Slik mistet norsk milliardær alt

Ett veddemål ble skjebnesvangert for krafttraderen Einar Aas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det kjent at krafttraderen og milliardæren Einar Aas fra Grimstad trolig blir slått personlig konkurs.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte den enorme nedturen, som Aas selv informerte om i en pressemelding.

«Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, og dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs», heter det i pressemeldingen.

I pressemeldingen skrev Aas også at han ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.

Aas har slått seg opp på såkalt krafttrading og har i en årrekke figurert nær toppen av skattelistene. I 2016 var den anonyme Grimstad-mannen den personen i Norge med høyest skattelignet inntekt.

Så hvordan kan han plutselig ha mistet alt?

Personlig økonomi

Terje Erikstad, kommentator og utgavesjef i Dagens Næringsliv, forklarer at Aas organiserte sin forretningsvirksomhet på en spesiell måte.

– Han har drevet dette som en helt personlig økonomi, og ikke gjennom et aksjeselskap. Det er svært uvanlig når det er snakk om så store verdier. Risikoen for han personlig har vært veldig høy, sier han.

– De fleste som driver en så stor virksomhet har opprettet egne aksjeselskaper. Det betyr at dersom aksjeselskapet går konkurs, så går ikke du som eier personlig konkurs, forklarer Erikstad.

Det er ukjent hvorfor Aas har valgt denne organiseringen av økonomien.

– Han har aldri villet stille opp til intervju for å besvare det spørsmålet. Men vi tror det er to grunner: Ved å unngå AS får man drive virksomhet uten at noen får innsyn i regnskap og slikt. For det andre kan det være gunstigere skattemessig, sier Erikstad.

Han understreker likevel at valget er svært spesielt.

– Det er helt uvanlig. Hvis han tapte ville han være personlig ansvarlig for hele tapet, og det ser vi jo at skjer nå. Sannsynligvis vil han måtte selge alle sine private eiendommer for å dekke opp tapet, sier han.

Skjebnesvangert veddemål

Aas slo seg stort opp på krafttrading. Dette markedet består av kjøp og salg av kraft, typisk mellom kraftprodusenter og kraftforbrukere. Som trader kan man tjene penger på å spekulere i disse kraftprisene.

– Aas veddet på at forskjellen mellom kraftprisene i Tyskland og Skandinavia ville bli mindre i 2019. Det var da snakk om en årskontrakt for kraft i 2019. Hvis forskjellen hadde gått ned, ville han tjene penger. Men så gikk forskjellene opp, og da tapte han, forklarer Erikstad.

Og selv om veddemålet handlet om året 2019, tapte Aas allerede nå.

– Det er et daglig oppgjør på slike veddemål. Når du taper, må du betale inn. Og hvis du da ikke lenger klarer å betale inn når du taper, så er det game over, sier Erikstad.

– Selv om veddemålet til slutt faktisk kan vise seg å være riktig, spiller det ingen rolle om du ikke har råd til å tape mer underveis. Da stoppes alt og kontraktene dine selges, fortsetter han.

– Ble utsatt for ekstremhendelse

Grunnen til at tapet ble så stort, var at Aas satset hele sin formue på dette veddemålet.

– Det er helt ekstremt og vanskelig å forstå. Vi vet ikke om han har spilt så høyt også tidligere, men han ville nok ikke blitt så rik hvis han ikke hadde gjort det, sier Erikstad.

Han understreker likevel at den erfarne traderen også har hatt en god dose uflaks denne gangen.

– Han har vært en ekstremt vellykket trader i mange år, og han er ansett som en utrolig dyktig person i det markedet. Men han ble utsatt for en ekstrem hendelse. Det som vanligvis skjer skjedde ikke, men det motsatte skjedde. Da blir tapet enormt, sier han.

– Er det sannsynlig at Aas vil kunne klare å bygge seg opp igjen?

– Hans kompetanse er ikke borte, og han har nok lært noe av dette. Men hvordan han skal klare å bygge seg opp, og om han vil velge å kjøre den spesielle stilen med personlig økonomi eller om han vil begynne mer som de andre i markedet, blir interessant å se, sier Erikstad.