god morgen norge-wenche raser:

– Det er respektløst. Det finnes ikke et annet ord

TV 2-kokk Wenche Andersen blir provosert over maten som serveres eldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er store forskjeller på hva slags mat som serveres de eldre i Norge.

Lørdag fortalte TV 2 om Sørum kommune, som har lagt ned kjøkkenet sitt. I stedet får beboerne på institusjon masseprodusert mat, som er laget i Bergen, 500 kilometer unna. I Sørum raser de pårørende, og det er samlet inn mer enn 2000 underskrifter for å få tilbake lokalprodusert mat.

Reportasjen har fått mange til å reagere, blant annet Wenche Andersen. Hun beskriver praksisen som respektløs.

– Det er respektløst. Det finnes ikke noe annet ord enn det. Det er rett og slett helt respektløst. Jeg kjenner jeg blir provosert bare jeg snakker om det, sier Andersen

– Du blir opprørt?

– Ja, jeg blir det.

– Økonomi blir viktigere enn respekt

Det er Matvarehuset i Bergen som leverer mat til Sørum kommune og en rekke andre kunder. Selskapet avviste lørdag at avstanden foringer kvaliteten.

– Det har ikke noe å si, sa daglig leder Ken Are Østlid til TV 2.

Konstituert kommunalsjef i Sørum kommune, Helga Soldal, fortalte til TV 2 lørdag at hun ikke selv hadde smakt på maten, men at hun skulle gjøre dette.

– Det har jeg ikke, men de skal jeg gjøre. Og maten er jo ikke for meg. Maten er for eldre som har andre ernæringsmessige behov, sa hun.

TV 2-kokk Wenche Andersen er utdannet kostholdsøkonom, og hun har tidligere evaluert flere eldrehjem i Norge.

– Som mennesker har vi akkurat de samme behovene. Eldre spiser jo mindre enn kanskje den politikeren som uttalte seg, fordi matlysten ikke er på topp. De er ikke så mye i aktivitet. Da er det viktig at den maten de får er vellaget, og at den er laget slik at alle næringsstoffene beholdes i den lille porsjonen de spiser, sier hun.

Andersen mener at det stadige økonomiske fokuset ødelegger for eldreomsorgen.

– Jeg føler det er ett ord som er det viktigste, og det er «respekt». Men så blir økonomi viktigere enn respekt når det kommer til hva vi skal gi de eldre.

TV 2-kokken har et råd til politikerne:

– De havner der en dag de også. Vil de finne seg i det? Det tror jeg ikke de vil. Og de må ut og besøke, de skal ikke bare se på tallene og økonomien. De må komme seg ut på sykehjemmene og se det som er dårlig og det som er bra, sier hun.

– Bør lages lokalt

Leder av pensjonistforbundet, Jan Davidsen, beskriver det som både flaut og skammelig at institusjoner dropper eget kjøkken.

– Jeg synes de med tanke på den betydningen maten har for eldre, så bør det være mulig å få laget den i nærområdet og med de lokale næringsstoffene som finnes, som sikkert disse menneskene er vant til og oppvokst med, sier han til TV 2.

– Ser du noen fordeler med å rasjonalisere dette og masseprodusere maten?

– Ja, det er jo ikke tvil om at man gjør dette av økonomiske grunner. Og så er det helt sikkert riktig at produsentene nok tar hensyn til alle de behovene som de eldre har. Men det å spise mat og nyte mat er jo langt mer enn bare det å få den produsert med de rette stoffene.

Davidsen mener at politikerne må ta ansvar for situasjonen.

– Det er ikke tvil om at fokuset på både økonomien, som blir sagt her, og ikke minst måten man produserer maten på, er et politisk ansvar. Det å få snudd denne trenden til at det skal være like naturlig å produsere mat i nærmiljøet som de andre tjenestene man får, det synes jeg bør være helt åpenbart.