TOTALSKADD: Gottsundaskolan i Uppsala i Sverige ble totalskadd i brannen natt til mandag.
TOTALSKADD: Gottsundaskolan i Uppsala i Sverige ble totalskadd i brannen natt til mandag. Foto: Christian Hermanson / Utryckning Uppsala

To unge jenter mistenkt for skolebrann – skal ha sendt snapper etter å ha tent på

To jenter under 15 år er mistenkt for å ha startet brannen som totalskadet en ungdomsskole i Sverige. Nå risikerer jentene en kjempebot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag brant ungdomsskolen Gottsundaskolan i Uppsala.

To tenåringsjenter ble pågrepet samme natt, mistenkt for det som i Sverige kalles grov mordbrann. Det betyr at brannen har satt andres liv og helse i fare.

Tirsdag melder Aftonbladet at de mistenkte jentene er under 15 år gamle. Deres unge alder betyr at de ikke kan dømmes, men det betyr ikke at gjerningene ikke får konsekvenser.

Dersom det slås fast at jentene står bak den voldsomme brannen, som gjorde at skoledagen ble avlyst for rundt 400 elever, kan de stå overfor en bot på flere hundre tusen kroner.

Fant tennvæske

Ifølge sivilrettprofessor Mårten Schultz ved Stockholms universitet slipper ikke barn unna slike erstatninger selv om de har lite penger, eller fordi man synes synd på dem. Summen kan i stedet vokse etter hvert, dersom de ikke betaler i tide.

– En 14-åring som blir pålagt å betale, enten det er 20 millioner eller 400.000 kroner, vil normalt sett ikke klare det. Da vokser gjelden kraftig innen man har begynt på voksenlivet, sier Schultz til Aftonbladet.

Den svenske avisen har vært i kontakt med personer som har fulgt en av jentenes aktivitet på Snapchat i tiden rundt brannen. De forteller at jenta publiserte flere bilder.

Allerede natt til søndag skal jentene ha brutt seg inn på skolen, og lagt seg i en sofa i gangen. Et døgn senere, natt til mandag, brøt de seg inn på skolen igjen. Ifølge kilder Aftonbladet har snakket med, fant jentene tennvæske inne på personalrommet, som de helte ut og tente på.

Sendte snap

På vei til bussholdeplassen ble jentene stanset av politiet. Klokken 04.48, da politiet hadde kjørt dem hjem, skrev en av jentene på Snapchat at hun ble truet med å betale erstatning på 400.000 kroner.

«Roligt roligt hemkörd av horpolisen o 400 lax i skadestånd, tycker så synd om mig å NN just nu våra liv e över brorsan», skal jenta ha skrevet.

Gottsundaskolan består av tre bygninger, der brannen startet i den midterste. Politi og brannvesen fikk brannalarmen kl 02.51 natt til mandag. Flammene spredte seg raskt, og ved 04-tiden var brannen ute av kontroll.

Flere elever har kommet med rørende hilsener til den nedbrente skolen. Artisten Aki i rapgruppen Labyrint har også lagt ut et innlegg på Instagram der han minnes sin tidligere skole.