«Tsjepiga A. V» står det på militærakademiets vegg i Blagovesjensk. I 2014 fikk Anatolij Tsjepiga ordenen «Helt av den russiske føderasjonen».
«Tsjepiga A. V» står det på militærakademiets vegg i Blagovesjensk. I 2014 fikk Anatolij Tsjepiga ordenen «Helt av den russiske føderasjonen». Foto: Montasje/NTB scanpix

Bildene som avslører at Salisbury-«turisten» er «Helt av Russland»

GRU-oberstens navn står oppført på militærakademiets hedersvegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble det kjent at en av de mistenkte i Salisbury-giftangrepet er oberst i GRU, Russlands militære utenlands etterretningstjeneste.

– Han studerte på militærakademiet og fikk ordenen «Helt av Russland», sier 37 år gamle Alexej til Washington Post om mannen som i et intervju med russiske RT kalte seg Ruslan Bosjirov, og hevdet at han var i England for å se på Stonehenge og Salisbury-katedralen.

Irina Ivanova, en annen innbygger fra Berezovka, sier til Washington Post at mannen som er avbildet på Bosjirovs VKontakte-profil er «svært lik» Tsjepiga.

– Jeg kjenner ham og hans familie veldig godt. Det er en vidunderlig og respektert familie, sier den russiske kvinnen til avisen.

I en oppsiktsvekkende nyhetssak lørdag går den myndighetsvennlige russiske avisen Komsomolskaja Pravda langt i å bekrefte at Tsjepiga og Bosjirov er samme mann.

Ved å bruke programvare som kan sammenligne bilder av turisten Ruslan Bosjirov med passbilder av Anatolij Tsjepiga, har anonyme kriminalteknikere i det russiske politiet kommet frem at det høyst sannsynlig dreier seg om samme person.

Oppført på hedersvegg

Gravenettstedet Bellingcat har avdekket at GRU-offiseren fikk utstedt et pass med aliaset «Ruslan Bosjirov» i 2010.

Anatolij Tsjepigas navn har stått oppført på denne veggen i flere år. Dette bildet er fra mai 2017.
Anatolij Tsjepigas navn har stått oppført på denne veggen i flere år. Dette bildet er fra mai 2017. Foto: Russlands forsvarsdepartement/Reuters/NTB scanpix

Anatolij Vladimirovitsj Tsjepiga var 18 år da han begynte på militærakademiet som ligger bare fire mil hjemmefra.

I byen Blagovesjensk utdannes det russiske elitestyrker, på skoler for marinejegere, fallskjermjegere og Spetsnaz-offiserer.

Etter endt utdanning på militærakademiet i 2001 gikk Tsjepiga ifølge Bellingcat inn i 14. Spetsnaz-brigade, som styres av GRU.

I desember 2014 fikk han ordenen «Helt av den russiske føderasjonen», angivelig for «fredsbevarende oppdrag».

Britisk politi mener mannen til høyre er Anatolij Tsjepiga alias «Ruslan Bosjirov» på Heathrow 4. mars.
Britisk politi mener mannen til høyre er Anatolij Tsjepiga alias «Ruslan Bosjirov» på Heathrow 4. mars. Foto: AFP/NTB scanpix

Navnet til offiseren med over 20 militære utmerkelser står med gullbokstaver på militærakademiets hedersvegg i Blagovesjensk:

«Tsjepiga A. V.»

Ettersom det er vanlig at denne ordenen deles ut av Russlands president personlig, er det ifølge Bellingcat høyst sannsynlig at Vladimir Putin kjenner til hans identitet.

Den russiske presidenten har imidlertid hevdet at de to mennene som britene har siktet for å ha forgiftet dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter, ikke er etterretningsagenter.

Under et økonomisk toppmøte i Vladivostok sa Putin at russiske myndigheter hadde identifisert de to mistenkte som sivile.​

Det er «ingenting kriminelt» med dem, sa Putin.

Fikk kodenavnet «Forthwith»

En bok kommer med nye detaljer om hvordan britisk etterretning gikk frem for å verve den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal, som jobbet i GRU frem til 1999.

Sergej Skripal (nederst til venstre) under utdannelsen på militærakademiet i 1975.
Sergej Skripal (nederst til venstre) under utdannelsen på militærakademiet i 1975. Foto: New York Times/NTB scanpix

I et utdrag av boken «The Skripal Files» av Mark Urban, som Daily Mail gjengir, heter det at Skripal var den første agenten MI6 hadde hatt på innsiden av GRU på 30 år.

Den svært verdifulle muldvarpen som fikk kodenavnet «Forthwith», visste at han måtte være ytterst forsiktig for å ikke bli avslørt.

Såkalte «døde postkasser» kunne være overvåket, og det kunne være satt spaning på agenter eller kurérer. Han kunne sende meldinger med kortbølgeradio eller bruke engangskoder, men dette utstyret kunne bli funnet hjemme hos ham.

Usynlig blekk

I 1997 reiste Skripals kone og datteren Julia på ferie til Alicante i Spania. Da de sjekket inn på hotellet, dukket MI6-spionen som hadde vervet Skripal opp.

Han hadde med seg en presang, og mottok samtidig en gave som Sergej Skripal hadde bedt kona gi til ham.

INNEHOLDT NOVITSJOK: Innholdet i denne parfymesprayen forgiftet også Charlie Rowley og Dawn Sturgess, som senere døde.
INNEHOLDT NOVITSJOK: Innholdet i denne parfymesprayen forgiftet også Charlie Rowley og Dawn Sturgess, som senere døde. Foto: AFP/NTB scanpix

Det var en russisk bok, som viste seg å inneholde hemmeligheter nedtegnet med usynlig blekk.

Aktive GRU-spioner i Storbritannia ble avslørt, og britene fikk uvurderlig innsikt i maktkampene mellom de russiske hemmelige tjenestene GRU og FSB.

I 1999 sluttet Skripal i GRU, men han fortsatte å møte sine MI6-kontakter i Spania, Portugal, Malta, Italia og Tyrkia, heter det i utdraget av boken som kommer ut i oktober.

I 2004 ble han pågrepet utenfor sin bolig i Moskva, og to år senere ble han dømt til 13 års fengsel for landsforræderi.

Sergej Skripal innrømmet at han hadde jobbet for MI6, og ble senere løslatt og utlevert til Storbritannia etter en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland i 2010.

En soldat vokter flammen ved hedersveggen i februar 2015.
En soldat vokter flammen ved hedersveggen i februar 2015. Foto: Andrey Vasilyev/Reuters/NTB scanpix