AMBULANSE: TV 2s team satt i en bil rett ved der hvor ambulansen ble hindret i å komme forbi køen under Kjør sakte-aksjonen på E6. Her har den akkurat sluppet forbi blokkeringen.
AMBULANSE: TV 2s team satt i en bil rett ved der hvor ambulansen ble hindret i å komme forbi køen under Kjør sakte-aksjonen på E6. Her har den akkurat sluppet forbi blokkeringen. Foto: Martin Berg Isaksen/ TV 2

Kjør sakte-aksjon hindret ambulanse i utrykning

Under aksjonen mot flere bomstasjoner i Oslo og Akershus ble en ambulanse i utrykning hindret i å komme forbi på E6.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Kjør sakte-aksjonen fra Olavsgård i Akershus til Oslo sentrum torsdag kveld ble en ambulanse hindret i å komme forbi under utrykning.

Det var VG som først omtalte saken.

– Ambulansen ble åpenbart hindret. Jeg vet ikke hva oppdraget gjaldt, men det kom seg til slutt forbi, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli til TV 2.

Et tusentalls demonstranter har laget en flere kilometer lang kø på E6 og Stokkli forteller at det rundt klokken 20 var full blokkering ved Furuset.

Han forteller at politiet så langt har stanset to biler i demonstrasjonen og anmeldt førerne for brudd på Vegtrafikkloven §3.

– Å kjøre 20 kilometer i timen på motorvei og lage så mye kø hindrer annen trafikk. Politiet klarer ikke stoppe alle, men har tatt de som har utpekt seg, forteller Stokkli.

Han forteller at de ikke har fått melding om noen ulykker og at de har flere patruljer som følger demonstrasjonen.

VG melder at rundt 700 biler var med på å aksjonere mot de nye bomstasjonene som skal settes opp i 2019. Planen var å holde seg i høyre kjørefelt, men aksjonen skapte lange køer på E6 og Ring 3 i Oslo. Ifølge aksjonsleder Cecilie Lyngby skulle ikke aksjonen påvirke andre trafikanter.

– Nei, de kan kjøre forbi oss. Vi ønsker ikke å skape farlige situasjoner, og dette har jeg konferert med politiet om, sa Lyngby til Romerikes Blad like før det hele startet.

DEMONSTRERTE: Aksjonsleder Cecilie Lyngby og FrP-veteran Carl I. Hagen holdt appeller før demonstrantene kjørte fra Hellerudsletta i Akershus i ettermiddag. Foto: Martin Berg Isaksen /TV 2
DEMONSTRERTE: Aksjonsleder Cecilie Lyngby og FrP-veteran Carl I. Hagen holdt appeller før demonstrantene kjørte fra Hellerudsletta i Akershus i ettermiddag. Foto: Martin Berg Isaksen /TV 2

Ingen akutte hendelser

Ambulansesjef i Oslo og Akershus, Ola Borstad, sier det har vært flere ambulanser på veien mens demonstrasjonen har pågått.

– Vi har hatt tre eller fire ambulanser med pasienter i køen, men det har ikke vært noen akutte hendelser så det har gått greit. Det var bare den ene ambulansen som meldte tilbake om en bil som var mindre iakttagende enn vanlig, forteller Borstad til TV 2.

Han forteller at de opplever at bilister generelt er flinke til å vise hensyn.

– Vi blir jo påvirket av kø uansett årsak og noen ganger er det så tett at det er vanskelig å flytte seg. De andre ambulansene som hadde vært ute i kveld sier bilistene har vært flinke til å flytte seg, sier Borstad.

Aksjonsleder mistet førerkortet

Aksjonsleder Cecilie Lyngby lå fremst i køen. Hun fikk ikke med seg at ambulansen på et tidspunkt ble hindret i å komme forbi. Da hun merket at det kom færre biler i venstre fil fikk hun deltakere på motorsykkel til å kjøre bakover og sjekke at alt gikk fint.

– Jeg tar sterk avstand fra å sperre trafikken og gav klar beskjed til demonstrantene før vi kjørte at alle skulle holde seg i høyre fil.

Lyngby forteller at da motorsyklistene kjørte bakover ble hun stoppet av politiet og fikk beslaglagt førerkortet.

– Jeg ble redd og lei meg fordi jeg mente aldri å gjøre noe ulovlig. Jeg hadde fått aksjonen godkjent med politiet på forhånd. Jeg kommer ikke til å arrangere en bilaksjon igjen. Det er synd for saken og synd for gruppen min, forteller hun til TV 2.

Lyngbys advokat Thomas Klevenberg sier til TV 2 at de ser på saken og sier at hun hadde fått skriftlig godkjennelse av politiet til å holde aksjonen.

– Helt uakseptabelt

Frp-veteran Carl I. Hagen deltar selv i demonstrasjonen og sier til TV 2 at det er helt uakseptabel oppførsel å hindre en ambulanse i å komme forbi.

– Dessverre så var det enkelte som ikke gjorde som de skulle. Beskjeden var å ligge i høyre fil hele tiden og holde den venstre fri, sier hagen til TV 2.

Han sier det ødelegger for de andre demonstrantene.

– Jeg vet ikke om det var en motdemonstrant som ønsket å sabotere eller om det var en av demonstrantene som ble litt for ivrig, sier han.