krepsefisket har økt med 600 prosent på ti år:

Full krangel om ellevill krepsefangst

MIDØYFJORDEN/ÅLESUND (TV 2): Det foregår et eventyrlig krepsefiske i fjordene på Sunnmøre og i Romsdal, men likevel er det er full teinekrangel mellom fiskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er sur vind fra nordvest og regnbygene pisker i ansiktet på skipper Andreas Håbet ombord i sjarken Tilde Maria som ligger i Midøyfjorden.

– Nå blir de spennende å se dagens krepsefangst, sier Håbet mens lina med 50 teiner er på tur inn.

Han er yrkesfisker som har satset på fiske etter krabbe, kreps og hummer. Totalt har han nærmere 1 500 teiner som han røkter minst en gang i uka.

– Se her! Det er masse kreps i og det er nok til alle og ingen grunn til bekymring, sier Håbet.

Krepsen er en delikatesse som stadig flere får øynene opp for og som folk gjerne betaler opptil 300 kroner kiloen for å sikre seg helgekosen.

Tusenvis av teiner

Men krepsefisker Bernt Hauge som selger kreps på kaia i Ålesund er bekymret. Han mener det er alt for mange teiner i sjøen og frykter at bestanden skal kollapse.

– Enkelte fjorder er tettpakket, det er ikke råd å komme til for andre. Det er snakk om tusenvis av teiner, enkelte båter har 2000-3000 teiner, sier Hauge.

– Hva synes om det?

– Jeg synes ikke noe om det. Det blir slik at noen få skal eie fjordene. Det går ut over størrelsen på krepsen og jeg frykter for bestanden Det bør komme begrensninger i antall teiner, sier Hauge til TV 2.

Det var gratisavisa Nytt i Uka i Ålesund som først omtalte Hauges bekymringer over en mulig krepsekollaps.

De siste ti årene har det vært en eventyrlig utvikling i krepsefiske i fjordene på Sunnmøre og Romsdal. I 2008 var det rapportert inn 13 tonn til Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag. Hittil i år er det rapportert inn over 100 tonn med kreps - en økning på 600 prosent på ti år.

Ingen bekymring

Litt lenger nord i fylket fnyser Andreas Håbet av uroen til kollegene lenger sør.

JAKTER PÅ DYPT VANN: Krepsefisker Andreas Håbet i Midsund er ikke bekymret for bestanden.
JAKTER PÅ DYPT VANN: Krepsefisker Andreas Håbet i Midsund er ikke bekymret for bestanden. Foto: Arne Rovick/TV 2

– Vi drar 400-500 teiner på en dag og da har vi såpass at vi kan drive med to mann. Vi prøver å lage et levebrød av det med to ungdommer som stortrives. Det er jo ikke negativt at fisket øker. Hvis det kommer regulering på teiner da er det slutt, det vil slå beina under oss. Det er jo heller ikke noe belegg for at bestanden er truet, tvert imot, sier Håbet.

Han mener det er god plass til alle som vil fiske etter kreps.

– Krepsen lever fra 40 meter til 400 meters dyp, så den lever på et enormt areal og den finnes egentlig over alt. Her er det overhodet ingen grunn til bekymring.

Han kan imidlertid tenke seg en strengere regulering på størrelsen.

– Minstemålet er i dag på 13 centimeter. Det kan godt økes til 14, sier Håbet.

Krepsefisker Bernt Hauge er bekymret for fiske fremover. Foto: Kristian Haug Hansen
Krepsefisker Bernt Hauge er bekymret for fiske fremover. Foto: Kristian Haug Hansen

Dagens fangst leveres hos Silver Seafood i Midsund.

– Min oppfatning er at det ikke er overbelastet fiske og det er ikke noe tyder på at det trengs mer regulering. Men det kan bli brukskonflikt med for mange teiner i stedet for at går ut over bestanden. Så langt er det ikke noe som tyder på at det er fare på ferde, sier Jim Martin Sørlie på mottaket som sender kreps til hele Norge og store deler av Europa.

Vil ha krepsefakta

På land følger fiskeriminister Harald T. Nesvik nøye med på hva som skjer med det uregulerte krepsefisket.

– Vi får stadige signal nå om at det er veldig mye fiske etter kreps og dette er noe vi må være oppmerksom på. Men først må vi få et grunnlag knyttet til situasjonen langs kysten. Er det slik at bestanden er skadelidende? Vi i politisk ledelse må vurdere om det må iverksettes tiltak, men det skal ikke gjøres på en slik måte at kystbefolkningen ikke får muligheten til å bruke sjøen og havet. Derfor må vi har forskningsbaserte tall som viser hva som er situasjonen og hva vi eventuelt må gjøre, sier Nesvik til TV 2.

Hva forteller den voldsomme økningen på 600 prosent?

– Det forteller at flere fisker etter kreps fordi prisen er blitt høy med opp mot 300 kroner kiloen levert på kaia i Ålesund. Da sier det seg selv at mange vil drive med dette. Men det er også et tegn på at man er blitt flinkere til å fiske, man vet hvor krepsen står. Og det kan være et tegn på at bestanden er bra, sier fiskeriministeren.

Andreas Håbert med dagens fangst på sjøen. Foto: Kristian Haug Hansen
Andreas Håbert med dagens fangst på sjøen. Foto: Kristian Haug Hansen