Nydelige eplesnurrer med epleglasur

Nå er de norske eplene på sitt beste, et alternativ er å bruke dem på å lage nydelige eplesnurrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse eplesnurrene smakte Wenche første gang på en fruktfestival i Hardanger for mange år siden. Hun er sikker på at de vil falle i smak.

For et glutenfritt alternativ, se egen oppskrift nedenfor.

Ønskes det å lage en melkefri variant, erstatt melk med vann og smør med margarin uten melk.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Oppskrift:

ca1 kg hvetemel

75 g sukker

1 egg kan erstattes med 1 dl ekstra melk/ vann for de som ikke tåler melk

1 pakke fersk gjær

2 ts kardemomme

¼ ts salt

Ca 5 dl hel melk

150 g mykt smør

Slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakebollen. Begynn med ca 900 g hvetemel. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og egget til fingervarm (ca 30 oC). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 8-10 min.

Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.

Lag eplefyllet mens deigen hever.

Del deigen i to og kjevle ut hver for seg. Fordel over halvparten av de stekte eplene, rull fast sammen, skjær tykke skiver og sett i langpanne (dekket med bakepapir) med litt mellomrom mellom, slik at de vil ese sammen ved etterheving. Gjør det sammen med den andre halvdelen av deigen. Dekk stekebrettene med et klede og etterhev ca 1 time. Pensle ev med egg og stek ett og ett stekebrett på midterste rille i varm stekeovn 220 grader i 12-15 min. Steketid er avhengig av tykkelsen / størrelsene på snurrene. Har du varm luft kan du steke begge brettene i varm stekeovn 200 grader.

Avkjøl på rist.

Eplefyll:

4-5 stk norske epler

3-4 ss smør

2-3 ss brunt sukker (avhengig av hvor søte eplene er)

2 ts kanel

4-5 stk flaksalt eller ¼ ts salt

Eplessirup:

3 dl eplemost

50 g sukker

2 ss smør

1 krm salt

Del epler i terninger (har de tykt skall skrell dem). Smelt smør i en liten panne/ kasserolle, tilsett epleterninger, sukker og kanel og stek til eplene er knapt møre, fremdeles i biter legg over i en skål.

Tilsett eplemost og sukker i pannen/ kasserollen, kok opp og la koke til sirup, vend på pannen en gang imellom, men ikke røre da vil massen bli «klumpete»! Trekk pannen til side, tilsett smør og rør lett om!

Tilsett litt under halvparten av eplesirupen i de stekte eplene. Resten av eplesirup brukes i melisglasur, tilsett melis og eplemost til passe konsistens og en frisk smak.

Glutenfri bolledeig

1 boks kesam

3 dl varmt vann

2 ss fiberhusk

70 g (3 ss) jyttemel

1 1/2 dl sukker

1 ts kardemomme

50 g gjær

6 ss rapsolje til baking

1 ts salt

1 pk Semper finmel, (uten fiber til fine boller m/fiber til grovere)

Slik gjør du

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann (bruk kesam boksen, nesten full. Ikke for varmt.) Rør sammen; tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkken maskinen gå i ca 5 - 8 min og få en fin struktur på deigen..

Blandingen skal nå være” fingervarm”. Tilsett gjær, olje, salt, semper mel, sukker og kardemomme. Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.

”Smør” bakebord og hendene med litt rapsolje, trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 min. Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket. Stek ved 225 grader på midterste rille i 12-15 min.

Et annet alternativ er å bruke den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook