RASER MOT AT SUKKERAVGIFTEN PÅ BRUS OPPRETTHOLDES:

– Man skulle tro norske politikere jobbet for svenskene

MOLDE/OSLO (TV 2): Sjokoladeprodusenten Hval mener det smaker søtt av regjeringens forslag til statsbudsjett når de kutter i sukkeravgiften. Stemningen er surere hos brusprodusenten Oskar Sylte i Molde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes det er helt tullete! De hører ikke hva jeg sier i det hele tatt. Hadde det vært Nord-Korea hadde det vært greit, da er det bare å lukke grensa. Men grensene er åpne og avgiftsfri brus strømmer over fra Sverige i enorme mengder. Det ødelegger for oss, sier Oskar Dag Sylte jr. hos Oskar Sylte mineralvannfabrikk i Molde til TV 2.

For mens finansminister Siv Jensen (Frp) sto på Stortingets talerstol og presenterte årets forslag til statsbudsjett, ble det tappet pærebrus hos den tradisjonsrike mineralvannfabrikk i Molde. Men det var ingen grunn til å hverken skåle i champagne eller pærebrus for budskapet til regjeringen.

Frykter fremtiden

Den omstridte sukkeravgiften reduseres for de som produserer sjokolade. Brusprodusent Sylte må imidlertid punge ut med like mye i avgifter hvis årets budsjett blir vedtatt, og han er sikker på folk i enda større grad vil kjøpe avgiftsfri brus fra nabolandet.

– I juli omsatte vi for 37 millioner kroner. 15 av disse var avgifter. Uten avgiftsreduksjon blir det ytterligere press på marginer og volum. Det truer vår eksistens, sier Sylte, mens de legendariske grønne flaskene suser forbi i et tempo på 12 500 flasker om dagen.

Sylte har i likhet med sjokoladeprodusenten Hval kjempet en innbitt kamp for å få redusert den kraftige økningen sukkeravgiften, som ble innført fra nyttår.

Sylte mislyktes. Hval puster lettet ut.

SØTSAK: Fabrikksjef Rune Forsberg i Hval sjokoladefabrikk er strålende fornøyd med Regjeringens budsjettforslag om kutt i sukkeravgiften på sjokolade.
SØTSAK: Fabrikksjef Rune Forsberg i Hval sjokoladefabrikk er strålende fornøyd med Regjeringens budsjettforslag om kutt i sukkeravgiften på sjokolade. Foto: Erik Monrad Hansen/TV 2

– Vi var ordentlig bekymret for bedriften fordi vi tapte masse penger. Det var snakk om millionbeløp og det kunne ikke fortsette. Nå har vi fått stoppet det, og det er vi superfornøyd med, sier fabrikksjef Rune Forsberg i Hval.

I tillegg slipper han å permittere fem ansatte.

– Jeg tror politikerne har skjønt at vi må ha avgifter som er forutsigbare. Så er det viktig å jobbe med holdningsskapende arbeid. Man må få redusert inntaket av sukker gjennom holdningsskapende arbeid. Jeg er den første til å mene at man ikke må spise for mye sukker og godteri, sier Forsberg.

Jobber for svenskene?

I Molde er man enig i at en heller ikke skal drikke for mye brus, og de akseptere et visst avgiftsnivå. Men ikke den forskjellsbehandlingen de mener seg utsatt for nå. Likevel gir de seg ikke i avgiftskampen – selv om det vil tære på beholdningen til Sylte-familien.

– Det blir steintøft å overleve. Men vi er i den heldige situasjon at vi har penger i banken og vil fortsette å produsere brus selv om regjeringen prøver å ta livet av oss. Forstår de ikke hva som skjer? De store selskapene vil investere der de får mest igjen, går volumet ned i Norges så flytter de produksjonen til Sverige. Er vi tjent med det? Hvilken næringspolitikk er det?, spør Oskar Dag Sylte jr.

Oskar Dag Sylte senior kommer inn i produksjonen i fabrikken ved Årø i Molde – tydelig opprørt over budsjettforslaget.

– Vanvittig er ordet, det er bare ett ord for det. Man skulle tro at norske politikere jobbet for svenskene. For det er svenskene som tjener på hele dette avgiftsurret. Norske arbeidsplasser betyr åpenbart ingen ting, sier Oskar Dag Sylte senior til TV 2.

Fra eksperthold er man bekymret over at sukkeravgiften på sjokolade kuttes.

– Det er mye rart å si om denne avgiften, men pris virker, og vi trenger å få ned forbruket av sukker. Da er det å gå feil vei å gjøre sukkervarer billigere, sier Lisbet Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Hva burde regjeringen gjøre?

– Det de burde gjøre er å beholde avgiften, men også utrede den sånn at den blir mer treffsikker, sier Rugtvedt til TV 2.