Disse elleve skal avgjøre USAs mest betente sak akkurat nå

Debatten raser i USA etter at Donald Trumps kandidat til ny høyesterettsdommer ble anklaget for voldtektsforsøk. I neste uke møtes partene til høring i senatet, og det er knyttet stor spenning til utfallet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske professoren Christine Blasey Ford sto nylig frem og anklagde Brett Kavanaugh for voldtektsforsøk.

Men president Donald Trump står fjellstøtt ved sin kandidat til det ledige setet i høyesterett, og kritiserer samtidig kvinnen som står bak anklagene.

Det angivelige voldtektsforsøket skjedde da Christine Blasey Ford var 15 og Kavanaugh 17 år.

På en fest skal han ha vært full, tatt Blasey inn på et rom, holdt henne nede på sengen, antastet henne, holdt henne over munnen da hun prøve å skrike, og forsøkt å ta av henne klærne.

Kritiseres av Trump

Donald Trump kritiserer kvinnen for å ikke ha fortalt noen om det angivelige overgrepet tidligere.

I en rekke Twitter-meldinger publisert fredag, skriver presidenten at om overgrepet på Ford var så ille som hun beskriver, så ville saken blitt anmeldt med en gang. Enten av myndighetene, eller av foreldrene til den da 15 år gamle jenta.

Videre går han ut med full støtte til sin kandidat til det ledige setet i Høyesterett.

– Brett Kavanaugh er en flott mann, med et upåklagelig rykte. Nå er han under angrep fra radikale venstrefløypolitikere, som ikke vil vite sannheten. De vil bare ødelegge, skriver Trump.

Dette er saken:

Brett Kavanaugh er Donald Trump sin kandidat til det ledige setet i Høyesterett.

Om Kavanaugh blir valgt, kan det ha stor betydning for Donald Trump sin fremtid som president.

For kort tid siden, sto Christine Blasey Ford frem, og anklagde Brett Kavanaugh for voldtekt. Overgrepet skal ha skjedd på 80-tallet, da hun var 15 og han var 17 år.

I neste uke skal Ford møte til høring i senatet. Der skal blant annet 11 middelaldrende og konservative menn avgjøre om de tror på anklagene til Blasey, eller ikke.

Om Blasey blir trodd, kan det få store konsekvenser for Kavanaugh, og Trump sin fremtid som president.

Dette er blant annet fordi valget av ny høyesterettsdommer er på livstid, og et konservativt flertall i senatet vil være til stor fordel for Donald Trump.

Støttes av tidligere presidentdatter

Nå får Christine Blasey Ford støtte fra tidligere president Ronald Reagan sin datter, Patti Davis.

I et leserinnlegg i Washington Post sier Davis at hun selv ble voldtatt for rundt 40 år siden.

– Det overrasker meg ikke i det hele tatt at Christine Blasey Ford ikke har fortalt noen om overgrepet hun beskylder Brett Kavanaugh for å ha utført, skriver hun.

Hun mener det er viktig at folk forstår hvordan minnet fungerer når man blir utsatt for traumatiske hendelser.

– Ford har blitt kritisert for alt hun ikke husker ved overgrepet. Som adressen hvor overgrepet skjedde, tiden på året eller hvilket hus det var. Men minnet hennes av overgrepet er detaljert. Minnet ditt tar bilder av detaljene som vil hjemsøke deg, og som vil forandre livet ditt. Detaljene som ikke har så stor betydning, blir hvisket ut, skriver Patti Davis, i leserinnlegget som først ble publisert i Washington Post.

Disse skal bestemme

I neste uke skal 51 år gamle Christine Blasey Ford utspørres om det påståtte voldtektsforsøket som skjedde på en fest for vel 35 år siden. Spørsmålet er hvorvidt Brett Kavanaugh voldtok Ford på denne festen.

Dette skal 11 eldre, middelaldrende, sterkt konservative og hvite menn bestemme. Komiteen ledes av 85 år gamle Chuck Grassley.

At det er nettopp disse 11 som skal avgjøre fremtiden til Donald Trump sin omstridte kandidat til det ledige setet i Høyesterett, har satt sinnene i kok over hele USA.

En rekke demonstrasjoner har blitt arrangert den siste tiden for å støtte Christine Blasey Ford.

Etter at Ford sin advokat sendte et brev til komiteen på fredag for å be om utsatt svarfrist på hvorvidt hun ønsker å forklare seg i senatet, publiserte justiskomiteen sin leder, Chuck Grassley en rekke meldinger på Twitter.

– Hold kjeft, og ta ansvar

I den ene meldingen retter han seg direkte mot Kavanaugh, og beklager for at avgjørelsen til Ford drar ut i tid.

Avgjørelsen har nå blitt tatt, og lørdag kveld skriver NTB at Ford har godtatt å vitne i Kongressen.

Meldingene får flere til å spekulere i om komiteen i det hele tatt er interessert i å høre Ford sin historie. Det skriver amerikanske Business Insider.

Demokratene er i mindretall i senatets justiskomité, men de kjemper nå innbitt for å støtte professor Ford, og forhindre at Kavanaugh blir Høyesterettsdommer.

Fremst i kampen står senator Mazie Hirono fra Hawaii. Hun er én av kun fire kvinner i senatets justiskomité på 21 medlemmer.

Hvis Kavanaugh ikke blir utnevnt til ny høyesterettsdommer, vil hun bli selve symbolet på kampen mot de republikanske herrene.

– Jeg vil bare si følgende til menn i dette landet: Hold kjeft, og ta ansvar. Gjør det rette for én gangs skyld, sa Hirono under en pressekonferanse fredag.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook