Ammet UNDER TV- INTERVJU:

Fikk masse reaksjoner

Etter at Jørgine Massa Vasstrand ammet på direkten i God morgen Norge, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

– Jeg tror det var en refleks siden Milano Lou gråt og da er det puppen som funker. Det var ikke slik at jeg brettet opp skjorta og flekket brystet. Jeg prøvde så diskret som mulig å mate han. Det skulle bare mangle, sier "Funkygine".

Det sier Jørgine Massa Vasstrand når hun forklarer hva som skjedde da hun ammet på direkten i God morgen Norge denne uken.

Treningsbloggeren fikk mye positive tilbakemeldinger etter innslaget og hun er overrasket over at mødre i dag opplever å bli behandlet dårlig på grunn av amming.

– Jeg ble egentlig bare overrasket over å bli hyllet og var ikke forberedt på at dette skulle være noe uvanlig, innrømmer hun.

Utelukkende positivt
​Samme dag som dette skjedde har tilbakemeldingene strømmet på.
– Jeg fikk veldig mye tilbakemeldinger om at dette var fantastisk. Alt var utelukkende positivt og mange sier de er glade for at jeg slår et slag for offentlig amming, forteller hun.

SULTEN: Lille Milano Lou ble sulten da mammaen var gjest i God morgen Norge denne uken.
SULTEN: Lille Milano Lou ble sulten da mammaen var gjest i God morgen Norge denne uken.

Trebarnsmoren er overrasket over å høre at mødre i dag opplever å bli behandlet dårlig på grunn av amming. Hvis man ser at noen blir behandlet dårlig når de ammer offentlig har hun følgende oppfordring:

– Hvis folk ser at andre mammaer blir kastet ut på grunn av amming må man ta et ansvar ved å reise seg og si at nå må folk skjerpe seg.

Overraskende
At amming får så mye reaksjoner overrasker også de ved Nasjonal kompetansesenter for amming.

– Det at en mor responderer på babyen sitt behov og får så mye oppmerksomhet er noe overraskende for oss også, forteller jordmor Ina Landau Aasen.

– Ser mindre offentlig amming
​Hvorfor tror du noen har en angst for noe som er så naturlig? ​

– Det kan være fordi vi kanskje ser mindre offentlig amming enn det vi gjorde tidligere. Det kan påvirke hvordan nye mødre tenker og befolkningen generelt. Da kan det bli et poeng når det skjer, sier jordmoren.

Etter "Funkygine" var gjest på God morgen Norge skrev hun blogginnlegget - "Jeg ammer når jeg vil, nå jeg vil"

– Det er tydeligvis ikke aksept for dette og det er ikke ulovlig å amme. Det er viktig å ta det standpunkt. Det er den mest naturlige tingen å gjøre. ​Jeg bryr meg ikke hvis noen har noe i mot dette. Det skal ikke andre heller gjøre, sier hun.

Noen kvier seg til å amme offentlig

Man hører også om de som kvier seg til å amme offentlig. Du som er et forbilde for mange unge kvinner tenker du på det ansvaret du tar på deg nå?

– Nå i etterkant er jeg glad for at dette skjedde. Det er åpenbart et tema man må snakke mer om og normalisere. Jeg kan gjerne være en forkjemper for offentlig amming jeg, sier trebarnsmoren.

Hvordan er ståa når det kommer til det å amme offentlig her Norge?
– Vi er kanskje litt på vei til amerikanske tilstander på hvordan vi skjuler oss. Dette gjelder også andre arenaer også, sier Landau Aasen.

Egen ammelov i New York
I storbyen New Yorki USA er det i følge jordmoren en egen lov som skal beskytte kvinners rettigheter om å kunne amme hvor de vil.

– Jeg håper ikke det er slik at vi må til med det samme i Norge, sier jordmoren.

– Det bør vær en selvfølge at norske kvinner må kunne bevege seg hvor de vil, som andre mennesker i befolkningen. Hvis de skal på TV, t- banen eller på trening må baby få mat. Det er sånn gode foreldre gjør, sier Ina Landau Aasen.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst i artikkelen.