Siv Jensen leier hytte av milliardær – vurderer å melde avtalen til «gaveregisteret»

Finansminister Siv Jensen avviser at hytteavtalen med milliardæren Johan H. Andresen er spesielt gunstig, men vurderer likevel å melde den inn i toppolitikernes registeret for verv og økonomiske interesser.

Finansminister Siv Jensen (Frp) betaler langt mindre enn markedspris for leie av milliardær Johan H. Andresens sommerhytte på Grimsøya i Oslofjorden, ifølge Dagens Næringsliv.

Stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer skal melde inn verv, økonomiske interesser, fordeler og gaver i et eget register, kalt «gaveregisteret», noe Jensen til nå ikke har gjort.

– Hvorfor har du ikke meldt hytteavtalen inn i registeret?

– Nei, fordi dette ikke er noen gave. Det er en helt ordinær leieavtale, sier Jensen.

– Kommer du kommer du til å registrere avtalen der?

– Hvis det er ønskelig, så har jeg ingenting imot det, men jeg er ikke helt sikker på hvor det hører hjemme hen i registeret, så derfor har jeg heller ikke meldt det inn.

På befaring med kona til Andresen

Finansministeren tar seg tid til å møte TV 2 på sitt kontor for å snakke om hytteavtalen med en av Norges rikeste menn, Johan H. Andresen, midt i de travle forberedelsene til fremleggelsen av statsbudsjettet kommende mandag.

Jensen leide i mange år en hytte på en annen øy i Oslofjorden, men da leieavtalen gikk ut fikk hun et tilbud fra Andresen om å leie hans hytte på Grimsøya for 40.000 kroner i året.

– Hvordan kom avtalen i stand?

– Dette kom gjennom at venner av meg visste at jeg hadde lyst til å leie en ny hytte. Så hadde de hørt at denne hytta kanskje stod ledig, og så tipset de meg om det, og da var jeg i kontakt med kona til Johan Andresen, som tok meg med ut på befaring, sier Jensen.

Hun gjentar flere ganger under intervjuet at hytta hun har leid for ti år er av enkel standard, og bare kan brukes noen få uker i året.

Men det er rift om hyttene i Oslofjorden, og små, enkle hytter uten vann og toalett leies ut for 10.000 kroner uken, sier eiendomsmegler Marius Berger i Eie til Dagens Næringsliv.

– Noen påstår det er en gunstig avtale. Hva sier du?

– Nei, det er det jo ikke. Det er en helt ordinær leieavtale på en veldig enkelt hytte, som var i veldig dårlig forfatning. Nå er den beboelig fordi jeg har pusset den opp selv, men jeg bruker den bare noen få uker om sommeren, for det er for kaldt å være der høst og vinter, sier Jensen

Andresen har bidratt til å høyne standarden ved å legge inn dusj og wc, opplyser Jensen.

– Jeg trives der. Det er fint. Det er enkelt, det er nært naturen, og det er det som er viktig for meg, å pusle litt med kjøkkenhagen og fiske litt og sånn. Det er deilig, men det er noen få uker om året, for om vinteren er det ikke mulig å være der, sier Jensen

Snakker med Andresen på hytta

Finansministeren oppnevnte Andresen som leder for Oljefondets Etikkråd i 2014. Hun tilbakeviser at leieavtalen er en gjenytelse.

– For det første er ikke dette en gjenytelse, det er en ordinær leieavtale. Han ble utnevnt som etikkleder for flere år siden, og den leieavtalen inngikk jeg i fjor, men det er altså en åpen avtale, som er helt ordinær.

– Jeg kjente ikke ham da jeg inngikk denne leieavtalen. Jeg hadde kun møtt ham i ulike profesjonelle sammenhenger noen få ganger, men hadde ingen personlig relasjon til ham.

– Og hvordan er det i dag?

– Ikke noe mer enn at han er utleier, og at han har hytte selv i det samme området. Det gjør jo at vi av og til snakker både sammen, både om leieforholdet og om andre ting.

– Hvor ofte treffer du ham?

– Det er ikke så veldig ofte. Jeg kan jo ikke akkurat si at han er en nær venn. Jeg er veldig glad for at jeg får lov til å leie dette på ordinære vilkår.

– Inviterer dere hverandre på hytta?

– Nei, men når vi er på hytta så hender det jo at vi treffes, og det er nettopp derfor jeg er opptatt av å være påpasselig med habilitetsspørsmål, og det er i så fall det jeg må passe på, og det gjør jeg.

– Ingenting å skjule

Det har aldri vært aktuelt for finansministeren å gå ut i det åpne markedet for å finne en hytte.

– Det har jeg aldri tenkt over i og med at denne muligheten kom. Jeg har ingenting å skjule, har ikke hatt noe å skjule og har vært åpen om dette hele tiden.

– Det er en avtale inngått av deg og en av Norges rikeste personer, og det blir påstått at det er en gunstig avtale. Kan det svekke tilliten til deg?

– Jeg mener det er en helt ordinær avtale som jeg har vært åpen om, og jeg tenker at det viktige for meg, både når det gjelder min rolle og min posisjon er å være åpen med det jeg gjør, og det er ingenting spesielt med dette, og derfor har jeg heller ingenting å skjule.

– Jensen stod for renovering

Johan H. Andresen sier til Dagens Næringsliv at hytta var falleferdig og at leiesummen er satt i forhold til det.

– Siv Jensen og hennes familie stod for en totalrenovering av hytta. Og det etter at tre andre interesserte leietagere hadde takket nei til å leie den. Så alternativet for meg var en negativ nåverdi, sier Andresen til avisen.