KRISETILSTANDER: Kaninen ble funnet hjemløs ute, katten til høyre ble funnet ute og døende etter å ha fått ansiktet delvis spist opp av larver.
KRISETILSTANDER: Kaninen ble funnet hjemløs ute, katten til høyre ble funnet ute og døende etter å ha fått ansiktet delvis spist opp av larver. Foto: Dyrebeskyttelsen

Rekordmange norske dyr lider, dumpes og må avlives: – En tragisk utvikling

Det er en eksplosiv økning i antall hjemløse dyr i Norge. Rekordmange dyr blir dumpet, og 26 av 28 lokalavdelinger i Dyrebeskyttelsen varsler om krisetilstander for dyrene, viser en kartlegging TV 2 har gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en tragisk utvikling. Det siste året har vi sett en eksplosiv økning i antall saker hvor det ender med at dyr lider. Lokalkontorene er helt sprengt, og flere har ikke kapasitet til å ta inn flere dyr, sier Annette Bjørndalen Søreide, pressekontakt i Dyrebeskyttelsen Norge.

Siden 2009 til 2017 har det vært en dobling i antall henvendelser som gjaldt hjemløse dyr.

– Bare fra 2016 til 2017 har det vært en økning på 30 prosent i antall saker. Tilbakemeldingen fra kontorene viser at denne økningen blir ennå høyere i 2018, dette er en svært skummel økning, utdyper Søreide til TV 2.

Kastet kattunge ut av bil i tunnel

Flere av kontorene TV 2 har tatt kontakt med, forteller om skrekkhistorier hvor dyr har lidd. I Bergen fikk de inn en kattunge som hadde blitt kjørt inn i en over syv kilometer lang tunnel, for så å bli kastet ut.

KNEKT: Røntgenbilder viser beinet til katten som nesten var knekt på tvers. Videre hadde den sår hvor sener og muskler var synlig.
KNEKT: Røntgenbilder viser beinet til katten som nesten var knekt på tvers. Videre hadde den sår hvor sener og muskler var synlig.
OVERLEVDE: Etter beinoperasjonen overlevde katten som ble kastet ut av tunnelen, den fikk til slutt navnet «Underwather Love».
OVERLEVDE: Etter beinoperasjonen overlevde katten som ble kastet ut av tunnelen, den fikk til slutt navnet «Underwather Love».

– Nesten midt inni den undersjøiske tunnelen ble det funnet en liten kattunge som var syv uker gammel. Vi ble kontaktet og tok den til veterinæren hvor vi ble fortalt at den mest sannsynlig hadde blitt kastet ut i fart. En kald og kynisk måte å kvitte seg med dyr. Sånne saker er noe vi ser alt for ofte, forteller Inger Johanne Graff, leder i Dyrebeskyttelsen Bergen og Hordaland til TV 2.

Organisasjonen forteller at katten ble funnet av tunnelarbeidere. Bildene fra røntgen viser at det ene beinet var knekt nesten tvers av.

– Vi klarer ikke å ta mot flere dyr

En undersøkelse TV 2 har utført, viser at samtlige avdelinger har sprengt kapasitet. Flere av lokalavdelingene melder til TV 2 at de har stoppet å ta inn flere dyr på grunn av kapasitetsmangel.

– Vi har måttet innføre inntaksstopp fordi alt er fullt, og vi har ikke kapasitet til å ta i mot flere. Det er så frustrerende at så mange dyr går ute og trenger hjelp. Vi har rett og slett ikke mulighet til å hjelpe flere, sier Tone Lundsaunet, leder i Dyrebeskyttelsen Nord-Trøndelag.

Bare på lokalkontoret i Trøndelag, har de de så langt i år fått inn 71 dyr, og med det slått fjorårets samlede tall på 48 dyr. Kontoret i Trøndelag er på ingen måte alene.

– Galskapen er komplett, her er det fullt for lenge siden. Nå må politikere og folk få opp øynene sine. Det er ikke en dag hvor vi ikke feller tårer, vi ser lidelser hver eneste dag, forteller Graff i Dyrebeskyttelsen Bergen.

Vinteren tar livet av dyrene

Noen av sakene som lokalkontorene sier øker er mest, er antall dumping av dyr. Dette gjelder i hovedsak katter, kaniner og hunder.

– Økningen kan skyldes ren kynisme, folk ser ikke konsekvensen med å kaste fra seg dyrene i en hjelpeløs tilstand. Vi har flere eksempler hvor vi har funnet flere kattunger i igjenknyttede søppelposer, forteller Søreide.

FROSTSKADER: En katt har fått ørene sine skadet på grunn av frostskader. Dyrebeskyttelsen frykter vinteren vil ta livet av mange dyr. Foto: Dyrebeskyttelsen
FROSTSKADER: En katt har fått ørene sine skadet på grunn av frostskader. Dyrebeskyttelsen frykter vinteren vil ta livet av mange dyr. Foto: Dyrebeskyttelsen

Når vinterkulda er på vei inn i landet, frykter lokalkontorene at det vil gjøre vondt verre.

– Vi ser at kapasiteten er fult, så vil de hjemløse dyrene som er blitt dumpa, gå ute. Dette er svært kritisk, i kalde vintermåneder vil for eksempel katter lide. De tilhører egentlig ikke norsk fauna, og vil få lett frostskader, utdyper Søreide.

– Ansvarsfraskrivelse

Dyrebeskyttelsen Norge mener det er på tide at myndighetene kommer på banen. Så langt er det bare ansvarsfraskrivelse, lyder det fra organisasjonen.

– De som har ansvaret for dyrevelferden slik det er nå, er jo frivillige. Så her må enten myndighetene bevilge mer penger slik at dyrene får hjelp, eller så må det bli strengere reglement, mener Søreide.

Et av forslagene til dyrebeskyttelsen, er at alle dyr har ID-merking, slik at myndighetene kan straffeforfølge når det er brudd på dyrevernloven. Videre hevder de at Mattilsynet, som er statens tilsyn for oppfølging av dyrevernloven, ikke gjør nok.

– De har sagt at de ikke prioriterer hjemløse dyr. Det er det vi ser resultatet av nå, forteller Søreide til TV 2.

Eierne må ta sin del av skylden

Mattilsynet er enig i den virkeligheten som lokallagene til Dyrebeskyttelsen beskriver. De ber eierne ta sin del av skylden, og viktigheten av å merke katten med ID og telefonnummer.

– Vi har de siste årene hatt spesielt fokus på hjemløse katter, som er et stort problem over hele landet. Sult, kulde og sykdom gjør at kattene ofte lider, og dette er ikke akseptabel dyrevelferd, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef, seksjon dyrevelferd i Mattilsynet til TV 2.

Videre sier hun at det må være politikerne som til slutt må trekke i trådene for å få bort problemet.

– Vi vet at mange forventer at Mattilsynet skal ta seg av eller betale for ivaretakelse og omplassering av hjemløse dyr, men dette er ikke en del av oppdraget Mattilsynet har fått av Landbruks- og matdepartementet, forklarer Knævelsrud.