Det tok kun noen få minutter ut i seansen fra Hellerudsletta før Obama rettet kritikk mot nåværende president Donald Trump.
Det tok kun noen få minutter ut i seansen fra Hellerudsletta før Obama rettet kritikk mot nåværende president Donald Trump. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB Scanpix
Hellerudsletta  20180926.
USAs tidligere president Barack Obama gjester Oslo Business Forum på X Meeting Point på Hellerudsletta onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hellerudsletta 20180926. USAs tidligere president Barack Obama gjester Oslo Business Forum på X Meeting Point på Hellerudsletta onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Obama gikk rett i strupen på Trump

– Vi har en regjering som ikke har politisk og sosial vilje til å løse klimaproblemene, sa Obama fra scenen på Hellerudsletta. Så kom rosen rettet mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På spørsmål om hva Obama ville gjort hvis han var president for en dag til,

– Jeg ville ikke gjort mye. Det ligger i rollen, selv om den har makt. Men du det tar mye folk og mye tid å styre det store skipet du er kaptein på. Jeg har mye ugjort, svarte Barack Obama.

Det var stor spenning på om Obama ville bruke tid på å snakke politikk igjen. Det bare noen få minutter før skytset mot nåværende Donald Trump kom.

– Vi har en administrasjon i USA som ikke har politisk, eller sosial vilje til å bruke teknologien for å løse klimaproblemene, smalt det fra Obama på scenen.

– Paris-avtalen var et steg i riktig i retning, men kun et steg. Det gjenstår så mye arbeid. Det største jeg prioriteringen jeg ser globalt, er klimaendringene. Den gode nyheten er at teknologien går fremover, sa Obama.

– Nordmenn burde styrt Det Hvite Hus

Det var en spøkefull Obama som startet showet.

– Hadde nordmenn styrt Det Hvite Hus, ville vi ikke hatt de problemene vi har nå, var noe av det første obama sa.

Litt lenger ut i seansen tok han seg tid til å skryte av de skandinaviske landene.

USAs tidligere president Barack Obama i intervju på Oslo Business Forum.
USAs tidligere president Barack Obama i intervju på Oslo Business Forum. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– En av hovedgrunnene til politisk oppstandelse i verden, er at det er for mye ''vinneren tar alt''. Noen blir ekstremt rike, ekstremt fort. Vi må bygge videre på demokratiske prinsipper hvor alle har like muligheter. Norge er flinke på dette, konstaterte eks-presidenten.

Hyllet kvinner og ungdommen

Midtveis i intervjuet var det kvinnene og ungdommen som skulle få ros.

– Jeg merker at mine unger plutselig vet mer enn meg. Man må hente inn unge folk, hvis ikke mislykkes du. I Det Hvite Hus hadde jeg et par stykker som var rundt 30 år, og det var faktisk de som var med på å bygge opp Paris-avtalen, sa Obama.

Mangfold var et tema som ble tatt opp. Obama påpekte viktigheten av kvinner for å lykkes i markedet.

– Forskning viser at bedrifter med kvinner i ledelsen leverer bedre. Leder du et firma med bare menn, ja da har du et problem, utdypet Obama.

Du må ha et firma som reflekterer markedet, og i markedet er det kviner. Hvis du ikke reflekterer markedet, vil du også mislykkes, fortalte eks-presidenten videre.

– Mange ledere later som om de kan alt.

Mot slutten av intervjuet, snakket presidenten om viktigheten av å være en ydmyk leder. Her benyttet han igjen mulighet til et spark mot dagens ledere.

– Det er så mange ledere, eller maktpersoner som later om de kan alt. Presidentjobben gjorde meg raskt ydmyk, sa Obama.

​Barack Obama fortalte at han ikke var noen ekspert. Og det som kreves for å lykkes, er at man må innrømme hva man ikke vet, og selvtillit nok til å være ærlig om det.

– Du må ha selvtillit til å vite hva du ikke kan. Jeg hadde selvtillit nok til gå gi ekspertene de få verktøyene til å endre synet mitt, fortalte Obama.

Teknologiforum

Det er i anledningen Oslo Business Forum eks-presidenten er på plass i Oslo.

3.000 publikummere er på plass på X-meeting point på Hellerudsletta i Skjetten utenfor Oslo. Det er 36 år gamle Birgit Liodden som har fått æren av å lede seansen med Obama.

Obama har holdt en lav profil etter at han gikk av i januar 2017. Kun én gang tidligere har han holdt en tale i utlandet etter at han flyttet ut av det Hvite Hus. Det var i Sør-Afrika i juli i år i anledning 100-årsdagen for Nelson Mandela.

Massive sikkerhetstiltak

Det er politiet som har ansvaret for at han skal være trygg, det krever en enorm sikkerhetspakke.

– Vi har sikring på Obama uansett hvor han ferdes. Vi skal gjøre alt vi kan for å ha ham sikker. Vi har en sikkerhetspakke som er tilstrekkelig for å sikre sikkerheten rundt ham. Dette er naturligvis på bakgrunn av hans tidligere stilling som president, sier Tor Gøttum, operasjonsleder i Oslo politidistrikt til TV 2.

Selv om sikkerheten er stor, er det ikke i nærheten av det samme som da han var president og besøkte Norge.

– Det er annerledes enn da han var president. Da han kom sist, var det helt enestående sikkerhet, så det er ikke på langt nær like mye politi. Men det er likevel en massiv sikkerhetspakke som blir satt i gang når en tidligere president kommer til landet, forteller politiet videre til TV 2.

32.000 kroner for selfie

Barack Obama hilser på de fremmøtte i Oslo tidligere onsdag.
Barack Obama hilser på de fremmøtte i Oslo tidligere onsdag. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Det er ikke billig å engasjere en av de som har kunnet kalt seg verdens mektigste mann. Prisen er hemmelig, men billettene på arrangementet har kostet alt fra 3000 til 32.000 kroner for å delta. Har du betalt den dyreste billetten så får du også ta bilde med Barack Obama. Det skal være et gruppebilde.

– Det vi kan si, er at han kommer til å gi vanvittig mye verdi til de deltagerne som får oppleve ham her på Oslo Business Forum, sier Marius Røed Wang, markedsansvarlig for Oslo Business Forum.

Droppet ut av skolen

Christoffer Omberg (24) og Marius Røed Wang (25) droppet ut av BI for å bli gründere av Oslo Business Forum . I dag kan de skryte av å få amerikas tidligere president til sin konferanse.

De startet Oslo Business Forum allerede i studietida og har hatt foredragsholdere som Alex Ferguson og sjakkstjernen Garry Kasparov på scenen. Før Obama kommer, er det to engasjerte gutter som viser TV 2 rundt hvor foredraget skal skje.

– Barack Obama gikk inn som president i 2009. Det var omtrent da den første iphonen ble lansert. Og da kan man tenke på alle de teknologiske endringene han har vært gjennom i sin presidentperiode, sier Marius.