Krf-ordførere i epost til Hareide:

Advarer mot å velge venstresiden – mener det vil skape stor uro i partiet

Lokalpolitikere i KrF reagerer på Knut Arild Hareides tilsynelatende dreining mot venstresiden.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble KrF-leder Knut Arild Hareides bok «Det som betyr noe» lansert. Bokas innhold ble kjent allerede mandag, og tolkes av mange som et tydelig innlegg i debatten om hvem partiet skal samarbeide med.

I boka skriver Hareide blant annet at han «tror endel KrF-ere holder denne døra åpen fordi de ser at Høyre og Arbeiderpartiet blir mer og mer like i for oss sentrale verdispørsmål».

Vennligheten mot venstresiden får flere lokale KrF-politikere reagere.

– Jeg tenker at hvis det åpner opp for samarbeid med SV i regjering, så vil jeg sterkt advare mot det, sier Kristiansands varaordfører og KrF-politiker Jørgen Kristiansen til TV 2.

Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen. Foto: Marte Krogstad / Kristiansand kommune
Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen. Foto: Marte Krogstad / Kristiansand kommune

Han mener KrF bør gå inn i dagens regjering.

– Jeg har styrt i Kristiansand i 15 år, og laget budsjetter med både SV og Arbeiderpartiet. På lokalt plan klarer vi det. Men jeg har vondt for å tro at Hareide har velgerne bak seg om han går i den retningen i et eventuelt regjeringssamarbeid, sier Jørgensen.

Frykter velgerflukt

TV 2 har fått tilgang til en epost som de fire KrF-ordførerne og tre av partiets varaordførere i Rogaland har sendt til partiledelsen. Ordførernes klare anbefaling er at KrF bekrefter samarbeidet med høyresiden i norsk politikk.

– Et slikt retningsvalg vil uten tvil skape reaksjoner, men disse vil være små i forhold til alternativet – et linjeskifte mot venstresiden. Spesielt i Rogaland vil et linjeskifte skape stor uro både blant medlemmer og velgere, skriver ordførerne.

De oppfordrer også til fortgang i prosessen, fordi de mener at «dagens uavklarte situasjon vanskeliggjør det lokale nominasjonsarbeidet i kommunene».

– Den snuoperasjonen mange hevder nå er i ferd med å skje i KrF, det mener vi er feil vei å gå, sier Finnøy-ordfører Terje Halleland til TV 2.

Sammen med ordførerkollegene i Rogaland advarer han sterkt mot å bytte side.

– Slik jeg kjenner min kommune tror jeg det vil bety ganske mye for oppslutningen til KrF. Jeg frykter at det vil gå hardt ut over partiet, sier ordfører Jonas Skrettingland i Hå til TV 2.

En stor sammenstilling TV 2 har gjort av bakgrunnstall i målingene Kantar TNS har gjort for kanalen før og under valg tilbake til årtusenskiftet viser at det flere tidligere KrF-velgere som sier de vil stemme på et av de borgerlige partiene enn på et av partiene på venstresiden.

Se TV 2s gjennomngang av velgerflukten fra KrF

Hareide: – Kanskje ingen helt gode valg

Tirsdag ettermiddag fikk Knut Arild Hareide spørsmål om hans tanker rundt KrF-ordførernes beskjed til ledelsen.

– Det er en tydelig tilbakemelding. Det er dette vi skal diskutere denne høsten, og det vil være mange slike stemmer. Det vil også være andre stemmer, sier Hareide.

Hareide har høstet kritiske røster fra eget parti for hvordan han omtaler Ap-leder Jonas Gahr Støre i boken sin. Hareide svarer at han gir både Støre og Erna Solberg en flott omtale.

– Den omtalen som er i boka tror jeg KrFere vil stille seg bak. Men nå skal vi som parti ta et valg, og det kan bli krevende, sier Hareide, og fortsetter:

– Denne typen avklaring kan være smertefull. I den situasjonen vi er i nå, er det kanskje ingen valg som er 100 prosent gode. Men vi skal gjøre et valg sammen.

– Burde ventet med bok

På boklanseringen sin tirsdag, avfeide Hareide overfor TV 2 at han konkluderer i samarbeidsspørsmålet med denne boka. Det er imidlertid ikke oppfattelsen hos andre KrF-ere.

KRITISK: Tormod Vågsnes i KrF Arendal. Foto: Foto: Jan Aabøe, AAfk
KRITISK: Tormod Vågsnes i KrF Arendal. Foto: Foto: Jan Aabøe, AAfk

Tormod Vågsnes, leder av KrF i Arendal, mener Hareides timing er problematisk.

– Fredag er det sentralstyremøte, hvor vi skal diskutere nettopp dette. Dette er et lagspill, og jeg synes han burde ventet til etter møtet til den boka kom, sier han til TV 2.

Vågsnes tror også spørsmålet om Hareides posisjon vil kunne komme opp for diskusjon.

– I denne situasjonen vil det også bli en debatt om hvem som skal styre skuta fremover. Det er flere røster hos oss som mener at vi også må se på lederskapet, sier han.

– Kan Hareide fortsette som leder dersom han går inn for et regjeringssamarbeid på venstresiden?

– Jeg tror ikke han får partiet med seg på det. Og det er jo der spørsmålet ligger, sier Vågsnes.

Varaordfører Kristiansen sier han ikke vil uttale seg om dette spørsmålet på nåværende tidspunkt.

Ønsker tydelig standpunkt

Både Vågsnes i Arendal og Kristiansen i Kristiansand mener det er svært viktig for KrF som parti å lande på et tydelig standpunkt i debatten som nå venter.

– Jeg tror det er veldig viktig, sier Vågsnes, og peker på søsterpartiet i Sverige, Kristdemokraterna, under høstens svenske valg.

– De tok et tydelig standpunkt, og gjorde et godt valg. Jeg tror vi er helt nødt til å være tydelige, sier han.

Også Kristiansen ser frem til den interne debatten som partiet nå går inn i.

– Det er bra at en får fram hva folk mener. Hvis Hareide mener dette, så er det bra at det kommer fram, for vi trenger en avklaring nå, sier han.

Ventet klargjøring

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud mener Hareides bok gir et helt tydelig signal om regjeringssamarbeid.

– Jeg tolker boka til Hareide som at han har valgt side. Hvis partiet har valget mellom, i ytterste konsekvens, å gå inn i regjering med de borgerlige partiene eller å felle Solbergs regjering, så tror jeg Hareide vil velge det siste, sier han.

Det er knyttet stor spenning til samlingen av KrFs landsstyre fredag, hvor det er ventet at partiet vil vedta en klargjøring rundt samarbeid.

Det er imidlertid fortsatt usikkert om man på fredag står igjen med et klart svar på hvem KrF vil samarbeide med.

– Det gjenstår å se hvor langt de går i høst. Det er opp til partiet selv, forklarer Eriksrud.

I helgen gikk ungdomspartiet KrFU inn for å gå inn i et borgerlig regjeringsamarbeid med Høyre, Frp og Venstre, da de diskuterte saken på sitt landsmøte.

– Går mot undergang

Han forteller at situasjonen for KrF er kritisk.

– Det er et parti som er splittet. Og det kan se ut til at tillitsmannskorpset i partiet kanskje er litt mer venstreorientert enn grasrota og velgerne i partiet. Det gjør at situasjoen er vanskelig og krevende for KrF, sier Eriksrud.

Han mener partiet er avhengig av en endring for å klare seg videre i det politiske landskapet. KrF har mistet mange velgere den siste tiden, og splittelsen er dyp.

– De har en helt unik mektig vippeposisjon i Stortinget. Nesten alle flertall går via KrF, men de mistrives i situasjonen og mister velgere. Så den veien KrF går nå, er en vei mot undergang, med mindre de klarer å utnytte den vippeposisjonen til noe positivt, mener Eriksrud.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook