Skal avdekke overgrep mot barn ved hjelp av dataspill

Regjeringen bevilger ytterligere 67 millioner til forebygging av overgrep og vold mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Ole, vi sitter her fordi du sa under frokosten i dag at gulroten din ligner på pappas tiss».

På skjermen ser du den fiktive femåringen «Ole». Din oppgave er å få han til å fortelle om de seksuelle overgrepene han blir utsatt for hjemme.

Ved å velge riktige svaralternativer bygges det tillit til barnet. Går man for fort frem eller stiller feil spørsmål, vil ikke barnet avsløre at noe er galt.

– Hvis barn utsettes for seksuelle overgrep eller vold hjemme, så har de i barnehagen plikt til å melde fra. Men det å stille de rette spørsmålene og få barna til å fortelle sannheten, kan være vanskelig. Dette verktøyet vil hjelpe dem med det, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Mandag besøkte hun, med flere andre politikere, Strekkoden barnehage i Oslo sentrum, for å se hvordan de ansatte bruker dataspillet, som har fått navnet «SNAKKE».

Øker med 67 millioner

Spillet er en del av en større satsning fra regjeringen for å avdekke overgrep og vold mot barn.

I høstens statsbudsjett, som legges frem 8. oktober, bevilger regjeringen 67 millioner kroner ekstra til tiltak knyttet til overgrep og vold mot barn.

PÅ BESØK: Linda Hofstad Helleland følger med når barnehagen forklarer hvordan de bruker dataspillet. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
PÅ BESØK: Linda Hofstad Helleland følger med når barnehagen forklarer hvordan de bruker dataspillet. Foto: Lovise Gangnes/TV 2

Millionene kommer i tillegg til 825 millioner kroner som videreføres fra 2018. Hofstad Helleland kaller satsningen for «historisk».

Slik skal pengene brukes:

  • 22 mill. kroner til det foreldrestøttende arbeidet, særlig rettet mot minoriteter.
  • 5 mill. kroner til støtteverktøy i kommunene som skal gjøre det lettere å oppdage og følge opp utsatte barn.
  • 4 mill. kroner til å forebygge vold og overgrep i folkehelsearbeidet.
  • 19 mill. kroner til behandlingstilbudet til personer som er dømt for seksuelle overgrep.
  • 17 mill. kroner til innsatsen mot mobbing.

– Helt nytt

Dataspillet, som nå rulles ut som et pilotprosjekt i flere barnehager over hele landet, er lansert av Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS). Det er den norske oppstartsbedriftet Attensi som har utviklet spillet og avatarene.

Spillet er tenkt til bruk for alle voksne som møter barn og unge i sitt arbeid. Brukere kan være barnehageansatte, lærere, barne- og ungdomsarbeidere eller helsesøstre.

– Det er helt nytt at et slikt spill brukes på disse problemstillingene, sier spesialpedagog Ane Heiberg Simonsen i RVTS Øst.

Gjennom realistiske situasjoner er håpet å gjøre voksne tryggere på hvilke spørsmål som skal stilles, og på hvilken måte de skal stille dem.

– Man trenes i den lille bevegelsen. Det å lene seg frem og spørre et barn når de, av en eller annen grunn, har vekket bekymring. Det kan være at de har endret atferd, at de oppfører seg på en spesiell måte, eller gjør noe annet som vekker bekymring for dem som er tett på barn, forklarer Heiberg Simonsen.

Vil fange opp tidlig

Barne- og likestillingsministeren håper innsatsen mot barnehager og skoler vil bidra til at man enklere fanger opp vold og seksuelle overgrep mot barn.

FORNØYDE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, her ved siden av Jan Tore Sanner, er godt fornøyde med arbeidet mot vold og overgrep mot barn. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
FORNØYDE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, her ved siden av Jan Tore Sanner, er godt fornøyde med arbeidet mot vold og overgrep mot barn. Foto: Lovise Gangnes/TV 2

– For regjeringen er det veldig viktig at vi oppdager barn som utsettes for vold og overgrep så tidlig som mulig, slik at vi kan hjelpe dem. Og det er jo de voksne som jobber i barnehager og i skolen som er sammen med barna hver dag og har muligheten til å se signalene, sier Hofstad Helleland.

– 67 millioner kroner, er det nok?

– Det er en start. Nå er jeg glad for at vi har utviklet og fått på plass dette verktøyet, også håper vi at flest mulig vil ta det i bruk, sier hun.

Også kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) er fornøyd med verktøyet, og sier det også vil bli brukt i skolen.

– Mitt inntrykk er at både barnehager og skoler jobber godt, men vi må erkjenne at det alltid kan bli bedre. Derfor er det viktig med oppmerksomhet rundt disse sakene, og at vi jobber systematisk for å øke kompetansen, sier han til TV 2.