Det opplyste Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag kveld.

– Bevegelsene har gått ned og stabilisert seg, men er fortsatt så store at vi vil opprettholde farenivået, opplyste NVEs geolog på en pressekonferanse.

Torsdag ettermiddag var det rekordstore bevegelser i fjellpartiet. Store steinmasser løsnet, og vitner fortalte TV 2 at flere av steinene var på størrelse med en bil.

Usikker nedbørsprognose

I den øvre delen i fjellet har hastigheten stabilisert seg på rundt 8–10 centimeter i døgnet. I nedre del på ca. én centimeter i døgnet.

Det har vært lite nedbør det siste døgnet, men nedbørsprognosene for de neste dagene er usikre. Det kan komme nedbør det kommende døgnet og helt fram til mandag. Det er delvis grunnen til at farenivået opprettholdes.

– Innbyggerne ble gjort kjent med dette 15.30 fredag. De har vist forståelse for avgjørelsen, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma.

Ni personer evakuert

Onsdag kveld ble ni beboere evakuert fra det rasutsatte området i Romsdalen for sjuende gang på grunn av store bevegelser i fjellet. Samtidig økte NVE farenivået til rødt, som indikerer ekstrem rasfare. Fjellet hadde da reagert på små mengder nedbør.

Torsdag var det tolv steinsprang fra fjellsiden fra klokken 13.45 til 15.47. I et større område av den øvre delen av Veslemannen ble det målt bevegelser til rundt 15 cm i døgnet. Det var også en stor økning i nedre del. Her økte hastigheten fra 3 millimeter til 2 centimeter per døgn.

Natt til fredag var det et større ras som påvirket hele fjellpartiet. Det kom nye steinsprang fredag morgen, men etter det avtok bevegelsene i fjellet noe.

(TV 2/NTB)