Stormen herjer i flere fylker – store ødeleggelser

ØDELEGGELSER: Bølgene slo inn i pizzarestauranten på Os.
ØDELEGGELSER: Bølgene slo inn i pizzarestauranten på Os. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midstsiden.no
Fly, tog, ferger, og hurtigbåter ble innstilt og tusenvis var uten strøm under stormen natt til torsdag.

Både i Hordaland og Sogn og Fjordane kom vinden opp i orkans styrke onsdag kveld.

– En god del veier er sperret. Vi ber folk kjøre forsiktig og være aktsom når man beveger seg ute, oppfordrer Vest politidistrikt etter at det onsdag kveld har kommet mange meldinger om trær som blåser over veier og kraftledninger.

Det er målt flere vindkast over orkan styrke på Vestlandet.

Torsdag morgen har vinden løyet noe i Hordaland, og stormen er på vei nordover, og det vil blåse opp i storm styrke fra Sunnmøre til Vestfjorden i Nordland.

3000 isolert

To forskjellige steder på fylkesveg 609 ble stengt som følge av ras, ifølge Politidistrikt Vest, og store deler av Askvoll i Sogn og Fjordane er fortsatt isolert torsdag morgen.

Rundt 3000 innbyggere er isolert, melder NRK.

– Flere biler var stengt inne mellom rasene, men ble evakuert ut i løpet av natten, opplyser Vegvesenet til TV 2 torsdag morgen.

Her sto flere biler innesperret mellom to ras på FV 609. Foto: TV 2
Her sto flere biler innesperret mellom to ras på FV 609. Foto: TV 2

Ingen er tatt av rasene og ingen er skadet. Det er så langt ikke fare for nye ras i området, melder politiet.

Mange nedblåste trær

Også politiet i Agder melder like etter 22.30 at de har fått inn mange meldinger om trær som har falt over veien. Politiet opplyser at det så langt ikke har falt trær over hovedferdselsårer i distriktet.​

Klokken 20:55 hadde politiet fått inn over 35 meldinger om nedblåste trær og andre naturskader.​

En oversikt fra Meteorologisk institutt viser at det sterkeste vindkastet litt før klokken 21 hadde kommet på Slåtterøy i Bømlo med hele 35,1 meter i sekundet.

Vindhastigheten akkurat nå

På Myklebustfjellet i Sogn og Fjordane er sterkeste vindkast målt til 33,8 meter i sekundet, og på Fedje i Austrheim 33,6 meter i sekundet.

Kuttskader

Ved Bergen lufthavn var et stort skilt merket «Bergen» i ferd med å løsne. Veien forbi ble stengt, ifølge politiet.

Ved lufthavnen har også flere personer fått kuttskader etter å ha blåst over ende. Ingen av dem er alvorlig skadd.

– Vinden tar voldsomt på den østlige delen av bygget. Vi har fått meldinger om at seks personer rett og slett er blåst over ende. Ingen er alvorlig skadd, men flere skal ha fått kuttskader, sier operativ sjef ved Flesland, Øystein Skaar, til Bergensavisen.

Brannvesenet har sperret av en boligblokk i Fyllingsdalen, trolig som følge av løse gjenstander på taket. Ingen av beboerne kommer seg ut, skriver Bergens Tidende.

På fylkesvei 57 i Fjaler i Sunnfjord er en person skadet etter at et tre har blåst ned over en bil. Ved 22.30-tiden opplyser politiet på Twitter at personen er fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang.

Ved 21.30-tiden blåste flere stålplater av taket på et hus i Uttrågata i Voss. Brannvesenet er på stedet og sperrer av området.

På Askøy har et tak blåst av en enebolig og inn i et annet hus. Det er store materielle skader, og en person har fått skader i en hånd. Politiet og brannvesenet er på stedet og sikrer for videre skader.​

Innstilt fly og tog

Flyselskapet Widerøe har innstilt flere fly og omdirigert andre. Torsdag morgen er fremdeles noen fly innstilt, ifølge Avinor.

Ferger og hurtigbåtruter i Hordaland har innstilt sine avganger.

Stormen har også ført til at Bergensbanen er stengt. Et tre har veltet over kjøreledningene, og et fult tog måtte snu ved Hønefoss.

– Det ligger en kontaktledning på bakken ved Voss to steder, som fører til at Bergensbanen er stengt. Den har vært stengt siden 23.00, og vil nok være stengt en god del tid fremover, sier Dag Svindsås, medievakt i BaneNor.

NSB skriver på sine nettsider at det ikke vil bli organisert alternativ transport på den berørte strekningen Stanghelle-Myrdal.​

Sjøsprøyt inn i restaurant

Ved 19.30-tiden dyttet høye bølger og vind utemøbler ved en pizzarestaurant i Os inn i vinduet.

– Sjøsprøyten sto inn vinduet på grunn av høye bølger, sier Ronald Drotningsvik ved 110-sentralen til Bergens Tidende.

Ifølge politiet ble ingen personer skadd, og det var heller ikke behov for evakuering av restauranten.

Måtte stenge bru

Ved Fyllingsdalen har et tre falt over veien og strømledninger, og veien er ifølge politiet stengt.

Mange har også mistet strømmen på Vestlandet. På det meste var 17.000 husstander uten strøm, ifølge BKKs hjemmesider. I 23:45-tiden var 15.000 kunder uten strøm, men dette tallet faller jevnt utover kvelden. Klokken 01:40 manglet drøyt 10.000 husstander strøm.

Veitrafikksentralen måtte stenge Fløyfjellstunnelen i Bergen etter at et tre landet i veibanen rett før innløpet til tunnelen. Sotrabrua ble stengt i 20-tiden, etter at det ifølge Vest politidistrikt ble målt vindkast på 32-34 meter i sekundet. En halvtime senere er brua delvis stengt, og politiet gjenopptok manuell kontroll av kjøretøyer som skal over brua.

– Vinden kan bli sterkere mot klokken 23 i kveld, sier vakthavende meteorolog Roar Hansen i Storm Geo ved 20-tiden.

Sikre løse gjenstander

Også på Østlandet merkes uværet, og politiet oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander og stillaser.​ Rundt midnatt melder Politiet i Øst på Twitter om at de har fått inn mange meldinger om nedblåste trær på flere veier i Østfold og Akershus. De skriver videre at de forventer at flere trær skal blåse over ende i løpet av natten.

Langs Oslofjorden vil det blåse sterk kuling rett inn onsdag kveld og natt til torsdag. Folk med småbåter oppfordres til å ikke ta noen tur utpå. Østlandet vil få enda mer vind fredag.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • E-post: tips@tv2.no
  • Fra utlandet: +47 915 02255

Meteorologisk institutt har oppgradert farevarselet til oransje for Rogaland og Østafjells, det nest høyeste nivået. Det ventes vindkast på mellom 30 og 40 meter i sekundet, og folk blir oppfordret til å kun bevege seg utendørs hvis det er høyst nødvendig.​

Den kraftige vinden vil komme opp i orkans styrke ved Stad, melder Yr. Den blir like kraftig i kastene både sør og nord for dette området nordvest i Sogn og Fjordane. For Vestlandet er farevarselet på gult nivå.

På utsatte steder kan vinden komme opp i 35 meter i sekundet i kastene.

Nytt uvær

Fredag vil et nytt stormsenter komme over landet. Denne gang med fra en mer sørlig retning. Sørlandet, Rogaland, Telemark og Østlandet vil få kraftig vind, og uværet har også fått farevarsel oransje – det nest høyeste.

Den sterkeste vinden kommer ved kysten og i fjellet, med vindkast mellom 30 og 40 meter i sekund, altså orkans styrke.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook