Hjertebarna:

Da Eline (11) ble dødssyk, kan det ha reddet livet til tvillingsøsteren

– Vi har ikke hatt dette i Norge før, sier overlege ved Rikshospitalet om tvillingenes unike historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De eneggede tvillingene Eline og Karoline Lysberg (11) fra Rørvik levde et vanlig, aktivt liv med svømming, karate, håndball og dans etter skoletid.

– De var aldri syke, alltid friske og raske. Jeg kunne aldri tenkt at det plutselig skulle skje. Det var et sjokk, sier mamma Jeanette.

Men etter skoleferien merket Eline plutselig at noe ikke var som det skulle.

– Det begynte i starten av skoleåret. Det ble tyngre å gå til skolen, og jeg kastet opp veldig mye. Vi dro til legen fem ganger, og den siste gangen sendte han oss til Levanger sykehus, forteller Eline i søndagens dokumentarprogram Hjertebarna på TV 2.

Hjertesvikt, leverfeil og nyresvikt

På sykehuset fant de fort ut hva som var galt. Eline hadde akutt hjertesvikt, leverfeil og nyresvikt. Elleveåringen var så dårlig at hun ble sendt med helikopter til Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet.

– Jeg skjønte ingenting. Jeg trodde det var mareritt og ventet på å våkne, sier Jeanette.

Elines tilstand forverret seg stadig, og etter hvert ble hun så dårlig at legene bestemte seg for å sette henne i transplantasjonskø. Hun trengte et nytt hjerte.

– Eline ble veldig sint. Hun sa: «Hvorfor måtte de gjøre det på denne måten? Hvorfor måtte det bli sånn?». Hun håpet jo på å beholde sitt eget hjerte og bli frisk igjen, forteller pappa Roger.

Donorhjerte

Etter en tid i transplantasjonskø kom den etterlengtede telefonen fra sykehuset. De hadde funnet et passende donorhjerte til Eline.

– Den tanken om at noen må dø for at Eline skal få et nytt hjerte, den har endelig slått meg. Det vi kan gjøre nå, er å vise takknemlighet og selv bli organdonorer. Det er mange andre som også venter, sier Jeanette.

Eline i sykesengen på Rikshospitalet. Foto: Privat.
Eline i sykesengen på Rikshospitalet. Foto: Privat.

Da Eline fikk påvist hjertesvikt, ble det gjort en hjerteundersøkelse av alle i familien.

Det ble oppdaget at tvillingsøsteren Karoline også hadde en svekket hjertefunksjon.

To uker senere, da Karoline var på vei til ny kontroll, kastet hun opp og hadde vansker med å puste.

– Da hadde vi plutselig to unger innlagt på sykehuset. Jeg kunne aldri drømt om det en gang, det er et mareritt. Plutselig så sitter vi inne på et rom med to unger som var innlagt. Det var tøft, forteller pappa Roger.

Dramatiske hjerteforandringer

Forandringen på Karoline sitt hjerte var dramatisk. Det gikk fra et friskt hjerte, til et hjerte det nesten var umulig å se bevegelser på under ultralyd.

Etter flere undersøkelser og tester ble Karoline satt på sterke hjertemedisiner som raskt stabiliserte situasjonen.

– Det er en progressiv sykdom, så vi kan kjøpe oss tid med medisiner. Men før eller siden kommer det til å skje, at hun må ha et nytt hjerte, sier Jeanette.

Første gang i Norge

Thomas Møller, barnekardiologisk overlege ved Rikshospitalet, forteller at hendelsen er unik og at det er første gang i Norge at et enegget tvillingpar har samme hjertesykdom.

– Den ene ble dårlig først, og har trengt et nytt hjerte – og det har gått bra. Og så har vi en genetisk identisk tvillingsøster som har samme sykdom. Skal vi da behandle henne som et individuelt menneske som vi ikke vet noe om fremtiden til, eller skal vi se henne som et menneske hvor vi har sett litt inn i fremtiden fordi vi har sett hennes identiske tvilling?, sier overlegen spørrende, og konstaterer:

– Vi velger nok det siste. Dette er veldig spesielt, vi har ikke hatt dette i Norge før. Men vi har i hvert fall sjansen til å være mest mulig forberedt når hjertet til Karoline svikter mer enn det gjør nå.

Tvillingsøstrene har begge samme hjertefeil. Foto: Privat.
Tvillingsøstrene har begge samme hjertefeil. Foto: Privat.

Roser foreldrene

Møller skryter av foreldrene Jeanette og Roger som har klart å beholde roen.

– Denne situasjonen som disse foreldrene har kommet opp i, er fryktelig vanskelig å forestille seg. Livet blir snudd opp ned. Det er en helt ufattelig påkjenning, med en sånn familie går vi nesten bare å venter på at alt skal bryte sammen. Men det har det ikke gjort. Vi blir imponerte over hvordan mennesker og familier takler de mest utrolig påkjenningene.

Det er vanskelig for familien å planlegge frem å tid. Roger og Jeanette må ta én dag av gangen.

– Du kan sette deg ned å skrike, men da får du ikke gitt støtte til ungen som ligger der. Så du må ta deg sammen og kjøre på. Gjøre det beste du kan for dem, man får ikke gjort stort mer enn det, sier Roger.

For selv om Eline har fått et nytt hjerte, er det fortsatt usikkert om transplantasjonen har vært vellykket. Og om også Karoline vil trenge et donorhjerte i fremtiden.

Se historien om Eline og Karoline i Hjertebarna på TV 2 og TV 2 Sumo søndag klokken 21.45.