Rasende Kavanaugh: – Dette er en nasjonal skam!

Christine Blasey Ford sa hun var redd han skulle voldta og drepe henne. Så leverte dommer Brett Kavanaugh et rasende forsvar for senatets justiskomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg nekter for at dette skal ha skjedd, åpnet en offensiv Kavanaugh.

Han gikk videre med å henvise til at fire personer som Blasey Ford har sagt var på festen ikke kan huske at overgrepet har skjedd.

– Min familie har blitt permanent ødelagt, sa en rasende Kavanaugh i sin innledende forklaring.

– Dette er en nasjonal skam, raste han.

  • Se hele Kavanaughs forsvarstale i videvinduet øverst i saken.

Dommeren hevdet at anklagene mot ham er orkestrert av venstresiden i amerikansk politikk, og at han blir utsatt for drittkasting fordi de liberale ikke vil ha ham i høyesterett.

– Dette har bakgrunn i sinnet etter Trumps valgseier i 2016, sier Kavanaugh mens han beskriver prosessen mot ham som et politisk angrep.

– Konsekvensene vil kjennes i flere tiår. Som man sår, så høster man, tordnet dommeren.

– Jeg har aldri forgrepet meg på noen. Ikke på skolen, ikke siden, sa Kavanaugh.

Fikk gråten i halsen

Dommeren sier derimot at han ikke betviler Blasey Fords historie, og må stoppe fordi stemmen brister nå han snakker om at han og hans ti år gamle datter ba for Ford.

– Jeg tviler ikke på at hun ble utsatt for et overgrep av en annen person, sa Kavanaugh.​

Brett Kavanaugh kjempet mot tårene flere ganger under sin forklaringen.
Brett Kavanaugh kjempet mot tårene flere ganger under sin forklaringen. Foto: Saul Loeb

På 90-tallet og tidlig 2000-tallet var Kavanaugh et prominent navn i Washington, både i sammenheng med etterforskningen mot Bill Clinton i Lewinsky-saken, og i George W. Bushs administrasjon. Han brukte flere minutter på å referere til sine meritter.

Førte kalender

Et sentralt element i forsvaret er Kavanaughs svært detaljerte kalender. Han har lagt fram en kalender for alle fire sommermånedene i 1982, da overgrepet angivelig skal ha skjedd.

Kalenderen viser at han var på flere fester denne sommeren, men han mener festen hun refererer til var uken etter skoleslutt, da han var en uke ved sjøen.

Dommeren må på nytt kjempe mot tårene når han forteller hvordan han lærte å føre kalender av sin far.

– Mine kalendere var ikke like bra som min fars, så en gråtkvalt Kavanaugh.

Nektet å støtte FBI-etterforskning

Senator Richard Durbin og flere andre medlemmer av komiteen har under utspørringen av Kavanaugh gjentatte ganger forsøkt å få ham til å godta eller si at han ønsker en FBI-etterforskning.

– Hvis Fords anklager mot deg er usanne, slik du hevder, så vil en etterforskning vise det, sa Durbin til Kavanaugh.

– FBI trekker ikke konklusjoner, de bare stiller spørsmål og skriver en rapport, svarte Kavanugh, samtidig som han fortsatte å bedyre sin uskyld.

– Vil du støtte en FBI-etterforskning, gjentar Durbin.

– Jeg vil gjøre det komiteen vil, svarte Kavanaugh.

Dommeren ville dog ikke svare på om det er det han selv vil. Flere senatorer etter Durbin utfordret Kavanaugh på det samme, uten å få noe mer ut av ham.

Skjelte ut demokratene

En person i komiteen som gikk i bresjen for Kavanaugh var den republikanske senatoren Lindsey Graham. Han hadde lite til overs for sine demokratiske kolleger, og kalte behandlingen av anklagene mot Kavanaugh det mest uetiske han hadde sett i sin politiske karriere.

– Jeg kan ikke forestille meg hva du og din familie går gjennom, sa Graham til Kavanaugh.

Graham var svært aggressiv da han talte for komiteen, og påpekte at Kavanuaugh ikke har fått noen anklager mot seg hele sitt liv.

– Du skal liksom ha vært en Bill Cosby da du gikk på videregående, og plutselig bare gikk det over. Etter hva jeg forstår så stanser du ikke med å dope ned og voldta kvinner hvis du gjorde det hele videregående. Det er ikke mulig å sette spørsmålstegn ved hans integritet, sa Graham.

– Trodde han skulle drepe meg ved et uhell

Blasey Ford var tydelig preget da hun fortalte om overgrepet hun mener fant sted i 1982.

Hun var 15 og Kavanaugh var 17 da han skal ha presset henne ned på en seng og gnidd seg mot henne på en fest.

Kavanaugh er Donald Trumps kandidat som ny høyesterettsdommer i USA, og mye står og faller på dagens åpen høring i Senatets justiskomité.

– Jeg trodde han skulle voldta meg. Jeg forsøkte å skrike. Da la Brett hånden over munnen min. Det er det mest skremmende jeg har opplevd. Jeg trodde han skulle drepe meg ved et uhell, sa Blasey Ford.

Christine Blasey Ford var tydelig preget da hun leverte sitt vitnemål for justiskomiteen.
Christine Blasey Ford var tydelig preget da hun leverte sitt vitnemål for justiskomiteen. Foto: Win Mcnamee

Kavanaugh er Donald Trumps kandidat som ny høyesterettsdommer i USA, og mye står og faller på dagens åpne høring i Senatets justiskomité.

Trump sa tidligere torsdag først at han mente anklagene mot Kavanaugh var svindel, før han åpnet for å trekke nominasjonen om han ble overbevist om at det var hold i anklagene.

Betent nominasjon

Nominasjonen av Kavanaugh har skapt om mulig enda mer fiendtlig miljø i amerikansk politikk.

Setet Kavanaugh er nominert til å fylle skal erstatte høyesterettsdommer Anthony Kennedy som var vippestemme i mange høyesterettsavgjørelser. De liberale i USA frykter Kavanaugh vil tippe styrkeforholdet, slik at det blir konservativt flertall i høyesterett.

Det foregår også demonstrasjoner utenfor Capitol Hill i Washington der utspørringen foregår. Kvinner og menn som støtter Blasey Ford samles og holder appeller for å protestere mot den potensielle innsettelsen av Brett Kavanaugh.

Demonstranter som protesterer mot nominasjonen av Brett Kavanaugh utenfor Capitol Hill i Washington.
Demonstranter som protesterer mot nominasjonen av Brett Kavanaugh utenfor Capitol Hill i Washington. Foto: Chet Strange

Det har tidvis vært trykket stemning under høringen. Den høyest rangerte demokraten i komiteen, Dianne Feinstein, kritiserer republikanerne for forsøke å hastegjennomføre godkjenningen av Kavanaugh, og ikke innkalle andre som har kommet med anklager mot dommeren.

Totalt tre kvinner har de siste ukene anklaget Brett Kavanaugh for seksuelle overgrep.

Julie Swetnick sa i går via sin advokat at hun var vitne til at Kavanaugh befølte flere kvinner mot deres vilje da hun gikk på videregående på 80-tallet.Søndag sto også en annen kvinne, Deborah Ramirez (53), fram i The New Yorker og anklaget Kavanaugh for å ha blottet seg for henne og tvunget henne til å beføle ham på en fest i løpet av skoleåret 1983/84.

Justiskomiteens leder Chuck Grassley har kun invitert Blasey Ford til å vitne foran komiteen. Ford ønsket opprinnelig at FBI først skulle etterforske anklagen

Grassley svarte på kritikken, og mener komiteen har gjort nok for å tilstrekkelig belyse saken.

Blasey Ford prøvde også tilsynelatende å avlive anklagene om at hun er en brikke i et politisk spill.

– Jeg er et her på eget initiativ, og jeg er ikke en brikke i et spill, sa hun.

I november er det mellomvalg, og det er usikkert om republikanerne beholder flertallet i begge husene i kongressen.