nå endreS REGLENE:

Randi (92) lå med brukket lårhals i to uker uten at noen meldte fra

Nå endrer regjeringen reglene og innfører meldeplikt i kommunene ved alvorlige hendelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Randi Tangen har besøk av familien på sykehjemmet. Formen er god, selv om hun nå sitter i rullestol.

– Det er godt vi har det så bra sammen, sier hun til barnebarnet Kjersti Eberlein.

For tre år siden fortalte TV 2 om da Randi falt og brakk lårhalsen. Men bruddet ble ikke oppdaget før etter to uker. ​

Ingen i kommunen meldte fra om hendelsen. Den gang fortvilte familien over at hendelsen ikke ble fulgt opp før de selv sendte inn klage.

– Når noe har gått galt, så må man jo stå for det som har skjedd, sa barnebarnet Eberlein til TV 2 i 2015.

For hittil har det ikke vært krav om å melde fra om alvorlige hendelser i kommunene, slik det er i sykehusene. Der må det meldes videre, slik at saken kan granskes av fylkesmann eller Statens helsetilsyn, som igjen kan ende med reaksjon mot helsepersonell.

Men i kommunene, hos fastlegen, på legevakta eller på sykehjemmet – slik Randi opplevde – er det ingen som trenger å melde fra når noe går galt.

Innfører meldeplikt

Men nå endres reglene for få likebehandling for brukerne uansett hvor man får behandling.

– Brukere, pårørende og virksomheter skal nå melde fra når alvorlige hendelser skjer ute i kommunene. Dette er en plikt og en utvidelse av varslingordningen. Sakene skal fanges opp av helsetilsynet slik at vi får gjort noe med det, samt lære av det, så det ikke skjer igjen, sier eldreminister Åse Michaelsen (Frp) til TV 2.

Regjeringen setter av 23 millioner i statsbudsjettet til å håndtere varslene som vil komme inn. Statsråden er klar på at Randis opplevelse må tas på alvor.

– Slike saker er fullstendig uakseptable. Det er en av grunnene til at vi har så stort fokus på dette og bevilger penger. Du skal føle deg trygg også i kommunene, sier eldreministeren til TV 2.

Viktig med læring

9 av 10 pasienter får behandling i kommunene.

– Det er godt å se at det etter tre år, skjer en endring, sier Randis barnebarn Kjersti Eberlein, når hun får høre om regelendringen.

For Randis familie er det viktigste at kommunene får oversikt over feil, og lærer av dem.

– Hvis sakene kommer frem så kan man ta lærdom av det. Og jeg tror det er mange flere saker i kommunene enn i staten hos sykehusene, sier Eberlein til TV 2.