KRITISK: Lederen av Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalesen, er kritisk til regjeringens forslag om å gi mindre stipend til dem som ikke fullfører en grad.
KRITISK: Lederen av Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalesen, er kritisk til regjeringens forslag om å gi mindre stipend til dem som ikke fullfører en grad. Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold

refser regjeringens stipendforslag:

– Et skummelt grep av regjeringen

Flere reagerer sterkt på regjeringens plan om å kreve at studenter fullfører en grad for å få omgjort lån til stipend.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringens nye forslag om å endre ordningen for studiestipend, har satt flere sinn i kok. Forslaget ble kjent da statsbudsjettet ble fremlagt på mandag, og vil innebære at flere studenter får mindre i stipend.

Forslaget skal ifølge Kunnskapsdepartementet «motivere flere til å fullføre graden sin».

I dag kan 40 prosent av studielånet bli omgjort til stipend dersom man fullfører nok fag (antall studiepoeng er avgjørende). Men endringen innebærer at kun 25 prosent vil omgjøres til lån basert på fullførte fag. De resterende 15 prosentene vil kun omgjøres dersom man fullfører graden.

– Finansdepartementet estimerer at de vil spare 256,4 millioner på en slik endring. Det sier litt om omfanget, dette gjelder mange studenter, sier Håkon Randgaard Mikaelsen, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), til TV 2.

– Dette vil ramme bredt. Alt fra unge studenter som kanskje finner ut at de vil bytte studie, eller en lærerstudent som vil ta noen ekstra fag for å få mer kompetanse. Sånne valg vil bli dyrere, sier Mikaelsen.

– Ingen gulrot, bare pisk

Mikaelsen er bekymret for at endringen vil føre til mindre fleksibilitet, og at færre studenter tør å bytte studie underveis i et studieløp, fordi det vil føre til en økonomisk ulempe.

– Det er flere som begynner på noe, og så ble det ikke helt slik man forutså. Da kan man bytte til et annet studie, og det synes vi er en fin fleksibilitet som ligger i systemet. Men nå blir det enda større press på å velge riktig studie med en gang, sier han.

– Her strammer man inn og bruker pisk. Det er ingen gulrot i dette forslaget, mener han.

Han er også bekymret for de psykososiale konsekvensene en slik endring vil ha for norske studenter.

– Studenter sliter i økende grad med stress og press. Jeg tror ikke dette er med på å bedre det. Man må sikre trygge rammer i studietiden, sier NSO-lederen.

– Men er det ikke riktig å også stille krav til studentene når de mottar stipend?

– Det stilles allerede mange krav, både fra utdanningsinstitusjonene og Lånekassen, og vi ser at frafallet er det samme. Jeg tror ikke at trusler om ekstra gjeld vil bedre dette problemet, sier han.

– Skummelt grep

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, er også bekymret for endringene i reglene om stipend.

– Jeg synes egentlig det er et skummelt grep av regjeringen, sier hun.

Hun peker på at mange er unge og usikre når de begynner å studere, og at regjeringens grep viser lite forståelse for dette.

SKEPTISK: Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
SKEPTISK: Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea

– Det er ikke så lett å vite hva man skal gjøre og hva man vil bli. Så hvis man begynner på en grad og tenker, «dette var ikke noe for meg», så blir terskelen litt høyere for å bytte når du mister en del av stipendet, mener hun.

– Det kan gjøre at mange som kanskje burde ha hoppet av studiet, ikke gjør det, og dermed ender opp i en jobb de ikke trives i. Det kan bli mye mer kostbart for oss senere. Man får en dårligere livskvalitet, og kanskje ender man opp med å ikke kunne jobbe og blir sykemeldt, fortsetter Reitan.

Nybø: – Kjenner til skepsisen

Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V), sier at de er kjent med at Norsk studentorganisasjon og andre reagerer på forslaget.

– Vi er opptatt av å sikre høyere utdanning av god kvalitet. Norge har allerede en av verdens beste studiestøtteordninger, som vi er i ferd med å utvide til 11 måneder. Dette har vi også hatt god kontakt med studentorganisasjonene om. Endringen i konverteringsordningen ble varslet i fjor, og vi kjenner til at NSO har vært skeptiske til dette, sier Nybø til TV 2.

Ett av departementets argumenter for å endre reglene, er at endringen skal føre til mindre frafall, ved å gi studentene sterkere incentiver for å fullføre påbegynte utdanningsløp.

FORNØYD: Iselin Nybø presenterte den reviderte langtidsplanen for forskning og høyere utdanning på Universitetet i Oslo mandag.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FORNØYD: Iselin Nybø presenterte den reviderte langtidsplanen for forskning og høyere utdanning på Universitetet i Oslo mandag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Bare litt over seks av ti som begynner på høyere utdanning i Norge fullfører en grad. Det er lavere enn OECD-snittet, der nesten åtte av ti fullfører en grad. Det er bekymringsverdig at så mange er innom høyere utdanning i Norge uten å ta en grad, mener Nybø.

– Hvorfor er det et problem å ta enkeltemner og fag uten å fullføre graden?

– Å tilegne seg kunnskap gjennom høyere utdanning har en verdi i seg selv. Men det er også viktig å bli ferdig med utdanningen, både med tanke på personlig økonomi og arbeidslivets behov for kompetent arbeidskraft, sier Nybø.

Ikke bekymret

Nybø deler ikke NSOs bekymring om at færre vil tørre å ta enkeltemner i frykt for økonomisk tap.

– Enkeltemner og –fag som ikke leder frem til en grad vil fortsatt gi en god del stipenduttelling (25 prosent red. anmd.), men vår vurdering er at det er rimelig at utdanning som fører frem til en fullført grad belønnes mer enn utdanning som ikke gjør det, sier hun.

Ministeren mener også at det er lite sannsynlig at studenter som tar videreutdanning, for eksempel en ferdigutdannet lærer som tar ekstra fag, vil rammes av regelendringen.

– Generelt er det relativt få personer som tar opp lån i Lånekassen til videreutdanning, og blant dem som gjør det har omtrent halvparten så høy inntekt mens de studerer at de uansett ikke har rett til å få omgjort noe av lånet til stipend, sier hun.

Håper på snuoperasjon

Mikaelsen i NSO håper nå at budsjettforslaget vil møte motstand i Stortinget.

– Dette mener vi at Stortinget må stanse før det endelige budsjettet vedtas. Både hos interesseorganisasjoner og studentorganisasjoner møter forslaget motstand, så jeg håper det er mulig å snu, sier han.