Det satt ned en minnestein på åstedet der Birgitte Tengs ble drept på Karmøy 6. mai i 1995.
Det satt ned en minnestein på åstedet der Birgitte Tengs ble drept på Karmøy 6. mai i 1995. Foto: NTB Scanpix/Privat

drapet på birgitte tengs:

Krever svar fra justisministeren

Arbeiderpartiet ber justisministeren forsikre om at politiet har ressursene som kreves for å oppklare Birgitte Tengs-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er betimelig å spørre om samfunnet har gjort alt vi kunne i denne saken. Det tror jeg ikke vi har, sier Hege Haukeland Liadal.

Hun er stortingsrepresentant for Rogaland Arbeiderparti. Hun kommer fra Haugesund og datteren hennes spiller Birgitte Tengs i dramatiseringene som er brukt i true crime-dokumentaren «Hvem drepte Birgitte?».

Hun er rystet over detaljer som har kommet frem i serien.

– Denne saken vekker en uro i meg og i hele regionen som jeg kommer fra. Det rettes sterk kritikk mot arbeidet som politiet og spesialetterforskere har gjort i denne saken, sier Liadal.

Kritikken handler i stor grad om at avhørsmetodene ikke var gode nok og at politiet ikke gikk bredt nok ut i jakten på gjerningsmannen.

Les også: Dette er Birgitte-saken.

Hege Haukeland Liadal sammen med Jonas Gahr Støre i Haugesund. Bildet er tatt i forbindelse med en valgkampturné i fjor.
Hege Haukeland Liadal sammen med Jonas Gahr Støre i Haugesund. Bildet er tatt i forbindelse med en valgkampturné i fjor. Foto: NTB Scanpix

Krever forsikringer

Nå har Liadal sendt to skriftlige spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara. Hun lurer på følgende:

«Hva gjør justisministeren for å sikre at riktige ressurser i dag jobber med å løse saken?».

Hun spør også om det er gjort en kritisk gjennomgang av de etterforskerne som nå jobber med å oppklare den 23 år gamle drapssaken.

– Jeg forventer at justisministeren går grundig inn i saken og stiller kritiske spørsmål til Cold Case-gruppen. Jeg forventer at han forsikrer seg om at de har nok ressurser og at det er de rette ressursene som jobber med saken, sier Liadal til TV 2.

I brevet skriver hun at feilene, som hun mener er gjort i saken, svekker tilliten til politiet. Hun understreker også viktigheten av at samfunnet og de impliserte familiene får et svar på hvem som begikk drapet.

Hege Haukeland Liadal krever svar fra justisminister Tor Mikkel Wara.
Hege Haukeland Liadal krever svar fra justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: NTB Scanpix

TV 2 har vært i kontakt med Justis- og beredskapdepartementet som ikke vil kommentere saken før stortinget har fått svar på spørsmålet. Svaret er ventet å foreligge over helgen.

Håp om DNA-funn

Natt til 6. mai i 1995 var Birgitte Tengs på vei hjem fra Kopervik sentrum til sitt hjem på Sund. Den siste sikre observasjonen av 17-åringen var ved midnatt. Ved 10-tiden dagen etterpå ble hun funnet død ved en øde tursti nær huset sitt.

Birgittes jevngamle fetter ble siktet og tiltalt i saken, men han ble frikjent i lagmannsretten. Saken er fortsatt uoppklart, men for to år siden gjenopptok politiet etterforskningen med bistand fra Kripos' Cold Case-gruppe.

Hege Haukeland Liadal opplever at svært mange nå er opptatt av Birgitte Tengs-saken.

– Dette er en sak som har blitt tatt opp med jevne og ujevne mellomrom. Etter dokumentaren er dette et samtaleemne rundt mange kjøkkenbord, sier Liadal.

Hun har nå et håp om at nye analyser av DNA-prøver fra åstedet kan bidra til å løse saken. Akkurat nå gjennomføres tester hos rettsmedisinsk institutt i Innsbruck.

TV 2 har vært i kontakt med Ståle Finsal som var etterforsningsleder i Kripos på 90-tallet. Han ønsker ikke å kommentere saken. Vi har ikke lyktes med å få en kommentar fra Cold Case-sjef Espen Erdal.