VARSLER: I vinter varslet flere svenske sykehus om kvinner som var blitt uønsket gravide etter bruk av Natural Cycles som prevensjon.
VARSLER: I vinter varslet flere svenske sykehus om kvinner som var blitt uønsket gravide etter bruk av Natural Cycles som prevensjon. Foto: Alexander Klanderud/TV 2

Omstridt prevensjons-app frifunnet i gransking

Det svenske legemiddelverket har avsluttet granskingen av prevensjonsappen Natural Cycles, etter flere varsler om uønskede graviditeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I februar åpnet Läkemedelsverket i Sverige gransking av appen Natural Cycles.

Granskingen ble åpnet etter at flere svenske sykehus rapporterte om uønskede graviditeter etter bruk av appen, som er EU-sertifisert som prevensjonsmiddel.

Natural Cycles fungerer ved at kvinner registrerer sin kroppstemperatur og menstruasjon i appen, som dermed beregner når man er fruktbar. På «røde dager», altså fruktbare dager, bør man ikke ha sex dersom man ikke vil bli gravid. Appen opplyser at den er 93 prosent sikker.

Nå er granskingen av appen ferdig, melder Läkemedelsverket.

7 av 100 blir uønsket gravide

Granskingen gikk blant annet ut på å samle inn statistikk om uønskede graviditeter i Sverige, og sammenligne dette med tallmaterialet som ble brukt for å sertifisere appen som prevensjonsmiddel i EU.

– Antall uønskede graviditeter har vært i tråd med den kliniske evalueringen som ligger bak sertifiseringen, sier Mats Artursson, etterforsker i Läkemedelsverket, i en pressemelding.

Granskingen har vist, i likhet med Natural Cycles undersøkelser, at i snitt 7 av 100 kvinner kommer til å bli uønsket gravide i løpet av ett år, ved typisk bruk av appen som pevensjonsmiddel.

Likevel har Natural Cycles nå, etter krav fra Läkemedelsverket, tydeliggjort risikoen som finnes for uønsket graviditet.

– Fordi det er viktig at en app som brukes som prevensjonsmiddel brukes riktig, forlangte vi at instruksjonene og risikoen for graviditet skal vises tydelig i appen. Dette har nå blitt korrigert av Natural Cycles, og derfor er vår gransking fullført, sier Artursson.

Forbød reklame

Få uker før det svenske legemiddelverkets konklusjon kom i september, fikk Natural Cycles imidlertid en ny smell. Da konkluderte britiske myndigheter med at en annonse for appen på Facebook i 2017, brøt regler for markedsføring i Storbritannia.

Annonsen beskrev appen som et «svært nøyaktig» prevensjonsmiddel, men dette mente Advertising Standard Agency (ASA) at var misvisende, skriver The Guardian. Det kom tre klager på annonsen.

«Vi respekterer utfallet av ASA-granskingen av en Facebook-annonse, som vi kjørte i omtrent fire uker i midten av 2017. Kampanjen ble startet for nesten 12 måneder siden, og annonsen ble fjernet så snart vi ble varslet om klagen», uttalte Natural Cycles etter konklusjonen.

Også i Norge

Sykehus i Sverige meldte om flere titalls uønskede graviditeter hos kvinner som hadde brukt appen. Også Statens legemiddelverk i Norge registrerte noen få varsler om appen.

TV 2 fortalte også om norske «Eline» som brukte appen. Hun ble gravid selv om appen fortalte at hun var i en ikke-fruktbar periode.

– Jeg fulgte appens signaler og brukte kondom på de røde dagene. Men så uteble mensen en dag, og jeg fant ut at jeg var gravid, fortalte 28-åringen.