Regjeringen frir til KrF, men det er ikke budsjettet som avgjør om Solberg blir sittende

Et godt budsjett for KrF. Eller et dårlig, hvis du heter Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På første rad satt kulturminister Trine Skei Grande og smilte. Det var første gang Venstre-lederen la frem et statsbudsjett som statsråd. Kanskje var det siste.

På andre rad satt Kjell Ingolf Ropstad og noterte flittig. KrFs finanspolitiske talsperson har nå også inntatt rollen som KrFs borgerlige talsperson.

Han vil gå i regjering med Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande, heller enn å følge partilederens råd.

Partilederen selv satt helt stille på Hordalandsbenken. Knut Arild Hareide kom sent inn i salen. Han så sjelden på finansministeren mens hun talte. For det meste stirret han rett ned.

Fra presselosjen var det ikke lett å se om han leste dokumenter, spilte på mobilen eller bare satt i stille bønn.

Da ordskiftet i stortingssalen var ferdig, unngikk Hareide pressen i Vandrehallen, og gikk heller rett ned trappen. Han gir ingen intervjuer i dag. Det var bestemt på forhånd. Ropstad skulle snakke på vegne av partiet.

Kanskje har den forsiktige bømlingen fått nok oppmerksomhet nå. Eller mer sannsynlig: Kanskje var KrF-ledelsen redd for å fremstå splittet, dersom Hareide og Ropstad skulle være uenige om hvor ille eller bra regjeringens budsjett er.

Det ville ikke vært en enkel debatt for Hareide.

Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig
Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig Foto: Hvard Solem/TV 2

Det er alltid mye å kritisere et statsbudsjett for, også dette. Men foreløpig er det lite som tyder på at det burde være særlig vanskelig for KrF å bli enige med regjeringen med dette forslaget. Han ville fått en vanskelig jobb med å argumentere for at dette statsbudsjettet er kaldt, liberalistisk og alt det han har kritisert høyresiden for den siste uken.

Regjeringen snekret sammen dette statsbudsjettet lenge før Hareide holdt sin tale der han ba partiet om lov å felle regjeringen. Men Erna Solberg visste at debatten om KrFs veivalg ville komme, og hun har hele tiden hatt et sterkt ønske om å få KrF med i en flertallsregjering.

Helt siden 2013 har KrF vært budsjettpartner for regjeringen, så etter hvert har man lært litt om hva som gjør livet vanskelig for Hareide, Ropstad og resten av sentrumsbanden.

EN STILLE PARTILEDER: I dag holder Knut Arild Hareide seg unna pressen. Statsbudsjettet som regjeringen la frem, er ikke så ille som han kanskje skulle ønske, siden han helst vil felle regjeringen.
EN STILLE PARTILEDER: I dag holder Knut Arild Hareide seg unna pressen. Statsbudsjettet som regjeringen la frem, er ikke så ille som han kanskje skulle ønske, siden han helst vil felle regjeringen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

KrF vil gjerne øke barnetrygden. En betydelig økning kan de glemme, for det blir for dyrt. Noen titalls kroner mer i måneden er mulig, eventuelt kan de får økt noen av de andre postene i arbeidet mot barnefattigdom.

Regjeringen kutter budsjettet til Den norske kirke med 46 millioner kroner, en dobling av effektiviseringskuttet som kirken forventet. Men det er ingen grunn til å stresse. Det kuttet kan bli reversert i løpet av det første minuttet i forhandlingene.

Regjeringen reverserer deler av den økningen i sukkeravgiften som KrF fikk gjennomslag for i fjor. Enten vil KrF få økningen tilbake, eller så har regjeringen planlagt et alternativ.

Poenget er: Der det er vilje, er det vei. KrF kan fint lande en enighet med regjeringspartiene basert på dette budsjettet.

Hareide har kanskje rett i at KrF vil få det bedre på venstresiden.

Men Siv Jensen la i dag frem et budsjett som gjør det vanskeligere for Hareide å overbevise medlemmene om at høyresiden er så ille.

Han har gjentatte ganger sagt at de alltid starter forhandlingene på stillingen 0-2. I dette budsjettet har de allerede fått minst ett mål.

Det trenger ikke bety så mye.

For her ligger nemlig Erna Solbergs problem: Det er ikke budsjettforhandlingene som vil avgjøre om KrF feller regjeringen eller ikke.

TALSPERSON: Kjell Ingolf Ropstad er KrFs finanspolitiske talsperson. Han er også en forkjemper for at partiet skal gå inn i dagens regjering.
TALSPERSON: Kjell Ingolf Ropstad er KrFs finanspolitiske talsperson. Han er også en forkjemper for at partiet skal gå inn i dagens regjering. Foto: Ruud, Vidar

I tidligere år har KrF (og Venstre) forhandlet budsjett med regjeringen med en trussel om å felle regjeringen. I år er situasjonen ganske annerledes.

Nå skal KrF ha sitt ekstraordinære landsmøte 2. november. Der skal de velge mellom tre alternativer: a) Søke regjeringsmakt med Ap og Senterpartiet, b) Forhandle om å gå inn i Solberg-regjeringen, eller c) Bli værende omtrent som i dag.

Det landsmøtet finner sted omtrent samtidig som budsjettforhandlingene på Stortinget normalt vil starte.

Hvis partiet velger alternativ A, må KrF sporenstreks sette i gang med regjeringsforhandlinger med Ap og Senterpartiet, og budsjettforhandlingene vil trolig bli satt på vent. Det vil bli en veldig krevende situasjon, men mulig å gjennomføre.

Hvis partiet velger alternativ B, vil budsjettforhandlingene være enkle å ro i land. Alle partiene vil heller vende blikket mot regjeringsforhandlinger, som trolig vil finne sted like etter jul. Regjeringen vil selvsagt være på tilbudssiden for å få KrF raskt og smidig inn i regjering. KrF mister i realiteten muligheten til å true med å felle regjeringen.

Hvis partiet, mot formodning, velger å bli værende i dagens rolle som sentrums- og samarbeidsopposisjon, vil det bli enda merkeligere. Landsmøtet vil i så fall ha vedtatt at KrF verken skal felle regjeringen eller gå inn i den. Hva skal da være riset bak speilet hvis KrF ikke får gjennomslagene de ønsker seg?

Det blir en merkelig høst. Høyre, Frp og Venstre gjør alt de kan for å beholde vennskapet med Kristelig Folkeparti, nærmest koste hva det koste vil.

Men det kan bli bortkastede penger.

KrF kan komme til å felle regjeringen helt uavhengig av statsbudsjettet.

Selv om Frp-lederen på eget initiativ øker alkoholavgiftene.