Full strid i senatet

– De klarte nesten å ødelegge en god kandidat

Republikanske og demokratiske senatorer står steilt i synet på FBI-rapport om Kavanaugh.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senatorene har torsdag gått gjennom FBI-rapporten i et sikret rom i Kongressen som brukes til konfidensielle saker. Republikanske og demokratiske senatorer er svært uenig om prosessen og innholdet i rapporten som ble utarbeidet.

Leder for Senatets justiskomité, republikaneren Chuck Grassley, sier at de ikke har funnet noen tegn til upassende oppførsel i rapporten.

– En god kandidat

«Jeg har fått en gjennomgang av FBI-rapporten og det er ingenting der som vi ikke allerede visste. Beskyldningene som er gjentatt flere ganger, har Brett Kavanaug avvist, og hverken FBI eller justiskomitéen har funnet tredjepersoner som kan bekrefte at anklagene stemmer. Det finnes heller ikke noe annet bevis. Denne etterforskningen viser ingen tegn til upassende oppførsel», skriver han i en uttalelse.

– Dette er en veldig god kandidat, og han bør blir godkjent som høyesterettsdommer lørdag, sier Grassley under en pressekonferanse torsdag kveld.

FBI gjenåpnet sist uke bakgrunnsgranskingen av Kavanaugh for å undersøke anklagene om at han begikk seksuelle overgrep på 1980-tallet. Granskingen ble bestilt av Det hvite hus sist fredag på justiskomiteens anmodning etter at tre republikanske senatorer var i tvil om de ville støtte Kavanaughs kandidatur.

To av disse tre har torsdag uttalt at de er fornøyd med rapporten, og kommer til å gi Kavanaugh sin søtte, skriver New York Times.

I så fall er det klart at Kavanaugh har nok støtte til å utnevnes til Høyesterettsdommer lørdag.

FBIs nye rapport er i praksis en oppdatering av bakgrunnssjekken som det føderale politiet tidligere har gjort av Kavanaugh.

Demokrater sterkt kritiske

Demokratiske senatorer frykter at granskingen ikke er grundig nok.

– Jeg er uenig med Chuck Grassley i at det ikke finnes tegn til upassende oppførsel, sier senator Chuck Schumer under en pressekonferanse.

– Jeg frykter at det vi fryktet mest er i ferd med å skje, sier han videre.

De demokratiske senatorene er kritiske til at Det hvite hus har lagt føringene for granskingen, og FBI skal ha unnlatt å snakke med flere sentrale vitner.

Psykologiprofessor Christine Blasey Ford, som i en høring i Senatet fortalte at Kavanaugh utsatte henne for et overgrep da han var 17 år, skal ikke ha blitt kontaktet av FBI. Brett Kavanaugh selv har heller ikke blitt avhørt.

I stedet har etterforskerne snakket med tre andre personer som var til stede på festen hvor overgrepet angivelig fant sted, skriver Washington Post.

– Rapporten ser ut til å være produktet av en mangelfull etterforskning som var begrenset, kanskje av Det hvite hus, jeg vet ikke, sier senator Dianne Feinstein fra California.

Også advokatene til kvinnene som anklager Kavanaugh for overgrep, er misfornøyd med FBIs arbeid.

– De som har lagt føringene for FBIs etterforskning, har ikke vært interessert i å søke sannheten, heter det i en uttalelse fra Fords advokat.

Mener demokratene drev med bakvaskelser

At Det hvite hus bestemmer omfanget av FBIs bakgrunnssjekker, er imidlertid ikke uvanlig. Det er heller ikke uvanlig at innholdet i slike rapporter unntas offentlighet.

Republikanerne avviser demokratenes kritikk, og kommer med knallhard kritikk av demokratenes behandling av Kavanaugh:

– Demokratene vil aldri bli fornøyd (...) Vi kan se tilbake på de siste 87 dagene, og vi kan se at demokratene nesten har klart å ødelegge en god kandidat, sier Grassley. De mener demokratene har drevet med bakvaskelser for å hindre at en konservativ republikaner blir utnevnt til høyesterettighetsdommer.

Se republikanernes pressekonferanse i sin helhet her

President Donald Trump har gjort det klart at han ikke tror på anklagene, og tirsdag gjorde han narr av Ford på et valgkampmøte i Mississippi.

Tre offentlige anklager

Siden han ble nominert til det ledige høyesterettssetet i september har tre kvinner stått fram med overgrepsanklager mot Brett Kavanaugh i mediene. Aller først var psykologiprofessor Christine Blasey Ford, som hevder Kavanaugh forgrep seg på henne sommeren 1982.

Julie Swetnick hevdet via sin advokat at hun var vitne til at Kavanaugh befølte flere kvinner mot deres vilje da hun gikk på videregående på 80-tallet.

En annen kvinne, Deborah Ramirez (53), sto fram i The New Yorker og anklaget Kavanaugh for å ha blottet seg for henne og tvunget henne til å beføle ham på en fest i løpet av skoleåret 1983/84.

Bekymret over dommerens temperement

Høringen i senatet der både Ford og Kavanaugh fikk komme med sine versjoner, var preget av tårer og sinne. Kavanaugh responderte med å gå kraftig til motangrep på det han hevdet var en rekke bakvaskelser iscenesatt av politiske motstandere. I etterkant har over 900 amerikanske jussprofessorer har signert et brev med kraftig kritikk av Kavanaughs opptreden under senatshøringen.

Dommerne reagerer på Kavanaughs aggrasjonsnivå under høringen, og mener han mangler det «juridiske temperamentet» som kreves for å sitte i høyesterett.

– Dette var en mann som kjempet for sitt navn og rykte. Hans 13 år gamle datter var vitne til ydmykelsen av sin far. Fortell meg hvem som ikke hadde reagert slik som Kavanaugh, sier senator Orrin Hatch under pressekonferansen torsdag kveld.