TV 2s utenriksreporter Sonja Skeistrand Sunde ringer den ferske fredsprisvinneren Nadia Murad.
TV 2s utenriksreporter Sonja Skeistrand Sunde ringer den ferske fredsprisvinneren Nadia Murad. Foto: TV 2

VAR UVITENDE OM TILDELINGEN DA tv 2 RINGTE:

Her overbringer TV 2s reporter den gledelige fredsprisnyheten

Prisvinnerne ble overlykkelige da TV 2 nyhetene overbrakte nyheten om fredsprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad tildeles Nobels fredspris for 2018.

Det var TV 2 som fikk æren av å informere Nadia Murad om at hun var tildelt den gjeve prisen, gjennom hennes forlovede, Abid Shamdeen.

Gledesutbrudd

Forloveden befinner seg i New York sammen med Nadia, og TV 2s reporter Sonja Skeistrand Sunde kunne høre Nadias gledesutbrudd i bakgrunnen da hun fortalte om tildelingen.

– Hun er kjempeglad for dette! Og veldig overrasket. Vi hadde ikke hørt noe før du ringte.

– Virkelig, er det ingen som har informert dere?

– Nei, du er den første som forteller det, seier Shamdeen, tydelig opprømt.

Murad ble svært overrasket, og var ikke klar for å kommentere tildelingen umiddelbart. Forloveden understreker at Nadia er overveldet både av lykke, men også av ansvarsfølelse.

– Hun har hatt noen svært tøffe år, og prisen fører helt klar med seg et ytterligere ansvar. Men hun er veldig glad for dette, sier forloveden til TV 2.

Nadia Murad er en av anslagsvis 3000 yazidijenter og -kvinner som har blitt offer for sexslaveri av terrororganisasjonen IS. Hun har blitt verdenskjent etter at hun sto åpent fram og fortalte om mishandlingen i 2016. Hun var da 23 år gammel.

Jubelen sto i taket da nyheten om fredsprisen ble kjent. Foto: Kirkens Nødhjelp

Kidnapping og overgrep har vært systematiske og del av islamistenes militære strategi i regionen, og Murad jobber nå som FN-ambassadør for å bekjempe seksualisert vold i krig.

Var i operasjonssalen

Både Murad og Mukwege rettet oppmerksomheten mot og bekjempelsen av krigsforbrytelser. Mukwege er lege og gynokolog ved et sykehus i Kongo, og har behandlet mange kvinner utsatt for grov seksualisert vold.

Mukwege var på oberasjonsstuen da fredsprisen ble kunngjort.

– Det er vill jubel her på Panzi-sykehuset nå. Mukwege er i operasjonssalen akkurat nå, forteller Crispin Kashale til TV 2.​

Stolte nevøer i Norge

Leon Bafondoko er nevø av Mukwege og studerer sosiologi i Trondheim. Foto: Heidi Venæs/TV 2
Leon Bafondoko er nevø av Mukwege og studerer sosiologi i Trondheim. Foto: Heidi Venæs/TV 2

Nevøen til Denis Mukwege, Leon Bafondoko bor i Trondheim hvor han studerer sosiologi. Han forteller at familien er veldig glad over tildelingen.

– Vi er alle kjent med at han har vært nominert i flere år, helt siden 2008. Jeg er veldig glad for at Nobelkomiteen vil sette kvinners rettigheter i fokus. Dette er en pris mot voldtekt i krig, og min første reaksjon er at dette blir et år der voldtekt i krig blir satt i sentrum, sier han til TV 2

Tromsø-spiss Mushaga Bakenga er også nevø av Mukwege. Han sier han er rørt over at onkelen Denis Mukwege vant årets Nobels fredspris.

– Jeg trodde det nesten ikke først da jeg hørte det, sier Tromsø-IL-spissen i et intervju publisert på klubbens Facebook-sider.

– Jeg blir bare utrolig rørt. Det er en stor dag for familien. Dette er en av de største anerkjennelsene man kan få, fortsetter Bakenga.

Drapsforsøk

Han og familien har flere ganger bedt Mukwege om å flytte til tryggere forhold i Belgia og drive arbeidet sitt på avstand, men den kongolesiske legen nekter å forlate kvinnene han jobber for.

– Han har levd under stor fare, og det har vært folk hjemme hos ham som har forsøkt å drepe ham. Men han har stått imot både myndigheter og mafia, og kommet seg unna, sier Bakenga.

26-åringen sier han sist møtte onkelen da han var på norgesbesøk for to og et halvt år siden, men legger til at de to likevel snakker sammen ofte.

Statsministeren gratulerer

Også på Stortinget berømmes tildelingen som omtales som veldig viktig og fortjent.​ Statsminister Erna Solberg møtte selv Murad i New York i forrige uke.

– Jeg vil gratulere Nadia Murad og Denis Mukwege med fredsprisen for 2018.

– Kvinner er spesielt utsatt i væpnede konflikter. Og seksuell vold blir brukt som et våpen. Dette kan vi ikke akseptere. Skadene er store for den enkelte og det setter dype spor i de samfunnene det gjelder, sier Solberg.

Se Nyhetskanalens sending om Nobels fredspris her.