svake grupper i samfunnet i Danmark.

Et dokument fra den danske statsadvokaten forklarer hvordan man mistenker at Nielsen har klart å overføre pengene til seg selv, gang på gang, uten at noen fattet mistanke.

Nielsen skal ha brukt sine systemtilganger til å lage fiktive prosjekter og tilskuddsmottakere, og sette inn sine egne kontonumre. Hun har også endret kontoopplysningene og pengebeløpet på faktiske prosjekter, som skulle få tildelt penger, slik at deler av pengene i stedet gikk til henne.

«Når den faktiske pengeoverføringen hadde funnet sted, gikk mistenkte inn og endret kontoopplysningene, så det korrekte kontonummeret igjen sto oppført i systemet», heter det, ifølge TV 2 Danmark.

For at mottakerne ikke skulle fatte mistanke, mener politiet at Nielsen i tillegg endret informasjonen i brev til mottakerne, og skrev at de ville få et mindre beløp enn først opplyst. I virkeligheten var det 64-åringen som fikk det overskytende beløpet.

– Det er ikke veldig avansert. Jeg mener det er lett når man har hatt denne brukertilgangen. Det er det som er den store svikten. Det åpner seg en stor port med svindelmuligheter med en så stor tilgang, da kan man gjøre alt, sier Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Oppdaget at noe ikke stemte

Politiet mistenker at svindelen har foregått siden 2002, altså i 16 år, til den ble oppdaget denne høsten. Da fattet noen mistanke om at det var noe som ikke stemte.

I forbindelse med et tilsyn ble det konstatert uoverenstemmelser mellom utbetalte beløp fra Socialstyrelsen og beløpene som en kommune reelt sett hadde mottatt, skriver dansk TV 2.

Nærmere undersøkelser viste også at det samtidig var overført et beløp til en konto i Danske Bank, som ikke tilhørte kommunen. Denne kontoen gikk også igjen i andre saker hos andre kommuner.

Raskt kunne disse overføringene spores til én og samme embetskvinne; Britta Nielsen.

Dyre hester og safari-villa

Nielsen har vært en høyt betrodd medarbeider i departmentet i 40 år. I fjor mottok hun Dronning Margrethes fortjenestemedalje i sølv for tro tjeneste i departementet.

Denne uken ble det kjent at Nielsen eier en luksuriøs safari-villa i Sør-Afrika. Sønnen hennes har også kjøpt flere landområder og eiendommer samme sted.

Flere lokale, sørafrikanske kilder bekrefter til dansk TV 2 at det vakte oppsikt da den danske familien begynte å kjøpe opp eiendommer, og at flere stilte spørsmålstegn ved hvordan de var så velstående.

SAFARI-VILLA: Britta Nielsen og familien har flere eiendommer i Sør-Afrika, blant annet denne villaen like utenfor populære Kruger National Park. Foto: Emil Ellesøe Ditzel / TV 2 Danmark
SAFARI-VILLA: Britta Nielsen og familien har flere eiendommer i Sør-Afrika, blant annet denne villaen like utenfor populære Kruger National Park. Foto: Emil Ellesøe Ditzel / TV 2 Danmark

Kildene i Sør-Afrika forteller også at sønnen hadde en «ekstravagant livsstil» og at han gikk på kasinoer og alltid betalte kontant.

Det er også kjent at 64-årige Nielsen blant annet handlet dyre spranghester, angivelig til sin datter. Noen av disse hestene har gjort seg bemerket i internasjonal ridesport. Nielsen har også vært fast gjest hos et av Europas mest ekslusive stutterier (sted for hesteoppdrett og avl).

I Sverige har politiet beslaglagt en ødegård som har tilhørt Nielsen. Svensk politi har bistått i arbeidet, og gjennomført en ransaking av eiendommen.

Flere siktet

Ifølge Ekstra Bladet har den danske Riksrevisjonen i mange år advart mot sikkerhetsbrister i Socialstyrelsen, hvor Nielsen jobbet. De har påpekt vesentlige svakheter i it-sikkerheten, og intern kontroll i forvaltningen​

Politiet etterforsker saken bredt, og mener at flere personer kan ha fått utbytte av storsvindelen.

Torsdag ble ytterligere to kvinner siktet i saken, for heleri. Fredag formiddag var det fengslingsmøte for en tredje person i saken. Ifølge Ekstra Bladet er det snakk om en mann som siktes for heleri.

– Vil betale tilbake

Hennes forsvarer, Nima Napipour, opplyser til danske medier at Nielsen er villig til å betale tilbake pengene hvis hun får et krav. Forsvareren sier han har vært i kontakt med Nielsen, men kan ikke oppgi hvor hun nå befinner seg.

Per nå er kravet mot den tidligere høyt bettrodde embetskvinnen på 123 millioner kroner. Dette er medregnet renter i perioden pengene har rullet inn på hennes bankkonto, skriver Ekstra Bladet.​​