Slik ser det ut på Lindesnes like før stormen er ventet å treffe Sørlandet.
Slik ser det ut på Lindesnes like før stormen er ventet å treffe Sørlandet. Foto: Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum

Nå kommer «Knud»:

Farenivået hevet til det høyeste

Stormen slår inn mot Kristiansand og Sørlandet. Kristiansand kommune har avlyst all uteaktivitetene i skolene utover ettermiddagen, og strømselskapet tidobler beredskapen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologisk institutt hever farenivået for fredagens storm til høyeste nivå. Folk oppfordres til å tjore fast løse gjenstander og holde seg innendørs.

Meteorologene hever farevarselet for fredagens storm til høyeste nivå i fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Dermed er det fare for at liv går tapt.

Rødt farevarsel sendes ut når meteorologene forventer «ekstreme konsekvenser».

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget, heter det i retningslinjene.

– Dette blir en kveld vi kommer til å huske, sier Thyness til NTB.

Oslo brann- og redningsetat ber om at folk ikke ringer til brannvesenets 110-nummer ved mindre det er snakk om nød. Dersom noen trenger hjelp til noe som ikke haster, er det riktige nummeret i Oslo 67 12 88 00.

Varsler sterk storm

Ekstremværet som har fått navnet Knud er ikke til å spøke med, bedyrer statsmeteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt. Meteorologene mener det er fare for liv og ekstreme konsekvenser.

– Akkurat nå ligger lavtrykket ute i Nordsjøen og trekker inn mot Rogaland og Sørlandet i ettermiddage. Sterk storm fra Boknafjorden til Lindesnes, sier Camilla Albertsen, meteorolog ved Storm Geo til TV 2 klokken 11.

Klokken 12.50 melder Bane Nor at Dovrebanen er stengt mellom Moelv og Lillehammer på grunn av store nedbørsmengder.

Kristiansand avlyser all uteaktivitet i barnehager, barneskoler og SFO. I tillegg blir foreldre bedt om å hente barna tidligere enn normalt, og skolen stenger tidligere.

– Vi tar dette varslet med sterkeste alvor. Vi har 15.000 barn som vi skal ivareta. Derfor har vi sendt ut flere meldinger, slik at skoler og foreldre er føre var, sier Svein Tore Kvernes, assisterende oppvekstdirektør i Kristiansand til TV 2.

– Det er viktig at ingen barn går hjem alene. Et vindkast på orkan styrke kan flytte mange kilo. Vi ber foreldre om hente barna tidligere, ettersom stormen kommer tidligere enn ventet, sier Kvernes.

Tre falt ned

Ved Hosanger på Osterøy i Hordaland har et stort tre falt over høyspentkabler. TV 2s tipser Rune Schive sier han ble sjokkert av synet som møtte ham fredag formiddag.

– Det kjører mange biler og trailere her, så treet treffer jo frontruta om det faller ned, sier han.

– Jeg fikk hakeslepp da jeg så det, fortsetter han.

Treet har veltet fra en fjellside på den ene siden av veien, og over på den andre siden. Det er usikkert hvorvidt treet har falt ned fredag, eller om det er et resultat av uværet tidligere i uken.

OVER HØYSPENTLEDNING: Dette synet møtte TV 2s tipser fredag. Foto: Tipser
OVER HØYSPENTLEDNING: Dette synet møtte TV 2s tipser fredag. Foto: Tipser

Tidobler strømberedskapen

Hafslund frykter stormen skal føre til flere tusen hjem uten strøm. Nå øker de beredskapen ti ganger mer enn normal drift.

– Vi frykter at vi kan få en slik tilstand vi hadde for noen uker siden, hvor flere var uten strøm i flere dager etter en storm. Vi øker beredskapen både i driftsentralen, og ute på felt, sier Morten Schau, kommunikasjonsjef i Hafslund til TV 2.

Videre advarer strømselskapet folk mot å holde seg i nærheten av strømlinjer.

– Når trær faller over linjene, så kan de ryke. Ledningene kan inneholde høyspentstrøm som er dødelig ved berøring, og folk må holde seg unna ledningene, sier Schau kontant.​

Kansellerer danskebåter

Kartet til venstre viser hvordan stormen er forventet å feie innover landet klokken 12. Til høyre ser man hvordan stormen beveger seg innover mot Østlandet. Foto: Grafikk Storm Geo
Kartet til venstre viser hvordan stormen er forventet å feie innover landet klokken 12. Til høyre ser man hvordan stormen beveger seg innover mot Østlandet. Foto: Grafikk Storm Geo

Fra 20-tiden fredag varsles det om ti meter høye bølger i Skagarak, langs kysten utenfor Agder, Telemark og Vestfold. Ifølge ruteoversikten til Color Lines, fører uværet til at samtlige avganger til selskapet kanselleres.

Avinor likevel folk om å følge med, tilfelle stormen gjør at flyene også blir innstilt.

​ – På flyplasser er sidevind det verste, og slik prognosene er nå, regner vi med at lufttrafikken på Gardermoen skal gå relativt normalt. Men det er viktig at folk holder seg oppdaterte via nettsidene i tilfelle det skulle bli verre enn antatt, sier Gurli Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor.

Allerede klokken 10 fredag morgen, ble det meldt om stengte veier på grunn av vinden.