RENTEEKSPERTER: Investeringsdirektør i HolbergFondene Gunnar Torgersen og kredittanalytiker Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets gir sine råd om hva du bør gjøre med renta. Foto: HolbergFondene / CF-WESENBERG/KOLONIHAVEN
RENTEEKSPERTER: Investeringsdirektør i HolbergFondene Gunnar Torgersen og kredittanalytiker Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets gir sine råd om hva du bør gjøre med renta. Foto: HolbergFondene / CF-WESENBERG/KOLONIHAVEN

Ekspertene svarer på om du bør binde renta

Styringsrenta er hevet fra 0,5 til 0,75 prosent, og om ikke lenge vil bankenes utlånsrente følge etter. Er det på tide å binde renta?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag bekreftet Norges Bank det de fleste hadde forventet, nemlig at styringsrenta heves fra 0,5 prosent til 0,75 prosent.

Det betyr høyere renter på boliglån, og dermed større månedlige utgifter for mange.

I løpet av de kommende årene er det spådd at styringsrenta skal heves flere ganger, og derfor lurer flere nordmenn på om det er på tide å binde renta.

TV 2 har tatt en prat med ekspertene for å få svar på nettopp det spørsmålet.

Kan lønne seg

Investeringsdirektør i HolbergFondene Gunnar Torgersen påpeker at torsdagens renteøkning har vært varslet lenge på forhånd. Derfor er renteøkningen allerede tatt med i bankenes beregning.

– Dette er kanskje den mest varslede renteøkningen noensinne. Derfor vil ikke renteøkningen i seg selv gi noen store utslag i markedet, sier Torgersen.

Han sier det finnes to innfallsvinkler til hvorvidt det er lurt av deg å binde renta. Det ene er om du binder renta fordi det er lønnsomt, mens det andre er knyttet til sikkerhet.

– Dersom renta de neste årene heves mer enn Norges Bank har signalisert, kan det være lønnsomt. Men det vet vi ikke. Renta er umulig å spå, for det er så mange faktorer, sier Torgersen.

Investeringsdirektøren sier Norges Bank mange ganger har bommet grovt når de har forutsett hvordan renta skal utvikle seg, og at det er derfor er svært vanskelig å spå hva som vil skje.

– Historisk sett har det ikke lønnet seg å binde renta. Men det er ikke dermed sagt at det ikke vil lønne seg å gjøre det nå. Det er forholdsvis billig å binde renta i dag.

Forsikring mot brå renteoppgang

Til tross for at rentebinding sjelden har lønnet seg gjennom historien, vil Torgersen altså ikke utelukke at det kan lønne seg denne gangen. Dessuten mener han det er mange nordmenn som bør binde renta med tanke på tryggheten det gir.

– Det er altfor få i Norge som har bundet renta. De som har et anstrengt forhold til sin personlige økonomi, og som allerede stanger i taket for hva de tåler av utgifter hver måned, bør vurdere det, sier Torgersen.

Han understreker at dette er noe den enkelte må vurdere, men er likevel tydelig på at det er mange som bør tenke seg om.

– Hvis man ikke tåler brå renteoppgang, bør man forsikre seg mot det. Og det er ikke for sent å binde renta. Det som skjer på torsdag er egentlig irrelevant, siden det har vært varslet så lenge, sier Torgersen

Tåler du uflaks?

Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets omtales gjerne som Norges beste kredittanalytiker. Han peker på en rekke grunner til at man bør se på muligheten for å binde renta, og en av grunnene er nordmenns enorme gjeld.

– Nordmenn er i ferd med å bli det folkeslaget med nest mest gjeld i verden. Vi har hatt Danmark og Nederland foran oss, men holder på å klatre opp på annenplass, sier Ringholm.

Med et boligmarked som har steget kraftig siden 1992, og det faktum at renta er på vei opp, mener eksperten at det kan være på tide å binde renta.

– Mange nordmenn har mye gjeld, og tåler ikke uflaks. De som sitter nå og vet at de ikke tåler å ha uflaks, skal binde renta i ti år eller mer, slår han fast.

Sjekk låneavtalen

Ringholm sier ingen vet om det faktisk kommer til å lønne seg, ettersom ingen økonomer kan se ti år inn i fremtiden. Likevel er han krystallklar på at de med usikker økonomi bør tenke på å binde renta nå.

– Det er som å forsikre huset mot brann. Kanskje det ikke lønner seg, men når året er omme og huset ikke har brent ned, angrer du ikke på forsikringen. Sånn må du tenke om din egen økonomi, sier Ringholm.

Om man trekker fra skattefradrag og inflasjon, mener Ringholm at kostnaden av å binde renta uansett vil bli lik null.

Dersom du velger å snakke med banken for å binde renta, må du sikre at du kommer deg ut av avtalen hvis det blir nødvendig.

– Sjekk hvordan låneavtalen er utformet, det må være tilpasset dine behov. Pass på at du kan kjøpe deg ut av avtalen hvis det skjer noe uventet, som et dødsfall eller en skilsmisse.

I likhet med Torgersen sier Ringholm at tiden ikke har løpt ut for å kontakte banken din.

– Bankene gir fortsatt gode tilbud, så det er ikke for sent, sier Ringholm.