#

2SITERT

TV 2 spår årets fredspris: Dette er utenriksavdelingens favoritter

Blir det en av favorittene som stikker av med årets fredspris? Eller drar Nobelkomiteen en ukjent helt opp av hatten? Dette er utenriksreporterne i TV 2 sine favoritter.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er faktisk ikke bare lett å skulle skrive en artikkel om hva ens egne kolleger tror om årets fredspris.

Først ba jeg pent om kommentarer på epost, men svarene uteble.

Kun utenrikssjef Aslaug C. Henriksen svarte umiddelbart, som alltid oppstemt av begivenheten som er i vente. Resten av avdelingen satt på gjerdet, dypt inne i andre prosjekter.

Vinneren av Nobels Fredspris 2018 blir annonsert fredag.

Se videoen fra desken til TV 2s utenriksredaksjon øverst i saken.

Kamera-overfall

Deadline nærmet seg, og til slutt måtte jeg tenke nytt: Jeg dro frem et kamera. Det pleier å få løsnet på tungebåndet til de fleste reportere.

Og ganske riktig, strategien med å overrumple mine intetanende kolleger med spørsmål som ble filmet, fungerte aldeles utmerket.

Simen Olafsen: – Nadia Murad

– Simen!, hoier jeg, og Simen Olafsen skvetter til så stolen fyker bakover.

– Hvem får årets fredspris?

Utenriksreporter Sonja Skeistrand Sunde. Foto: TV 2
Utenriksreporter Sonja Skeistrand Sunde. Foto: TV 2

En lettere sjokkert Olafsen får summet seg raskt, og er ikke i tvil om hvem hans favoritt er.

– Det blir Nadia Murad. Hun fronter en god og aktuell sak: Seksualisert vold mot kvinner i konflikter. En slik pris tror jeg vil være i tidsånden, svarer Olafsen.

Bent Skjærstad: – Moon fortjener den mest

I bakgrunnen begynner Bent Skjærstad å le over kamera-overfallet på kollegaen, så da rettes kameraet mot ham i stedet.

Skjærstad har fulgt fredsforhandlingene på Koreahalvøya tett, og svarer uten å blinke.

Utenriksreporter Bent Skjærstad. Foto: TV 2
Utenriksreporter Bent Skjærstad. Foto: TV 2

– Jeg skulle ønske Sør-Koreas president Moon Jae-in fikk prisen, men mest trolig gjør han ikke det. Han kom i gang med forsoningsprosessen på Koreahalvøya litt for sent til å få prisen i år siden fristen for å nominere er 31. januar. Men han hadde fortjent å få den fordi han er selve drivkraften bak alt som skjer på Koreahalvøya nå. Han har også klart noe som ingen før han har klart, nemlig å få amerikanerne på banen og faktisk få en amerikansk president til å møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Skjærstad understreker at det fremdeles er mange skjær i sjøen og at det er mye arbeid som gjenstår. Like fullt er han optimist.

– Det er lett å tenke at det hele er en dårlig forestilling som det ikke kommer noe ut av, men jeg har troen på at det vil bære frukter og at mye kan skje i tiden som kommer, sier Skjærstad, og legger på tampen til at det er noe annet som også imponerer med president Moon:

– Han må hele tiden forholde seg til to andre personer: Kim og USAs president Donald Trump. Og jeg mener han nesten fortjener fredsprisen kun for å beherske den kunsten, humrer Skjærstad.

Han sitter med live-utstyret på fanget, klar til å rykke så snart vinneren blir annonsert.

Først når kameraet vendes mot nestemann lurer Skjærstad på hva klippet skal brukes til.

– Skal det publiseres, sier du? Ja, men da burde du jo passet på at sveisen ser bra ut, skratter Skjærstad.

– Tror vi må ta det på nytt, ha-ha.

Kjetil Iden: – Pressepris

Da passer det fint å gå videre til Kjetil Iden, som sitter og planlegger neste ukes reise til Kina.

– I år tror jeg det blir en pressepris. Aldri før har det blitt drept så mange journalister i krigs- og konfliktområder som de siste årene. Vi ser også at arbeidsvilkårene i autoritære regimer som Russland og Kina har blitt mye vanskeligere, sier Iden, og legger til at de uavhengige mediene er under hardt press fra flere hold.

– Fake news og hele den politiske debatten har vist at det virkelig er nødvendig med en uavhengig fjerde statsmakt. Dessuten har ingen presseorganisasjoner blitt hedret med nobelprisen tidligere.

Men Iden, som også dekket terrorhæren IS sin massakre og masse-kidnappinger av jesidier i Irak i 2014, har flere kandidater på lager.

– Hvis ikke prisen går til noen innen pressen, så er jeg enig med Simen og tror den tildeles denne unge kvinnen, sier Iden, og peker på et bilde av Nadia Murad.

– Murad er jesidi-jenta som ble holdt som sexslave av IS, men som har klart å ta tilbake historien og bruker den på en positiv måte for å rette søkelyset mot sexslaver og undertrykte kvinner verden over.

Gunhild Tinmannsvik: – Pressefrihet

Gunhild Tinmannsvik er utenrikskoordinator og vikar for utenrikssjefen nå når hun er på reise. Hun blir stanset i farten på vei til neste møte.

– Hvem jeg tror får den? Tror eller håper, grubler Tinmannsvik, som har jobbet tett med Nobelprisen i flere år.

– I år tenker jeg at det er på sin plass å hedre pressefriheten. Det er en rekke aktuelle kandidater, som også har vært oppe tidligere, for eksempel redaktøren Can Dündar og avisen Cumhuriyet i Tyrkia.

Andre favoritter er Reportere uten grenser, sier hun, før hun skynder seg å legge til:

– Men altså, hva vet jeg. Dette er bare det jeg tipper. Ellers har jeg også troen på de mange sterke kvinnene som nå fronter kampen mot seksualisert vold, avslutter Tinmannsvik, før hun flyr videre bortover redaksjonen.

Aslaug C. Henriksen: – IOC

Utenrikssjefen selv, Aslaug C. Henriksen, sitter på et fly og taster løs på sitt svar.

– Jeg tenkte først at prisen vil gå til arbeidet mot seksualisert vold. Den kongolesiske legen Denis Mukwege har vært på shortlisten flere ganger, og kanskje er det hans tur nå. Gjerne sammen med Nadia Murad, som jeg ser blir nevnt.

– Men da jeg så at Nansen Fredssenter lanserte Den internasjonale olympiske komité, IOC, for arbeidet med forsoning på Koreahalvøya, tenkte jeg at det var veldig interessant! Og ja, hvorfor ikke?, spør Henriksen retorisk.

Den olympiske komité, sammen med Nord-Korea og Sør-Korea, ble enige om å for første gang stille med et felles olympisk lag under årets vinterleker i Pyeongchang 2018.

– Og vi har sett oppløftende samtaler mellom Nord-og Sør-Korea i ettertid, sier Henriksen.

– Idrett og kultur på tvers av landegrensene, samt utdanning, er fredsforebyggende. Forslaget om å tildele IOC prisen forener sport og vennskap, og det liker jeg godt. Det er tross alt vanskelig å krige med en venn, avslutter Henriksen like før take-off.

Kristine Kjendalen: – Denis Mukwege

Etterhvert tikker det et nytt svar inn i innboksen.

Det er reporter Kristine Kjendalen, som nå har konkludert med hvem som er hennes favoritt i år:

– Jeg holder en knapp på legen Denis Mukwege fra Kongo som hjelper kvinner som har blitt utsatt for seksualisert vold i konflikt. Han har vært nominert flere ganger før, og nå som metoo-kampanjen har aktualisert problemet, håper jeg at han endelig kan anerkjennes for den enorme innsatsen han har gjort for ofre for voldtekt, som brukes som et våpen i krig. Jeg synes det er på tide at han får prisen fordi hans arbeid utgjør en forskjell for enkeltmennesker som trenger hjelp her og nå. Jeg tenker det er like viktig som å gi den til kandidater som bidrar til fredsfremmende prosesser/arbeid på et «større» nivå.

Trolig for sent ute

I avdelingen summes det også om et annet forslag: Den ferske freds-erklæringen mellom Eritrea og Etiopia, som ble inngått i juli.

De to landene har lenge vært bitre fiender. Konflikten eskalerte til krig i 1998, og innen den tok slutt to år senere hadde rundt 80 000 mennesker blitt drept. Det ble inngått en fredsavtale, men Etiopia har inntil i sommer nektet å godta grensene som ble nedtegnet. Men etter at den populære Abiy Ahmed ble innsatt som statsminister i Etiopia i april, har han virkelig fått fart på både fredsforhandlinger med nabolandet og reformer i eget land.

Ahmed har derfor figurert på favoritt-listene til enkelte eksperter, men flere peker også på at hans arbeid kom i gang etter at fristen for å nominere til årets fredspris var gått ut.

Mariann Strand: – Moon

Til slutt sniker kameraet seg inn på reporter Mariann Strand, som blir lettere forfjamset over overfallet.

– Jeg synes det er litt vanskelig å si hvem som får prisen. Jeg holder en liten knapp på Sør-Koreas president, men vi får vente og se. Det er spennende! ​

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook