Det gjenstår kun formaliteter før Kavanaugh kan kalle seg USAs høyesterettsdommer
Det gjenstår kun formaliteter før Kavanaugh kan kalle seg USAs høyesterettsdommer Foto: Pool

RePublikanerne sikret flertall:

Kavanaugh blir USAs høyesterettsdommer

Etter at den fjerde og siste talen til de usikre senatorene som avgjør skjebnen til USAs høyesterettsdommer, var all tvil fjernet: Donalds Trumps nominerte Brett Kavanaugh vil bli stemt frem i Senatet lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hele blir formelt klart lørdag, men ettersom det er klart hva alle skal stemme på, er tvilen borte. Den avgjørende stemmen kom i dag fra senator Susan Collins.

– Kjære president. Jeg kommer til stemme for at Brett Kavanaugh blir høyesterettsdommer, var det siste Collins sa fra talerstolen.

Collins var en av de siste – og avgjørende –senatorene som kunne avgjøre om Kavanaugh ble valgt. Det var derfor ventet stor spenning på hva Collins ville si under talen til senatet. Hun bekreftet at hun ville stemme på Kavanaugh, noe som gjør at Trump har sikret seg flertallet for at Kavanaugh blir landets nye høysterettsdommer.

Politisk kampanje

Collins brukte lang tid før hun kom med den endelige beskjeden. Under talen kom hun med små hint om det som ble avgjørende.

– Det ser mer ut som en karikatur av en politisk kampanje på barne-nivå, startet Susan Collins.

Hun brukte lang tid på forklaringen rundt historien til psykologiprofessor Christine Blasey Ford, som hevder Kavanaugh forgrep seg på henne sommeren 1982.

– Historien til Ford påvirket meg virkelig. Men det er ingen beviser som tydelig kan bevise at det var Kavanaugh som var den skyldige, utdypet hun videre i det hun skulle avsløre om hun ville gi Kavanaugh sin tillit.

– Ikke rett mann for Høyesterett

Det var foran lørdagens avstemning fortsatt fire senatorer som ikke hadde gitt noen signaler om hva de ville stemme. Det var senatorene Jeff Flake, Susan Collins, Joe Manchin og Lisa Murkowski. Nå har tre av disse bekreftet at de vil stemme for Kavanaugh.

Etter fredagens debatt gikk Flake først ut og sa han vil stemme for Kavanaugh lørdag, «med mindre noe stort endrer seg», ifølge NBC. Da var det kun en stemme til de trengte, og det sørget Collins for.

Murkowski gjorde det klart at hun ikke vil stemme for Kavanaugh.

– Han er ikke rett mann for Høyesterett nå, sa Alaska-senatoren ifølge CNN.

Lovendring

En sentral årsak til at prosessen har blitt så brennbar er en lovendring som fant sted i 2013.

Da endret demokratene loven, slik at det ble enklere å utnevne dommere til føderale domstoler. Hensikten var at det skulle være mer effektivt å utnevne dommere. I 2017 videreførte republikanerne denne lovendringen, slik at den også gjelder for høyesterettsprosessen.

I praksis gjør det at partiet som har flertall i senatet – slik republikanerne har nå med 51 representanter mot demokratenes 49 – ikke behøver å snakke med opposisjonen for å godkjenne en kandidat.

  • En plass i USAs høyesterett er ledig etter at Anthony Kennedy pensjonerte seg i juli. Kennedy var kjent som vippestemmen i flere spørsmål, når republikanerne nå får utnevnt en konservativ dommer frykter liberale amerikanere at flere avgjørelser, blant annet kvinners rett til å ta abort, vil bli omgjort.
  • ​I 2016 ble ett av de ni setene i høyesterett ledig da den konservative dommeren Antonin Scalia døde. Daværende president Barack Obama nominerte den liberale Merrick Garland til setet, men republikanerne, som hadde flertall i kongressen, nektet å gi dommeren en høring. Dermed ble Obamas kadidat blokkert, inntil Donald Trump vant presidentvalget, og nominerte konservative Neil Gorsuch. Demokratene mener republikanerne med det stjal en plass i høyesterett.
  • Brett Kavanaugh har signalisert flere standpunkt som kan være politisk utslagsgivende. I 2009 ga han uttrykk for at han mener en sittende president ikke kan bli straffeforfulgt. Dette er spesielt relevant ettersom det foregår en etterforskning av Trump-kampanjen og en mulig kobling til Russland under presidentvalget.
  • På toppen kommer overgrepsanklagene mot Kavanaugh. Tre kvinner hevder de har blitt utsatt for seksuelle overgrep av dommeren. Anklagene stammer fra hendelser som skal ha skjedd for opptil over 30 år siden. Demokratene mener anklagene ikke er godt nok etterforsket, mens flere republikanske senatorer har antydet at de mener det hele er et politisk angrep i demokratenes regi.

Nå trengs kun et flertall i senatet. Om avstemming ender 50-50, avgjør visepresident Mike Pence.

– Fremstår som en partipolitiker

Sofie Høgestøl er stipendiat ved Norsk senter for menneskerettigheter og følger amerikansk politikk tett. Hun tror at Kavanaughs opptreden i høringen sist torsdag har skadet både hans og høyesteretts inntrykk blant befolkningen.

– Uansett utfall, så tror jeg dette er dårlig for begge parter, ikke minst for amerikansk høyesterett og Brett Kavanaugh selv, sa Høgestøl til TV 2 tidligere fredag.

Høgestøl mener dommeren har fremstått som en partipolitiker, og vil bli koblet til det republikanske partiet i lang tid om han blir godkjent.

– Som dommer skal du være partiupolitisk. Derfor skrev han nok dette brevet i Wall Street Journal, der han beklaget seg, sier Høgestøl, og viser til Kavanaughs kommentar som ble publisert torsdag.

Også Thor Steinhovden, rådgiver i Tankesmien Agenda, tror nominasjonsprosessen vil ha brutale ringvirkninger for amerikansk politikk, spesielt på grunn av overgrepsanklagene som er rettet mot dommeren.

– I mange spørsmål kommer han ikke til å ha noe legitimitet. Undersøkelser viser at cirka halve landet tror han har gjort det. Det kunne gått om han holdt seg rolig og forklart seg under høringen, men nå kommer han til å bære den merkelappen for all fremtid, sier Steinhovden.

– Det politiske spillet har for alvor nådd dommersalen.