nå tar oslo kommune grep:

15.000 HPV-vaksiner i fare for å bli kastet

Helsemyndighetene vil gi et restlager av HPV-vaksiner til homofile menn og risikogrupper. Men å sette vaksiner er dyrt, og det mangler personell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Johannes Ferkingstad(22) er opptatt av å ta vare på seg selv og ønsker å beskytte seg mot HPV-viruset som kan gi flere alvorlige kreftformer.

– Det var nytt på meg at HPV-viruset kan smitte via seksuell kontakt, det visste jeg ikke, sier Ferkingstad.

Smitter gjennom sex

I ni år har jenter fått tilbud om vaksinen i 7. klasse, fra høsten får også guttene tilbudet. Men også eldre gutter er utsatt for smitte.

– Jeg leste at du kan få analkreft og strupekreft av viruset. Men det som er viktig, er at når dette bare har vært en vaksine for jenter så hjelper det ikke meg. Jeg ligger ikke med jenter, jeg ligger med gutter, sier Ferkingstad.

Har ikke penger til å sette dosene

Hos Sex og samfunn, Norges største opplysningssenter for seksuell helse, er det stor pågang og mange spør etter HPV-vaksinen.

– Mange av de som kommer lurer på HPV-vaksine. Og vil veldig gjerne ha den. De vil beskytte seg mot kreft, og det synes vi er kjempepositivt, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn.

Men i motsetning til jentene, må foreløpig gutter som er eldre enn 12 år betale for den.

– Det er en dyr vaksine og det er 1385 kroner per dose og du skal ha tre doser. Så for ungdom flest så er dette en ganske stor utgift, sier Follestad.

Men få kilometer unna, har Folkehelseinstituttet et restlager bestående av flere paller med HPV-vaksiner som snart går ut på dato. De første allerede i november. Sammen med produsenten har helsemyndighetene bestemt at disse skal gis gratis til risikogrupper, blant annet menn som har sex med menn.

Kan bli kastet

Men Sex og samfunn har helt sprengt kapasitet, og ikke penger til å hyre inn ekstra sykepleiere.

– Jeg skulle gjerne sett at disse sårbare gruppene som virkelig har behov for disse vaksinene hadde fått den, mener Follestad.

Flere kommuner bedt om å få gratisvaksiner, men fremdeles risikerer 15000 vaksinedoser å bli kastet.

– Det er et viktig tiltak når det gjelder forebygging av kreft så at hvis dosene blir ødelagt er det en tragedie, sukker Follestad.

Lover å finne penger

Men da TV 2 ringer Oslo kommune, sier Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) dette:

– Jeg kommer til å finne frem lønnsmidler slik at vi kan stille med helsepersonell som da kan sette disse vaksinene slik at vi kan beskytte flere av våre innbyggere.

– På hvilken måte fikk du vite om dette?

– Jeg fikk vite dette av dere i dag, og det helt klart at for meg som helsebyråd er det viktig at vi kan distribuere disse livsviktige vaksiner til innbyggerne og vi kan i hvert fall ikke la vaksinene råtne bort på folkehelseinstituttet. Vi skal gjøre vårt, sier Tellevik Dahl.

– Dette er helt fantastiske nyheter. Dette vil virkelig gjøre det mulig å få brukt dette restlageret slik at de som virkelig trenger denne vaksinen får den hjelpen de skal. Det var utrolig gode nyheter å få, sier Follestad hos Sex og samfunn som kan kaste seg rundt og mest sannsynlig starte gratisvaksineringen av risikogruppene i neste uke.

Takknemlig

Ole Johannes Ferkingstad er takknemlig for at han nå får muligheten.

– Det er fantastisk. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å prøve å få tatt vaksinen, sier Ferkingstad til TV 2.