SPLITTET: Ledelsen i KrF, med Knut Arild Hareide i spissen, er splittet i valget om hvilken retning partiet skal ta.
SPLITTET: Ledelsen i KrF, med Knut Arild Hareide i spissen, er splittet i valget om hvilken retning partiet skal ta. Foto: Junge, Heiko

Hareide ble bedt om å gå av under frieriferd til Vennesla

VENNESLA/OSLO (TV 2): KrF-leder Knut Arild Hareide var torsdag i Vennesla for å overbevise velgere og partifeller om å se til venstresiden for et politisk samarbeid. Der ble han møtt med sterk motstand og beskjed om å trekke seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke annonserte Knut Arild Hareide at han anbefaler KrF å se til venstresiden for et politisk samarbeid.

Det har fått flere til å reagere. Deriblant partiets to nestledere Kjell Inge Ropstad og Olaug Bollestad.

Torsdag begynte partilederen sin frieriferd til Sør- og Vestlandet. Første stopp var Vennesla. Under et to timers langt møte ble det diskutert høyt om veivalget til KrF.

Der ble det foretatt en avstemming, og flertallet i Agder KrF ønsket et videre samarbeid med den sittende regjeringen.

Det er motsatt av hva partileder Knut Arild Hareide ønsker. Flere ytret også ønske om at partilederen trer av.

– Det var noen stemmer som pekte mot det. De sa det før møtet, og de sa det under. Jeg valgte å ikke svare på det, og synes alt i alt det var et godt møte, sa Hareide under en pressekonferanse torsdag kveld.

Partilederen sa videre at han er mer optimist på å vinne frem med sin anbefaling nå, enn før møtet.

– Jeg visste det kom til å bli tungt på Sørlandet, og var forberedt på å tape, sa partilederen videre.

Splittet

Denne uken la Knut Arild Hareide ut på en turné for å overbevise velgerne og egne partifeller. Men han reiser ikke alene. Med seg har han de to nestlederne, som er imot å gå inn i regjering med de rød-grønne.

Turen startet torsdag i Vennesla. Neste stopp er Stavanger fredag før Trondheim, Bergen og Ålesund står for tur i neste uke.

– Dette er en sak vi vet er vanskelig og krevende for oss. Vi har ulike ståsted, og jeg er beredt på å møte kraftig motstand, sa Hareide til TV 2 torsdag ettermiddag.

– Viktig for partiet

Til tross for motstand, sa partilederen at han fortsatt trodde folk var villige til å høre på standpunktene han kom med.

– Selv om de havner på en annen konklusjon enn meg, tror jeg de forstår min tenkning. Det tror jeg er viktig for partiet, for vi skal gå videre som et samlet lag, uansett, sa Hareide til TV 2.

Partiets nestleder Kjell Inge Ropstad er derimot klar for å argumentere for videre samarbeid med Høyre og Erna Solberg.

– Sørlandet er veldig gult, så vi er i trakter hvor KrF gjør det veldig godt. Heldigvis peker de fleste mot videre samarbeid med Erna Solberg, sa Ropstad til TV 2.

Må overbevise partifeller

I løpet av de neste ukene må Hareide overbevise både velgere og partifeller om at KrF skal gå til venstresiden, og danne regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Landsmøtet vil ta en beslutning under det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

– Jeg tror dette blir en god periode for partiet, og at vi vil lytte til hverandres argument, sa Hareide tidligere torsdag.