SJOKKERT: Hanne Haugen (51) ble sjokkert da hun oppdaget støvet på toalettet ved kreftavdelingen.
SJOKKERT: Hanne Haugen (51) ble sjokkert da hun oppdaget støvet på toalettet ved kreftavdelingen. Foto: Hanne Haugen

– Nesten renere i fjøset

Hanne Haugen (51) sin mann har aggressiv lymfekreft, og får for tiden cellegift på Stavanger Universitetssykehus. Faren for smitte er stor blant pasientene, men da Haugen kom inn på toalettet fikk hun sjokk.

– Støvet virvler opp på gulvet, og det lå tykke lag med støv over rørene. Det ser ut som baksiden av en sofa som ikke har blitt rengjort på fem år.

Slik forklarer Hanne Haugen synet som møtte henne på toalettet ved kreftavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus.

– Blir så sint

Toalettet blir brukt av alvorlig kreftsyke pasienter med svært nedsatt immunforsvar, flere ganger om dagen.

– Mannen min fikk utdelt sykehusklær, og bedt om å skifte på det skitne toalettet. Da er kroppen hans full av bakterier før han skal inn til operasjon, sier Haugen til TV 2.

– Hva tenker du om dette?

– Jeg synes det er graverende, og blir så sint. Dette er et sykehus, hvor alt skal være sterilt. Det er forbudt med blomster på grunn av smittefaren, men det er lov å ha et pasienttoalett fullt av støv. Hva er logikken i det? spør 51-åringen.

– Sløvt

På toalettet henger listen hvor renholderne skal signere etter at de har vasket. Ifølge Haugen er listen signert tre ganger daglig, men 51-åringen mener støvet er flere uker gammelt, og at det umulig kan ha blitt vasket ordentlig.

– Dette synes jeg er sløvt, og de må skjerpe kontrollene. Her er det snakk om alvorlige syke mennesker som ikke bør bli påført mer skader og infeksjoner enn de allerede har, sier hun.

STØVETE: Dette bildet er fra toalettet kreftsyke pasienter bruker flere ganger om dagen. Foto: Hanne Haugen
STØVETE: Dette bildet er fra toalettet kreftsyke pasienter bruker flere ganger om dagen. Foto: Hanne Haugen

Mandag denne uken sendte Hanne Haugen en e-post til både sykehusdirektøren ved Stavanger Universitetssykehus og helseminister Bent Høie. Etter at TV 2 tok kontakt med sykehuset, svarte ledelsen Hanne.

I e-posten takket de henne for tilbakemeldingen, og beklaget overfor Hanne og hennes kreftsyke mann.

Legger seg flat

Til TV 2 sier divisjonsdirektør ved Stavanger Universitetssykehus, Ketil Helgevold, at dette ikke er en standard de er bekjent av.

– Dette er absolutt ikke slik vi ønsker å fremstå overfor pasienter og pårørende, sier Helgevold.

Avdelingsdirektøren sier at de til vanlig har gode rutiner på renhold. Systemet baserer seg på stikkprøvekontroller. Når det gjelder renholdet på toalettet er det ulik frekvens på ulike rengjøringsoppgaver.

– Det som er det mest kritiske på et toalett er at forhold rundt selve toalettet, servanten, kranen og håndtaket er rent. Her er rutinene fulgt. Når dette er sagt, er det helt åpenbart at rutinen på de mindre frekvente områdene har vært for dårlig, og det beklager vi, sier Helgevold.

– Dette toalettet blir brukt av alvorlige kreftsyke pasienter med nedsatt immunforsvar. Hvordan forsvarer dere dette?

– Som nevnt overfor er det mindre frekvente renholdet i dette tilfellet langt fra tilfredsstillende, og det skal selvsagt være like godt gjennomført som de andre områdene. Vi er svært opptatte av våre pasienters ve og vel, og bruker denne tilbakemeldingen til å stramme opp rutinene våre, sier Helgevold.