Florence krever stadig flere liv i USA

Uværet Florence beveger seg innover Sør-Carolina, hvor det ifølge CNN allerede har tatt tre liv. Totalt 13 mennesker har nå mistet livet, ifølge kanalen.

Medlemmer av US Coast Guard kontrollerte lørdag nabolagene i Newport i Nord-Carolina etter at den tropiske stormen traff land. Foto: Tom Copeland/ NTB scanpix
Medlemmer av US Coast Guard kontrollerte lørdag nabolagene i Newport i Nord-Carolina etter at den tropiske stormen traff land. Foto: Tom Copeland/ NTB scanpix

Sent lørdag kveld lokal tid økte dødstallet i North Carolina alene til 10 personer. Her ble en 81 år gammel mann bekreftet død etter at han falt og slo hodet da han skulle pakke bagen for å evakuere fra kommunen Wayne.

I tillegg omkom et ektepar i en husbrann som knyttes til stormen.

Beveger seg videre

Stormens øye beveger seg nå sakte vest over South Carolina i en fart på 4 kilometer i timen. Vindstyrken er ikke særlig kraftig i forhold til tidligere, men regnet høljer ned. Vedvarende nedbørsmengder kan føre til katastrofal springflo og betydelig elveflom, ifølge meteorologene.

EVAKUERING: De eldre i Nebraska blir evakuert av det lokale militæret. Foto: David Goldman/ NTB scanpix
EVAKUERING: De eldre i Nebraska blir evakuert av det lokale militæret. Foto: David Goldman/ NTB scanpix

Tre mennesker har omkommet i denne delstaten, ifølge CNN. En 61 år gammel kvinne døde da hun kjørte inn i et tre som hadde falt over en vei i kommunen Union. Og i Horry omkom en mann og en kvinne av kullosforgiftning.

I tillegg til faren vannmengdene utgjør, advarer også meteorologene om at stormen kan sette i gang tornadoer på veien over regionen.

Trump kondolerer

USAs president Donald Trump utstedte lørdag en katastrofeerklæring for North Carolina, noe som betyr at flere fylker vil få tilgang på økonomisk nødhjelp fra Washington.

Lørdag kveld tvitret han sympati og kondolanse til Florences ofre.

– Dypeste sympati og varme går til familier og venner av ofrene. Må Gud være med dem, skriver han. Det hvite hus har varslet at Trump vil besøke de rammede områdene neste uke.

Skaper hodebry

Orkanens bevegelsesmønster skaper hodebry for den amerikanske værvarslingstjenesten. Normalt klarer ekspertene å forutsi med ganske stor nøyaktighet hvor og når en orkan vil ramme land, men ikke med Florence.

Lokale værsystemer som ellers opptrer som en mur, og dytter innkommende orkaner i en forutsigbar retning, opptrer ikke normalt i området ved North og South Carolina.

– Dette er et skikkelig mareritt sett fra en meteorologs synspunkt. Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan. Florence er en underlig skrue, sukker Marshall Shepherd, professor i meteorologi ved universitetet i Georgia.

Vekker minner om Harvey

De voldsomme varslede nedbørsmengdene har fått mediene til å sammenligne Florence med orkanen Harvey, som rammet Texas i fjor.

Enkelte steder utenfor Houston falt det 1,5 meter nedbør. En av årsakene var at Harvey ble liggende lenge stille, mens regnet høljet ned.

Resultatet ble katastrofale flomskader. Nærmere 90.000 boliger ble påført skader, og minst 70 mennesker mistet livet. Det ble anslått at gjenoppbyggingen kunne koste en sum tilsvarende over 1.000 milliarder kroner.

Nå anslår værvarslingsselskapet Accuweather at Florence kan forårsake ødeleggelser for opptil 500 milliarder kroner. Og det er flomvannet som ventes å gjøre størst skade.​

(©NTB/ TV 2)