Branntopp om tragedien i Grenfell Tower: – Ingen burde bodd i det bygget

TRAGEDIE: Politiet sperret av området rundt Grenfell Tower som brant i fjor sommer.
TRAGEDIE: Politiet sperret av området rundt Grenfell Tower som brant i fjor sommer. Foto: AFP Photo/Daniel Leal-olivas
Ansatte i Londons brannvesen har den siste tiden forklart hvordan arbeidet fortonte seg den katastrofale natten i fjor sommer.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brannen som tok livet av 72 personer i Grenfell Tower i London i fjor sommer, rystet en hel verden.

Det var 14. juni at det begynte å brenne i boligblokken i White City-området i nærheten av Notting Hill. Den oppstod rundt klokken ett på natten, og spredte seg raskt til hele blokken.

Kledningen rundt blokken bidro til at brannen spredte seg så raskt som den gjorde.​

Ifølge Sky News tok det syv minutter for brannen å spre seg mellom sju etasjer. Da det hadde gått 12 minutter, stod 19 etasjer i brann.

«Feilet alle sikkerhetstester»

I etterkant har sikkerheten i boligblokken fått massiv kritikk. Blant annet ble det raskt klart at kledningen og isolasjonen på blokken «feilet alle sikkerhetstester». Blant annet har en rapport bekreftet at isolasjonen var enda mer brennbar enn fasadeplatene.

I mai i år startet høringene etter brannen. De er delt i to. Den første delen, som man nå holder på med, tar for seg det som skjedde den aktuelle natten.

Den andre delen er forventet å begynne til våren, og vil ta for seg valgene som ble tatt da man renoverte boligblokken.

Ventet med evakuering

Fem eksperter har levert rapporter i forbindelse med brannen.

Blant annet mener branningeniør Barbara Lane at blokken burde vært evakuert innen klokken 01.40, 46 minutter etter at den første nødsamtalen kom inn.

I stedet for å iverksette øyeblikkelig evakuering ble beboerne bedt om å bli værende i leilighetene sine. At isolasjonen var såpass brennbar, gjorde dermed at dette ble et totalt feilslått valg.

Tidligere i høringen har man fått høre at beslutningen om å endre planen til å evakuere beboerne, i praksis feilet allerede klokken 01.24, men planen ble ikke endret før klokken 02.47.​ Det skriver The Guardian.

Dette er ett av punktene som flere av de ansatte i Londons brannvesen har måttet svare på.

– Ingen burde bodd der

Tirsdag vitnet avdelingsleder i brannvesenet i Stor-London, Andrew O'Loughlin. Han var den personen med høyest rang på stedet da avgjørelsen om å evakuere beboerne i stedet for å holde dem i leilighetene sine, ble tatt.

Under høringen ble O'Loughlin presset på om endringen i planen burde blitt foretatt tidligere, skriver The Guardian.

– Du ville ikke forventet at brann sprer seg rundt bygningen, slik den gjorde, og at det i tillegg ville bli så katastrofalt. Vi hadde aldri forventet eller forutsett at den ville gjøre det på den måten. Samtidig ville vil heller aldri forventet at den interne sikkerheten skulle feile så ille som den gjorde, sa han og la til:

– Så min formening var at folk som var trygge i leilighetene sine burde forbli trygge i leilighetene sine.​

O'Loughlin uttalte også at det ikke hadde gitt mening å endre planen basert på noe som skjedde flere timer senere, og som «ingen noen sinne ville forutsett».

– Bygningen var i en så forferdelig forfatning flere timer senere, at jeg mener ingen burde bodd der, sa han under høringen.​

​​Hjerteskjærende hilsen

Brannmannskapene som bidro i redningsarbeidet la i etterkant ned en hjerteskjærende hilsen til ofrene. «Vi har aldri jobbet hardere. Vi ga alt. Unnskyld for at det ikke var nok».

Flere overlevende har ifølge Sky News uttalt at de støtter brannmannskapene, men at de gjennom høringene ønsker klarhet og at man skal lære av feil.

Torsdag begynte sjef i brannvesenet for Stor-London, Dany Cotton, sin forklaring.

Under høringen torsdag forsvarte hun valget om å be beboerne bli i leilighetene sine under brannen.

– Når konstruksjonen på bygget er som det skal, er det det tryggeste alternativet, sa hun.

– Urealistisk scenario

Videre forklarte Cotton at hun aldri tidligere har evakuert beboere ned én enkelt trappeoppgang, fordi det aldri har vært behov for det.

Hun uttalte også at det som skjedde i Grenfell Tower var for urealistisk til å kunne bli brukt som et scenario i en treningssituasjon.

– Det som skjedde med den bygningen ville blitt ansett som et fullstendig urealistisk scenario som aldri kunne skjedd, sa hun og la senere til:

– Det er umulig å trene opp mannskaper til å kjenne igjen dårlig kvalitet på en bygning. Vi regner med at bygningen har vært gjennom flere nivåer av inspeksjoner før vi kommer dit for å hanskes med en brann.

Tidligere har Cotton opplyst at hun har hukommelsestap fra den skjebnesvangre natten i fjor. Under torsdagens høring kom hun allikevel med noen beskrivelser fra 14. juni.

– Jeg husker at jeg fysisk tok på noen av brannmannskapene mens jeg snakket med dem, fordi jeg ikke var hundre prosent overbevist om at alle ville komme til å komme ut derfra i live, forteller hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook