GRILLES: Dommer Brett Kavanaugh og Christine Blasey Ford møter til åpen høring i Senatet torsdag.
GRILLES: Dommer Brett Kavanaugh og Christine Blasey Ford møter til åpen høring i Senatet torsdag. Foto: Privat/AFP

I dag konfronteres han med overgrepsanklagene:

Her er fem mulige utfall

Klokken 16.30 starter høringen der Christine Fords troverdighet vil avgjøre Brett Kavanaughs skjebne som USAs neste høyrestrettighetsdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brett Kavanaugh (53) er Donald Trumps kandidat som ny høyesterettsdommer i USA. Nominasjonsprosessen har imidlertid blitt preget av overgrepsanklager mot kandidaten.

I alt tre kvinner har anklaget Kavanaugh for seksuell trakassering og voldtektsforsøk på 80-tallet. Den første som sto fram var psykologiprofessor Christine Blasey Ford (51), og torsdag skal Ford og Kavanaugh møte til åpen høring i Senatets justiskomité.

Høringen vises på Nyhetskanalen og TV2.no fra 16.30

Enormt press

Høringen omtales som ekstraordinær, og presset på Ford er ekstremt.

– Republikanerne og presidenten står ved Kavanaugh, og vil ha denne høringen for å høre at han under ed tilbakeviser alle beskyldninger. Det store åpne spørsmålet er hvordan Ford vil framstå i denne settingen. Hun har inntil i dag vært en privatperson, men nå skal millioner av mennesker verden over granske henne og troverdigheten hennes, sier redaksjonssjef for Associated Press i Washington D.C.

Ford anklager Kavanaugh og en annen jevnaldret gutt for å ha holdt henne fast, antastet og forsøkt å kle av henne på en fest i Maryland på 1980-tallet. Ford var da 15 år og Kavanaugh 17.

Detaljene rundt det som skjedde vil komme fram under høringen der begge parter vil spørres ut. Ford er førstemann ut.

Fem scenarioer

I senatet må alle demokrater og minst to republikanere gå mot Kavanaughs kandidatur for å stoppe utnevningen. Det knyttes spesielt spenning til de to republikanske senatorene, Susan Collins fra Maine, og Lisa Murkowski fra Alaska. De har uttrykket ønske om å høre Fords side av saken før de tar stilling til presidentens nominasjon.

Vi kan se for oss fem hovedscenarioer etter høringen.

  • Ford anses for lite troverdig og republikanerne går inn for å utnevne Kavanaugh som høyesterettsdommer.
  • Kun én republikaner går mot kandidaturet og det blir uavgjort i Senatet. Da vil visepresident Mike Pence ha avgjørende stemme. Ingen høyesterettsdommer i USAs historie har blitt utnevnt på bakgrunn av så lite støtte, ifølge CNN.
  • Kavanaugh blir ikke trodd, og mister støtte blant republikanerne. Dette gir republikanerne svært dårlig tid til å finne en ny kandidat før mellomvalget 6. november hvor republikanerne kan miste flertallet i Senatet.
  • Kavanaugh blir ikke trodd, og Donald Trump trekker nominasjonen.
  • Kavanaugh trekker seg fra den videre nominasjonsprosessen.

Benekter anklagene

President Donald Trump har kjempet hardt for Kavanaugh som sin kandidat, og senest natt til torsdag, norsk tid, uttalte han at han anser anklagene mot ham som usanne. Han sa imidlertid også - for første gang - at han er åpen for å trekke nominasjonen dersom han blir overbevist om at overgrepsanklagene mot Kavanaugh stemmer.

Kavanaugh har på det sterkeste avvist anklagene fra Ford, Ramirez og Swetnick, og står fast på at han ikke kommer til å trekke seg fra nominasjonen.

Under et intervju med Fox News hevdet han at han aldri har forgrepet seg på noen kvinne. For å underbygge troverdigheten sin sa han at han ikke hadde samleie med noen kvinne før langt opp i 20-årene.

Flere beskyldninger

I tillegg til Ford, har to andre kvinner anklaget ham for trakassering i ungdomstiden. Deborah Ramirez hevder han tvang henne til å beføle ham på en fest i løpet av skoleåret 1983/84, og Julie Swetnick (55) har har påstått at Kavanaugh oppførte seg aggressivt og befølte jenter uten samtykke på fester på begynnelsen av 1980-tallet.