Mange eldre blir ikke spurt om hva de vil spise:

– Det er både sjokkerende og skremmende

Forbrukerrådet reagerer på at fire av ti norske kommuner ikke spør de eldre på institusjon om hva de ønsker å spise.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er både sjokkerende og skremmende at kommunene i så liten grad spør de eldre om hva de ønsker å spiser, sier fagdirektør for helse i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie.

Forbrukerrådet har hentet inn tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at fire av ti norske kommuner ikke spør de eldre på institusjon eller deres pårørende om hva de ønsker å spise.

– Når vi vet hva mat betyr når det gjelder underernæring og helse er det bare trist at så mange kommuner ikke tar seg bryet med å spørre de som skal spise maten hva de ønsker, sier Anne Kristin Vie i Forbrukerådet.

Viktig for helsen

Hun understreker at det er godt dokumentert at måltidene fungerer best når pasientene selv har innflytelse på hva de får servert.

– Det skal ikke være slik at når man slutter på sykehjem så har man ikke lenger noen stemme. Det må være et minimumskrav å snakke med brukeren, sier Vie.

Fagdirektøren sier dette er en sak for Forbrukerrådet fordi brukerne må forvente å få et godt offentlig tilbud.

– Mat er for viktig til å bli ignorert på denne måten, sier Vie.

Reagerer uten å gripe inn

Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) reagerer kraftig på de nye tallene.

– Dette viser hvilke holdninger som finnes. Hvis ikke kommunene skjerper seg, skal jeg være den første til å ta tak, sier eldreministeren.

– Men vil du kreve at kommunene involverer de som skal spise maten?

– Selvfølgelig kan jeg instruere kommunene, men det skal ikke være nødvendig. Det bør være en selvfølge at kommunene snakker både med brukerne og deres pårørende om hvilken mat som skal serveres, sier Åse Michaelsen.

NY UNDERSØKELSE: Fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet ber kommunene skjerpe seg. Foto: Forbrukerrådet
NY UNDERSØKELSE: Fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet ber kommunene skjerpe seg. Foto: Forbrukerrådet

TV 2 har i en serie med reportasjer satt fokus på de enorme forskjellene det er i Norge når det gjelder mattilbudet til de eldre på institusjoner.

Tok et verdivalg

Kokk Per Kristian Nyhus arbeider på kjøkkenet på Skytta Bo- og servicesenter i Nittedal. Her har kommunen gjenåpnet kjøkkenet på sykehjemmet. Dagens meny er pizza, samtidig bakes det brød som skal stå på frokostbordet.

– Muligheten for å tilpasse maten til beboerne er så mye enklere å gjøre her, sier Nyhus.

I flere år fikk kommunens sykehjem tilkjørt mat fra et storkjøkken. Men så tok kommunen et verdivalg, som ordføreren kaller det. Det er langt mer kostbart å ha egne kjøkken på sykehjemmene med fire-fem ansatte enn å kjøpe mat fra et storkjøkken.

– Det er verdt hver eneste krone. Vi har ikke angret på den beslutningen. Vi ser at våre eldre har det bedre, sier ordfører Hilde Thorkildsen (Ap).

Gourmet-kvelder

Hun viser stolt rundt på bo- og servicesenteret som blant annet arrangerer egne gourmet-kvelder. På sykehjemmets «Bistro Skytta» serveres tre-retters middag med øl eller vin en gang i måneden. Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha «kjøkkenet tilbake til sykehjemmet» som en av partiets valgkampsaker neste år.

– Det er viktig å satse på kvalitet og næringsrik mat for våre eldre. Det skaper trivsel og bedre helse, sier Støre.

Allerede nå varsler han at partiet vil tildele 3-4 milliarder kroner mer til kommunene, hvis det blir regjeringsskifte. Han åpner også for å beholde posten som eldreminister i en eventuell regjering bestående av Ap, Sp og KrF. Norges første eldreminister ble tatt inn i Solberg-regjeringen i januar. Dette har vært en kampsak for Fremskrittspartiet i mange år.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook