Her er kongeparet på Kina-tur i 1997. I dag ankommer de et «helt nytt» Kina

11 ÅR SIDEN: Det norske kongeparet var på omvisning i Den forbudte by i Beijing under et statsbesøk i 1997.
11 ÅR SIDEN: Det norske kongeparet var på omvisning i Den forbudte by i Beijing under et statsbesøk i 1997. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
DUNHUANG/KINA (TV 2): Kongeparet, to statsråder og over 300 personer fra norsk næringsliv starter sin reise i Kina denne uken. Kina-ekspert er bekymret for om båndet mellom landene blir for tett.

Torsdag starter kongeparet sin rundreise i Kina. Med på statsbesøket er også utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, samt en delegasjon på over 300 fra norsk næringsliv.

Kongeparets reise starter vest i Kina i provinsen Gansu, hvor det bor rundt 26 millioner mennesker. Ved 10-tiden torsdag norsk tid ankom de Dunhuang. Planen er at kongen og dronningen her skal besøke en barnehage og se Mogao-grottene.

Sist gang kongeparet var på statsbesøk til Kina var i 1997. Årets besøk markerer en viktig utvikling i forholdet mellom Kina og Norge, etter den iskalde diplomatiske situasjonen som har preget landene de siste årene.

– Kongeparet vil nok se veldig store forandringer. Det vi ser i Kina er en utvikling på godt og vondt, sier Torbjørn Færøvik, Kina-ekspert og forfatter, til TV 2.

Han peker blant utviklingene i de store byene, hvor den økonomiske utviklingen har vært sterk de siste ti årene.

– Det er en rekke menneskerettighetsproblemer som har hopet seg opp over tid. Det er et mer selvsikkert og arrogant Kina, mener han.

– Skummelt å veves for tett inn

Færøvik synes det er bra at Norge nå gjør et stort offisielt besøk til Kina.

– Det er veldig naturlig at det er forbindelser på det planet. Norge og Kina har hatt diplomatiske forbindelser til 1950-tallet. Selv om jeg er kritisk til Kina på mange nivåer, så mener jeg at vi selvfølgelig skal ha kontakt med landet på mange nivåer, sier han.

Mandag formiddag norsk tid ankom kongeparet Dunhoang i Kina. Foto: Kjetil Iden/TV 2
Mandag formiddag norsk tid ankom kongeparet Dunhoang i Kina. Foto: Kjetil Iden/TV 2

Han er imidlertid kritisk til om Norge får for sterke økonomiske bindinger mot Kina.

– Det kan straffe seg. Kina er et land som bruker press og trusler mot land som ikke danser etter deres pipe, sier han.

– Hvis Norge veves for dypt inn i det kinesiske garnet, kan det være skummelt og slå tilbake på Norge, og redusere vårt politiske handlingsrom, mener han.

Ikke bekymret

Kina-ekspert og sosialantropolog Henning Kristoffersen, deler ikke denne bekymringen.

– Men det fordrer at vi har politikere som parallelt med at vi har et godt økonomisk samarbeid med Kina, likevel klarer å ta opp ting som er viktige for dem og for Norge, sier han.

Kristoffersen argumenterer med at Kina simpelthen må forholde seg til resten av verden, selv om de er en økonomisk stormakt.

– Det er ikke sånn at Kina ikke må forholde seg til internasjonal rett, lover og reguleringer selv om de er en sterk økonomi som stadig blir sterkere, sier han.

– Kan ikke lukke øynene

På reisen skal kongeparet og statsrådene blant annet møte den kinesiske presidenten, Xi Jinping. Flere aktører har store forventninger til om utenriksminister Søreide vil ta opp situasjonen til én million kinesere, de muslimske uighurene, som er tvangsplassert i såkalte omskoleringsleire.

– Når det gjelder utenriksministeren, så forventer vi at hun tar opp problemene til uighurene og de øvrige gruppene i provinsen Xinjiang helt direkte. Dette har hun absolutt ryggdekning for. FN og troverdige organisasjoner har sagt tydelig ifra om hva som skjer, og man kan ikke lukke øynene for én million mennesker i fangeleire, sier Jon Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Også Henriksen forventer at Søreide vil ta opp disse temaene.

– Jeg er enig med Amnesty og mener det er helt realistisk for vår utenriksminister å ta opp vanskelige spørsmål, sier han.

Det har gått to år siden normaliseringsavtalen mellom Norge og Kina trådte i kraft, etter lang tids isfront som følge av utdelingen av Nobels fredspris i 2010, som gikk til den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo. I avtalen lover den norske regjeringen fullt ut å akseptere Kinas sosiale system og deres kjerneinteresser.

– Men det mener jeg ikke skal stå i veien for at utenriksministeren tar opp menneskerettigheter og vanskelige spørsmål, sier han.

Han er imidlertid skeptisk til at næringslivsdelegasjonen vil ta opp slike spørsmål i møte med kinesiske representanter.

– Det tror jeg ikke kommer til å skje. Jeg mener at næringslivets ansvar er å drive skikkelig business i Kina, og det tror jeg er en veldig viktig del, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook