Sjekk om dette gjelder deg også:

Først da TV 2 dukket opp, ble Anthony klar over at dashbord-kameraet hans sendte direkte til hele verden

Hvis du har et dashbord-kamera fra produsenten BlackVue, bør du passe på. Det kan hende du deler både video og lyd med hele verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Oj, dette var ikke kjekt å vite! sier Anthony Haug, som bor på Sotra utenfor Bergen.

Han har nettopp fått beskjed om at dashbord-kameraet i bilen hans har sendt direkte-video, som har ligget åpent ute på internett. Sannsynligvis har kameraet sendt video siden han kjøpte det.

Hvordan kunne dette skje? Jo, gjennom et helt vanlig dashbord-kamera fra BlackVue, en av de største produsentene i verden av slik teknologi.

Som nettstedet Digi.no først skrev, har selskapet nemlig en sky-tjeneste der man enkelt kan se sitt eget dashbord-kamera via en pc eller en mobil-app.

Tjenesten er opprinnelig laget for å gi brukerne en mulighet til å overvåke sine egne kjøretøy, men det er bare ett problem - hvis man ikke har skrudd på privat-modus, kan hvem som helst sniktitte på hvilket som helst kamera i hele verden.

Og ikke bare det - kameraet kan dele både video og lyd, mens sky-tjenesten deler GPS-lokasjon, fart, og hvor du kjører hen.

Saken fortsetter under bildet

Som du kan se av bildet, ble TV 2s team fanget på film av Haug sitt eget dashbord-kamera. Foto: Privat
Som du kan se av bildet, ble TV 2s team fanget på film av Haug sitt eget dashbord-kamera. Foto: Privat

– Kjører personvernet i grøfta

– Dette får jo alt man hører om Arne Treholt og mikrofilm til å blekne! Dashcam er bra som sannhetsvitne hvis man kommer utfor en ulykke, men det skal jo ikke brukes til å streames live slik at man kan overvåke folk. Dette er bekymringsfullt, og et eksempel på hvordan teknologi ikke skal brukes.

– Dette får jo alt man hører om Arne Treholt og mikrofilm til å blekne! Det blir nesten som at noen skal ha tilgang til kameraet på mobiltelefonen din, og det er ikke greit, sier teknologi-ekspert Magnus Brøyn i Coxit PR.
– Dette får jo alt man hører om Arne Treholt og mikrofilm til å blekne! Det blir nesten som at noen skal ha tilgang til kameraet på mobiltelefonen din, og det er ikke greit, sier teknologi-ekspert Magnus Brøyn i Coxit PR. Foto: Privat

Det sier teknologi-ekspert i Coxit PR, Magnus Brøyn. Han slet med å tro at en av verdens ledende dashcam-aktører kunne ha en slik tjeneste, helt til han fikk prøve den selv.

– Dette er jo som å kjøre personvernet i grøfta. I dette tilfellet har nok Blackvue sikret seg juridisk, men det er ikke det dette handler om. Her deler de altså informasjon med en tredjepart, men en tredjepart skal jo normalt sett ikke være seks-syv milliarder mennesker. Det er ingen tvil om at denne tjenesten må tas ned, sier han.

Også seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er klar på at kameraene som strømmer direkte fra parkerte biler og andre, bryter med både personopplysningsloven og retten til privatliv.

I videovinduet over kan du se hvordan det gikk da TV 2 overrasket Anthony Haug, med beskjeden om at han sendte direktevideo til hele verden. Foto: Tor Henning Flaatten.
I videovinduet over kan du se hvordan det gikk da TV 2 overrasket Anthony Haug, med beskjeden om at han sendte direktevideo til hele verden. Foto: Tor Henning Flaatten.

– Lovverket er helt klart på at slike løsninger skal være laget slik at personvernet er designet inn i løsningen. Man bør for all del sørge for at man ikke bruker denne tjenesten hvis man har et slikt kamera, sier Tessem.

Oppsøkte dashcam-deler

I et rent journalistisk formål, logget TV 2 seg inn på appen for å finne intetanende personer som sendte direktevideo.

Det fant vi altså på Sotra, utenfor Bergen. I videovinduet kan du se hvordan det gikk da vi overrasket Anthony Haug.

– Jeg visste at jeg hadde godtatt å dele posisjonen min, men jeg visste ikke at jeg sa ja til dette. Jeg trodde det bare gjaldt deling av kartposisjon og slikt, sier Haug.

Men det gjaldt nok mer enn som så. Haug sier han visste at han kunne dele video fra dashbord-kameraet, men han visste ikke at de lå åpent ute for alle.

Er det skummelt å vite?

– At du kunne finne meg så lett? Ja, dette var langt mer avansert enn jeg trodde. Jeg tror jeg tar å logger av kameraet mitt, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Slik ser det ut i appen, en vanlig dag i Oslo. Mange har skrudd på privat-modus, men hvis man klikker på de grønne får man opp direktevideo. Slike er det mange av rundt om i verden. Foto: BlackVue
Slik ser det ut i appen, en vanlig dag i Oslo. Mange har skrudd på privat-modus, men hvis man klikker på de grønne får man opp direktevideo. Slike er det mange av rundt om i verden. Foto: BlackVue

– Har sendt saken til ledelsen

TV 2 har prøvd å få svar fra BlackVue, men det koreanske gigantselskapet har ikke besvart våre henvendelser.

I dette YouTube-klippet kan man se hvordan sky-tjenesten fungerer. Der har BlackVue sin avdeling i Australia kommentert klippet. De skriver at de har løftet saken til toppledelsen i Sør-Korea, og at teknikerne ser på saken.

De skriver også at de vil gjøre tjenesten mindre forvirrende for brukerne, men de gir ikke noe svar på anklagene i videoen om brudd på personvern.

Hvis du har et BlackVue-kamera, og ønsker å skru av delingen med resten av verden, får du instruksjoner i denne YouTube-videoen.