TOK TOGET HIT: Den savnede Wikileaksmedarbeideren Arjen Kamphuis (47).
TOK TOGET HIT: Den savnede Wikileaksmedarbeideren Arjen Kamphuis (47). Foto: TV 2/NTB scanpix

Øyenvitne sikker på at han så savnede Arjen (47): – Han kom gående med noe som lignet en stor bylt under armen

ROGNAN (TV 2): Da mannen fikk høre om den savnede Wikileaks-medarbeideren, tok han umiddelbart kontakt med politiet for å fortelle om hva han hadde sett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg stusset veldig der han kom gående, med to store oppakninger på seg, og det var ingen tvil om at han bar på noe tungt, forteller et øyenvitne som så den savnede Arjen Kamphuis på Rognan til TV 2.

Det er mandag 20. august og klokken er rundt halv seks på ettermiddagen. Det er kort tid siden lokaltoget fra Bodø til Rognan har ankommet stasjonen. Ut fra toget kommer den nederlandske Wikileaks-medarbeideren.

Samtidig er det som kan være et av politiets sikreste vitner på vei fra Saltdalshallen og på vei mot Rognan sentrum.

Han passet ikke inn

TV 2 har snakket med mannen, som ikke ønsker navn og bilde publisert:

– Jeg hadde hentet datteren min på trening og kjørte samme vei som går fra jernbanestasjonen og ned mot Rognan sentrum. Da ser jeg en mann som kommer gående med noe som ser ut som en stor bylt under armen og en stor oppakning på ryggen gående langs gangveien. Han ser ut som en backpacker eller som en bohem, forteller vitnet i et eksklusivt intervju med TV 2.

– Han passet ikke inn i det typiske miljøet her på Rognan, så jeg ga la godt merke til denne personen, forklarer vitnet.

Vedkommende har et leilighetskompleks liggende i havna på Rognan. Denne mandagen er det fotballkamper på tv.

Så ham flere ganger

– Jeg og noen kompiser ser på Bodø/Glimt. Mellom to kamper reiser jeg meg opp og ser fra vinduet og utover havna. Da ser jeg samme person komme gående på veien og ned mot fjæra med den samme oppakningen, forteller vitnet.

– Hva er klokken da?

– Sånn omtrent 20 på kvelden. Jeg registrerer at det er en del aktivitet på kaien i forbindelse med lasting av fiberkabler fra den lokale kabelfabrikken her på Rognan, forteller vitnet.

– Hva tenker du da?

– Jeg tenkte at han skulle sikkert jobbe hos den lokale båtbyggeren som ofte tar imot praktikanter, forklarer han.

Rundt klokken 21 ser han på nytt ut av vinduet. Da ser han personen igjen i samme område.

– Denne gangen har han ikke oppakningen med seg i det han går i retning mot fjæra igjen, forklarer han.

Når han får høre om den savnede Arjen Kamphuis ti dager senere, tar han kontakt med politiet i Bodø for å fortelle om sine observasjoner og blir innkalt til avhør.

Sikker på at det var ham

11. september finner en fritidsfisker en tom kajakk og det som trolig er id-papirene til Kamphuis i sjøen ved fjellet Kvænflåget i Skjerstadfjorden.

– Hva tenkte du da?

– Hvis han hadde en kajakk med seg så tenkte jeg at mine observasjoner ikke samsvarer med det jeg hadde sett, men så fikk jeg høre at han hadde en sammenleggbar kajakk. Da falt brikkene mer på plass med oppakningen han hadde med seg, forteller vitnet.

– Jeg er sikker på at det er den savnede nederlenderen jeg så på Rognan den 20. august, sier vitnet.

Nederlandske medier har mandag hevdet at Kamphuis kan ha vært blindpassasjer om bord på et lasteskip. Kilder som TV 2 har vært i kontakt med, stiller seg imidlertid tvilende til at det er dette som kan ha skjedd.

Ved kaianlegget der kabelbåtene ligger til vanlig er det et strengt vakthold hele døgnet, og alle som skal inn og ut må registreres i porten, forteller en kilde til TV 2.

Det betyr at Kamphuis i så fall må ha kommet seg om bord i lasteskipet usett via sjøveien.​

Har funnet padleåre

Nordland politidistrikt melder mandag at en privatperson har funnet en padleåre som kan ha tilhørt savnede Kamphuis.

– Politiet har grunn til å tro at åren tilhører Kamphuis, fordi den er funnet i samme området som kajakken og skal være av samme merket som åren savnede skal ha hatt. Padleåren ble levert inn til politiet i helga og politiet jobber videre med undersøkelser rundt dette funnet, opplyser politiinspektør Bjarte Walla.

Politiinspektøren sier at det nærmer seg over 100 innkomne tips i saken.

– De tipsene vi har fått i saken dreier seg i hovedsak om observasjoner. Det er så langt ikke noen tips som har ført til noen sikker observasjon av Kamphuis etter den 20. august, sier Walla.