Siri gikk en hel barndom uten venner: – Det var ganske vondt

Siri Abrahamsen opplevde mye ensomhet før hun fikk sin første venn som 17-åring. Nå vier hun livet sitt til å fremme det motsatte av mobbing, nemlig «gleding».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har aldri vært en av de som har hatt en gjeng fra de var små, som vet hvem de skal feire nyttår og 17-mai med. Av og til kjenner jeg at det hadde vært så kjekt å ha en venn, forteller hun.

Som barn opplevde forfatter Siri Abrahamsen ensomhet og ekskludering. Hun har brukt mye tid på å gruble over hvorfor hun ikke fikk sin første venn før hun var 17 år.

– Jeg tror det er mange ting som spiller inn på hvorfor jeg ikke fikk venner tidligere, men jeg så nok alltid veldig sterk ut, forteller henne.

Abrahamsen tror hun kanskje ble en trussel for mange ettersom hun gjorde det bra på skolen. Utenfra så det nok ut som hun hadde mye selvtillit.

– De kalte meg for Sosiale-Siri. Så det var rart, sier hun.

Ble ekskludert

Til tross for at hun nå har gode venner og er mor til tre gutter, sitter det fortsatt igjen minner fra tiden som venneløs.

Et av disse minnene er fra en treningsleir i Spania. Der delte hun rom med fire andre jenter. Midt på natten våknet Siri og innså at de andre jentene hadde forsvunnet.

– Da hadde de avtalt at «når Siri sovner, da stikker vi». Det var ganske vondt, forteller Siri.

Det var den tøffe starten på en hel uke i utlandet sammen med ukjente jenter hun hadde håpet skulle bli vennene hennes.

– Da jeg våknet tenkte jeg at «nå skal jeg være her på treningsleir en hel uke og de andre vil egentlig ikke være sammen med meg.»

«Gleding»

Det er minnene fra barndommen som gjorde at hun har valgt å vie livet sitt for å hindre at andre skal føle på den samme ekskluderingen. Nå jobber hun som foredragsholder og forfatter, og har fått mye oppmerksomhet for ordet «gleding».

– Gleding oppsto som et ord en gang da jeg satt å spiste kveldsmat sammen med sønnene mine. Da snakket vi om hva som er det motsatte av mobbing.

– Da sier han eldste «Det er jo gleding, selvfølgelig», og det første jeg tenkte var: «For et ord».

Det resulterte i tre bøker og et prosjekt hvor Abrahamsen reiser rundt og holder foredrag om hvordan man kan bekjempe mobbing og skape et samfunn der alle kjenner seg verdifulle. Spesielt mobbing vil hun endre fokus på.

– Hvis jeg sier til et barn «Man skal ikke mobbe» så er det fremdeles mobbing som er i fokus. Hvis vi virkelig vil endre dette så må vi snakke om hva vi skal gjøre isteden, og da syns jeg gleding er et godt ord, forklarer Abrahamsen.

Start med deg selv

Hun understreker at det ikke bare er barna som må rette fokus mot gleding. Abrahamsen mener at alt starter hos de voksne og at det er de voksne som må gå i seg selv.

– Det første man må gjøre, er nettopp å gjøre dette selv. Hvis man står i kø på matbutikken, så må man vise barna at man snakker fint til de andre rundt seg. Man trenger heller ikke å snakke stygt om de på TV, sier Abrahamsen.

Hun oppfordrer alle til å se de litt enklere tingene. Hold opp døren for de som kommer bak deg, smil til folk, prøv å se de som trenger hjelp eller de som er lei seg.

– Ofte snakker vi om at man må unngå å mobbe, men det går faktisk an å glede. Derfor syns jeg gleding er et bedre fokus, sier hun, og legger til:

– Hvordan skal barna bli gode på inkludering om vi ikke er det selv?