Orkanen «florence»:

Mor og spedbarn omkommet

Sent fredag kveld var «Florence» nedgradert fra orkan til tropisk storm. Hittil har elleve personer mistet livet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uværet står nesten stille, og vindstyrken er redusert til inntil 32 sekundmeter. «Florence» beveger seg nå vestover med en hastighet på bare 6 kilometer i timen.

Likevel advarer meteorologer om at vind, stormflo og oversvømmelser fortsatt truer Carolina-delstatene.

Elleve døde

Lørdag kveld melder AP på Twitter at dødstallet har steget til elleve etter orkanens herjinger.

En kvinne og et spedbarn omkom etter at et tre falt over huset deres i Wilmington, Nord-Carolina, skriver SkyNews.

Faren til barnet er sendt til sykehus med skader av ukjent omfang.

Enda en person omkom i denne byen, mens 50 kilometer nord, i Lenoir, er to menn bekreftet døde. Én mistet livet da han skulle koble til en generator, mens en annen ble angivelig tatt av vinden da han skulle se til hundene sine utenfor huset, ifølge CNN.

Betydelig trussel

Krisemyndighetene advarer om at kraftig regn, stormflo og flom vil utgjøre en betydelig trussel i de neste 24 til 36 timene.

Guvernøren i Nord-Carolina Roy Cooper sa fredag kveld at situasjonen kom til å bli verre.

– Hvis dere i stormens vei kan høre meg, vær så snill å hold dere i ro, og hold dere skjermet, sa guvernøren til lokale medier ifølge Reuters.

Over 600.000 boliger skal hittil ha mistet strømmen, og 150 personer venter på å bli reddet fra stormen.

Orkanens øye nådde land

Fredag ettermiddag, norsk tid, nådde orkanens øye land i North Carolina.

– Dette er ikke slutten på det, sier Jeff Byard i den føderale krisemyndigheten FEMA om uværet.

Den amerikanske meteorologen Gannon Medwick ​i Wilmington, hvor orkanen nå treffer, sier det nå blåser 46 meter per sekund. Det er det høyeste som er registrert der siden 1958, da orkanen Helena traff. Den orkanen traff østkysten av USA for nesten nøyaktig 60 år siden.

Til sammenligning regnes det å være full storm når vindstyrken når 25-26 m/s.

Nedgradert

Fredag morgen ble Florence nedgradert til en kategori 1-orkan. Men selv om Florence er nedgradert, er det fortsatt en svært farlig orkan.

Orkanen har fredag morgen pisket USAs østkyst med vinder i orkan styrke og livsfarlig stormflo.

Målinger har vist vindstyrker på opptil 160 km/t, med kast på over 300 km/t. Utenfor kysten er det registrert ni meter høye bølger.

Outer Banks vil ligge under vann

TV 2s reporter Fredrik Græsvik er på plass i Nord-Carolina. Torsdag kveld sa han at det gikk fra å være vindstille til stiv kuling på en halvtime.

Tidligere torsdag var Græsvik i Outer Banks, lenger sør i Nord-Carolina, men måtte reise fordi vannet steg opp i gatene.

STORE BØLGER: Orkanen «Florence» har meldt sin ankomst og bølgene langs kysten begynner å bli store. (AP Photo/Tom Copeland)
STORE BØLGER: Orkanen «Florence» har meldt sin ankomst og bølgene langs kysten begynner å bli store. (AP Photo/Tom Copeland)

– Politiet har bedt alle om å evakuere, men mange nekter å forlate hjemmene sine i frykt for å bli plyndret, fortalte Græsvik.

Frykter store skader

På øyene som kalles Outer Banks, rant det vann i gatene midt på dagen torsdag lokal tid.

Inne på fastlandet, i byen Wilmington, fløy det biter av planter vannrett mellom trærne. Og vinden øker gradvis.

En mann bruker drill for å sikre vinduer på et hus i Kill Devil Hills på Outer Banks i Nord- Carolina tirsdag. (Photo by Alex Edelman / AFP)
En mann bruker drill for å sikre vinduer på et hus i Kill Devil Hills på Outer Banks i Nord- Carolina tirsdag. (Photo by Alex Edelman / AFP)

Selv om vinden ikke lenger er like ekstrem, frykter amerikanske meteorologer store skader. De største truslene er trolig stormflo og ekstremt kraftig regn.

Enkelte steder er det varslet én meter nedbør over en periode på sju dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at «Florence» vil bli liggende lenge i ro.

Fredag morgen hadde orkanen gjort at 30.000 husstander var uten strøm. Energiselskapet Duke Energy har advart om at opptil tre millioner husstander må forberede seg på at strømmen kan forsvinne.

En mann har laget en liten båt av metallrør og bøyer, for å komme seg rundt mens vannet stiger.
En mann har laget en liten båt av metallrør og bøyer, for å komme seg rundt mens vannet stiger. Foto: Chip Somodevilla

Vekker minner om Harvey

De voldsomme varslede nedbørsmengdene har fått mediene til å sammenligne Florence med orkanen Harvey, som rammet Texas i fjor.

Enkelte steder utenfor Houston falt det 1,5 meter nedbør. En av årsakene var at Harvey ble liggende lenge stille, mens regnet høljet ned.

Resultatet ble katastrofale flomskader. Nærmere 90.000 boliger ble påført skader, og minst 70 mennesker mistet livet. Det ble anslått at gjenoppbyggingen kunne koste en sum tilsvarende over 1.000 milliarder kroner.

Nå anslår værvarslingsselskapet Accuweather at Florence kan forårsake ødeleggelser for opptil 500 milliarder kroner. Og det er flomvannet som ventes å gjøre størst skade.

– Underlig skrue

Florence' bevegelsesmønster har skapt hodebry for amerikanske værvarslere. Normalt klarer ekspertene å forutsi med ganske stor nøyaktighet hvor og når en orkan vil ramme land, men slik har det ikke vært denne gangen.

Lokale værsystemer som ellers opptrer som en mur og dytter innkommende orkaner i en forutsigbar retning, har ikke oppført seg normalt i områdene ved de to Carolina-delstatene.

– Dette er et skikkelig mareritt sett fra en meteorologs synspunkt. Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan. Florence er en underlig skrue, sier Marshall Shepherd, professor i meteorologi ved universitetet i Georgia.

Rundt 10 millioner mennesker bor i områder som kan bli berørt eller rammet av orkanen. Rundt 1,7 millioner har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere.

(NTB / TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook