For mange er sang og musikk en sentral del av seremonien når en person har gått bort.

Valget av hvilke sanger som skal spilles under begravelsen, kan være med på å skape den riktige stemningen til anledningen.

Noen kan ønske seg en salme med et budskap som passer fint til begravelse, mens andre velger sanger som den avdøde har en tilknytning til.

TV 2 har tatt en prat med Fonus begravelsesbyrå for å høre hvilke sanger som er mest populære blant nordmenn.

Jaa9 & OnklP under gravferden

Gravferdskonsulent og fagleder for de personlige seremonilederne hos Fonus begravelsesbyrå, Eivind Eggen, samler inn statistikk for musikken som spilles under gravferden. Han ser to helt klare tendenser.

– Det første er at en liten del av repertoaret spilles i svært mange gravferder. Det er altså noen sanger som er veldig populære, sier Eggen.

Se oversikten over de mest populære sangene nederst i artikkelen.

Den andre tendensen han ser er en vekst i antall sanger som bare blir spilt i én gravferd i løpet av et år. Det vil si at det er sanger som kun betyr noe for den ene personen.

– Dette gjenspeiler den trenden vi ser med at folk velger mindre konvensjonelt og en mer personlig gravferd. Hvert år ser vi en økning på 3-4 prosent av slike sanger som bare spilles én gang, sier Eggen.

Sanger som kun ble spilt én gang:

Eivind Eggen har plukket ut fem eksempler på sanger som kun ble spilt under én seremoni i løpet av 2017.

  • Det ingen andre ser (Hellbillies)
  • Forever Autumn (Moody Blues)
  • Hello (Adele)
  • Majesty (Madrugada)
  • Noia (Jaa9 & OnklP)

Ønsker mer personlig gravferd

Flere velger altså å spille en sang som den avdøde har en tilknytning til, istedenfor en trøstende salme. Sosiologer har snakket om at årsaken til dette kan være sekularisering, ved at verden blir mer moderne og religion spiller en mindre rolle.

Det stemmer ikke nødvendigvis at folk har blitt mindre religiøse, men kanskje heller at flere utøver sin tro også utenfor de institusjonaliserte religionenes rammer, sier Eggen.

Folk ønsker generelt mer kontroll over seremonien. Fonus har et tilbud de kaller personlig gravferd, der man får en egen seremonileder som ikke har noen religiøs tilknytning. I disse seremoniene er det mer fritt, og det er gjerne mer fokus på den avdøde enn på livssynet.

– Etterspørselen etter slike seremonier har gått i været. 12 prosent av våre seremonier hittil i 2018 har vært personlige seremonier, sier Eggen.

Antall sanger per 100 seremonier
  2013 2014 2015 2016 2017
Salmer 290,03 286,13 279,89 273,88 264,05
Sanger (som ikke er salmer) 207,3 208,87 218,53 229,4 235,22
Sanger spilt én gang 34,02 32,33 35,96 42,04 47,58

 

Liten forandring

Samtidig som nordmenn ønsker seg flere og flere ulike typer sanger, og at repertoaret stadig blir større, er det de samme sangene som topper listene.

– Det er omtrent de samme sangene som er mest populære hvert år. De skifter gjerne bare litt plass på topp ti-listen, sier Eggen.

Topp ti mest populære sanger til gravferden
2015 2016 2017
1. Eg ser (Bjørn Eidsvåg)

 

1. Air (Johann Sebastian Bach) 1. Air (Johann Sebastian Bach)
2. Air (Johann Sebastian Bach) 2. Eg ser ( Bjørn Eidsvåg) 2. Amazing Grace (J. Newton)
3. Vårsøg (Hyldbakk, E. / Sommerro, H.) 3. Gabriels obo (Morricone, Ennio
3. Gabriels obo (Morricone, Ennio)  
4. Ave Maria (Schubert, Franz) 4. Vårsøg (Hyldbakk, E. / Sommerro, H.) 4. Eg ser (Bjørn Eidsvåg) 
5. Gabriels obo (Morricone, Ennio) 5. Time To Say Goodbye (Sartori, F. / Quarantotto, L.) 5. Gje meg handa di, ven (S. Bratland)
6. Våren (Grieg, Edvard)  6. Ave Maria (Schubert, Franz) 6. Vårsøg (Hyldbakk, E. / Sommerro, H.)
7. Ved Rondane (Grieg, Edvard) 7. Gje meg handa di, ven (S. Bratland) 7. Ave Maria (Schubert, Franz)
8. Time To Say Goodbye (Sartori, F. / Quarantotto, L.) 8. Amazing Grace (J. Newton) 8. Ved Rondane (Vinje, A. O. / Grieg, E.)
9. Vårsøg (Sommerro, Henning) 9. Ved Rondane (Grieg, Edvard) 9. Gabriellas sång (Nilsson, S. Bäckman, P.)
10. Gje meg handa di, ven (Bratland, S. / Irsk Folketone) 10. You Raise Me Up (Graham / Løvland) 10. Time To Say Goodbye (Sartori, F. / Quarantotto, L.)