TRUSLER: Barnehageleder Helle Soos (48) har mottatt trusler etter å ha tatt standpunkt i vaksinasjonsdebatten. Her sammen med sine to barnebarn.
TRUSLER: Barnehageleder Helle Soos (48) har mottatt trusler etter å ha tatt standpunkt i vaksinasjonsdebatten. Her sammen med sine to barnebarn. Foto: Privat

Sier nei til barn som ikke er vaksinert – nå får barnehageleder Helle (48) drapstrusler og blir kalt nazist

Daglig leder i Trollklubben barnehage i Fredrikstad, Helle Soos, ber alle foreldre vaksinere barna sine. Hvis ikke, blir de bedt om å finne seg en ny barnehage.

Valget hennes har både blitt hyllet og møtt med stor skepsis.

Selv sier Helle Soos at hun ønsket å ta et standpunkt i debatten, og at hun mener det er viktig at foreldre tar et valg for barna sine.

– Jeg ønsker å ta vare på de små barna som kommer i min barnehage. Jeg føler det er på denne måten de kan bli ivaretatt på best mulig måte. Ett eller annet sted må barna få et fristed, og det blir hos meg, sier Soos til TV 2.

Det var Fredriksstad Blad (Bak betalingsmur) som omtalte saken først.

– Må finne ny barnehage

Barnehagelederen påpeker at hun ikke har noe imot foreldre som ikke velger å vaksinere barna sine, og at hun aldri kommer til å si noe negativt om dem.

– Tror du ikke dette oppleves som strengt?

– Det kan godt være. Dette er noe jeg har tenkt på siden 2014, og nå går jeg ut og sier at jeg vil at alle barn skal være vaksinert i min barnehage. De som ikke ønsker dette blir bedt om å finne seg en ny barnehage, sier Soos.

I Trollklubben barnehage er alle foreldre informert om kravet til Soos, og barnehageledelsen er allerede i gang med å hjelpe foreldrene som ikke ønsker å vaksinere barna sine.

– I samarbeid med Fredrikstad kommune, vil jeg hjelpe foreldrene å finne en ny barnehage. Hvis de ikke får plass umiddelbart, vil de fortsatt få være hos meg. Jeg kaster ikke ut barn, sier hun.

Drapstrusler

Valget til Helle Soos har vekket reaksjoner. Selv om barnehagelederen har blitt møtt med mye støtte er det flere som har ytret seg svært kritisk.

Omfanget var ikke Soos forberedt på.

– Folk kaller meg en nazist, rasist, diskriminerende, og at jeg bryter loven. De skal få lov å være uenige, men når menn ringer meg sent på kvelden med skjult nummer og sier at hele familien min må utryddes – da blir jeg litt redd, sier Soos til TV 2.

Foreløpig har hun ikke anmeldt noen, men Soos sier at hvis de ubehagelige anropene fortsetter, så har hun ikke annet valg enn å politianmelde.

– Jeg hadde ikke regnet med så mye oppmerksomhet, men folk må kjenne sin besøkelsestid, sier Soos.