Russland kaller Norges ambassadør inn på teppet

Det russiske utenriksdepartementet kaller Norges ambassadør til Russland inn på teppet, opplyser det russiske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Det skjer i forbindelse med fengslingen av Mikhail Botsjkarjov, den russiske tjenestemannen som er mistenkt for spionasje i Norge.

– Vi stiller oss uforstående til at den russiske representantens blotte deltakelse på dette seminaret skulle føre til en slik provokasjon, skriver utenriksdepartementet i pressemeldingen, og legger til at det var representanter fra flere titalls land tilstede.

Videre skriver de at slike tiltak ikke vil bli stående uten konsekvenser.

– Det etterlates et inntrykk av denne bølgen av tiltak mot "spioner" som er startet på tvilsomt grunnlag, har antatt odiøse former i Norge, står det i pressemeldingen.

– Falske anklager

Russlands utenriksdepartement mener pågripelsen av 51-åringen er utført på grunnlag av falske anklager om etterretningsvirksomhet. I pressemeldingen står det at Russland krever en forklaring i forbindelse med hendelsen, og at Botsjkarjov umiddelbart renvaskes.

– Det russiske konsulatet i Norge vil yte Mikhail Botsjkarjov all mulig hjelp for å sørge for at hans juridiske- og øvrige rettigheter blir ivaretatt.

Anklagene mot mannen blir omtalt som «absurde», og det blir understreket at den pågrepne tjenestemannen befant seg i Norge etter en invitasjon fra Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

Pågrepet av PST

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag ettermiddag etter å ha deltatt på seminaret.

Russeren er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Fengslingen er begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

Den IT-utdannede russeren som har tilknytning til det russiske føderasjonsrådet, har i flere år deltatt på ECPRD-seminarer om digitalisering. Mikhail Botsjkarjov anket mandag morgen kjennelsen.

– Ikke politisk

Statsminister Erna Solberg uttalte tidligere til NTB at det ikke pågår noen politiske samtaler om spionsiktelsen mot den 51 år gamle russeren.

– Dette er en sak som går i straffesakssporet i Norge, ikke et politisk spor, sa Solberg.

Solberg ønsker ikke å kommentere hva som skjer med sikkerheten i nasjonalforsamlingens bygg framover.

– Det må Stortinget svare selv på. Det var slik at det var Stortinget selv som varslet PST om denne saken, sier Solberg, som er i New York i forbindelse med årets høynivåuke i FN.