Heidi (65) ble angrepet av svartbjørn – 190 kilometer unna nærmeste sivilisasjon

Heidi Dammann (65) skulle tilbringe seks dager helt alene i villmarken i Alaska. Det skulle vise seg å bli de seks mest innholdsrike dagene i hennes liv.

I hele sitt liv har Heidi Dammann vært redd. Redd for veldig mye andre ikke er redd for, og ekstremt redd for autoriteter.

Hun slet med dysleksi på skolen og orket ikke tanken på lærere, offentlige kontorer, advokater, papirer og skjemaer.

Det var i naturen og på reiser hun fant glede. Og det var på en av disse turene ble hun kjent med eneboeren Oliver Cameron. Han inspirerte Heidi og mannen til å starte opp en villmarksleir i Norge.

Naturen ble hennes redning og levebrød.

Se Vårt lille land på TV 2 Sumo nå!

Men så endret alt seg. Heidi ble skilt og huset hun kjøpte for å bo alene i bestod av mange feil og mangler. Heidi tapte i retten mot forsikringsselskapet og villmarksleiren forfalt. Også vennen Oliver døde i samme tidsrom.

Hun trengte en forandring. Hun hadde et behov for å finne seg selv igjen. Hun bestemte seg for å besøke det stedet vennen Oliver hadde tilbragt sine siste leveår. Et sted hun aldri hadde besøkt, men som hun hadde hørt masse om.

Oliver bodde ved en innsjø i Alaska kalt «Dead fish». Et sted 190 kilometer unna nærmeste bilvei og som ikke står på kartet.

Ikke alene

I 2010 skrapte hun sammen de siste kronene hun hadde og leide et sjøfly med pilot. Han skulle frakte henne inn i villmarken og hente henne igjen om seks dager.

Synet som møtte Heidi var flere forlatte trebygg og en jordhytte halvveis gravd ned i jorda. Det var der Oliver hadde holdt til.

Heidi setter seg ned og tar innover alle inntrykkene. Det er fredfullt. Hun føler seg alene. Men så skjer det noe helt uventet.

FØRSTE MØTE: Her møter Heidi bjørnen for første gang. Foto: Heidi Dammann
FØRSTE MØTE: Her møter Heidi bjørnen for første gang. Foto: Heidi Dammann

Kort tid etter ankomst dukker det opp en svartbjørn. Bjørnen som ser på mennesker som et bytte og som både løper, klatrer og svømmer.

Hun reiser seg fort opp og finner fram bjørnesprayen hun har festet til lommen. Det er den eneste beskyttelsen hun har med på turen.

«Fysj! Kom deg vekk! Wææææh! Jeg har bjørnespray», er noen av ordene en skrekkslagen Heidi får presset fram.

– Jeg klarte ikke å tenke. Jeg ble helt lammet i hodet. Jeg vet hvor sterke de er. En bjørn kan drepe med ett slag, sier Heidi til TV 2.

Heidi står nå knappe fem meter unna bjørnen. Bjørnesprayen er nesten tom.

Mørket senker seg og etter en stund forsvinner bjørnen. Hun bestemmer seg for å sove i jordhytta, og sikrer alle inngangene så godt hun bare klarer.

Det skjebnesvangre møtet

Neste morgen våkner hun opp til at sikringene er fjernet. Mens hun drikker morgenkaffen sin dukker bjørnen opp i vinduet. Han prøver å komme seg inn og skraper på ruta. Denne gangen uten hell.

Under frokosten noen timer senere skal hun ikke ha like flaks.

– Plutselig hører jeg en lyd. Jeg fryser til og skjønner at han er i trappene. Jeg kommer meg rundt og ser den svære svarte skyggen som gjør rommet mørkt. Jeg tenkte at nå får det bare briste eller bære. Jeg ble kald, forteller hun.

BESØK: Bjørnen prøvde ved flere anledninger å komme seg inn i jordhytta Heidi bodde i. Foto: Heidi Dammann
BESØK: Bjørnen prøvde ved flere anledninger å komme seg inn i jordhytta Heidi bodde i. Foto: Heidi Dammann

Heidi griper en stokk som ligger i nærheten. Hun kan ikke bruke peppersprayen inne, da hun også vil få den på seg. Bjørnen står nå over Heidi. Hun vet at hun må få han til å rygge.

– Jeg hadde ingen følelser. Jeg måtte jage en bjørn opp trappa, ansikt til ansikt. Han måtte rygge.

Hun lager et heftig brøl og slår stokken i veggen. Da detter øksen til Oliver ned fra veggen. Lyden fra fallet skremmer bjørnen. Han tar et skritt bakover.

– Jeg skrek, han tok et skritt til, jeg skrek og han tok et skritt til. Det var en maktkamp. Da vi kom ut snudde han seg og så på meg. En stemme i hodet sa til meg at jeg ikke måtte rygge, men at jeg måtte fortsette å gå fremover. Jeg bestemte meg for å ta det første trekket.

Heidi utarbeidet en plan i hodet sitt. Hun bestemte seg for at hun skulle brøle, bruke peppersprayen og hive en gyngestol, samtidig som hun løp direkte mot bjørnen.

– Han kastet seg tilbake og styrtet inn i buskene. Jeg løp etter han så fort jeg kunne. Helt til jeg ikke så han lenger. Det var nære på, forteller en lettet Heidi.

Takker bjørnen

Dagene skulle bli de mest bemerkesverdige dagene i Heidi sitt liv. Bjørnen kom og gikk som den ville. Det er akkurat som at de to hadde inngått en pakt.

HELOMVENDING: Heidi har blitt kvitt mye av redselen for livet etter møtet med bjørnen Foto: Vårt lille land, TV 2
HELOMVENDING: Heidi har blitt kvitt mye av redselen for livet etter møtet med bjørnen Foto: Vårt lille land, TV 2

– Det er rart at man faktisk kan bli vant til å være sammen med en bjørn. Det er jo litt koselig å ha han der ute da. Jeg som er redd for nesten alt her i livet, er ikke redd nå. Jeg er ganske heldig som får oppleve det her. Nå er det ikke så lenge til jeg skal reise her fra. Jeg gruer meg litt, sier Heidi til kameraet mens hun filmer bjørnen.

Heidi reiser hjem med en ny giv. Det er akkurat som om hun har fått kreftene tilbake. Hun bestemmer seg for å kjempe for seg selv og for det nye huset. Med hjelp fra vennene hennes møter hun forsikringsselskapet i lagmannsretten. I fire dager kjempet hun, og resultatet skapte store overskrifter. Heidi knuste forsikringsselskapet.

– Det var en enorm følelse av glede. Det å få lov til å forsvare seg selv og ikke la seg bli tråkket på. Jeg har mye å takke den bjørnen for, avslutter hun.