Nå pågår en fintelling av samtlige stemmer som ble avgitt i søndagens valg. Dette skjer alltid, og det endelige resultatet blir derfor først offentliggjort fredag.

De tre rødgrønne partiene Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet får til sammen 144 mandater, mot 143 til de fire borgerlige partiene Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna.

Sverigedemokraterna, som ingen av blokkene vil samarbeide med, får 62 mandater.

Det har vært små marginer under tellingen som startet onsdag av anslagsvis 190.000 stemmer avgitt i utlandet og andre forhåndsstemmer. Det har gjort at det er blitt knyttet stor spenning til ett mandat, som under tellingen onsdag vippet fram og tilbake mellom Centern og Sverigedemokraterna. Centern endte med 31 mandater.

Høy valgdeltakelse

Også innenfor blokkene har det skjedd mindre justeringer. Miljöpartiet tok ett mandat fra Socialdemokraterna, og Liberalerna tok ett mandat fra Kristdemokraterna.

Valgdeltakelsen har også blitt oppjustert underveis og endte på 87,1 prosent, det høyeste siden 1985 da 89,9 prosent stemte.

Hvem som skal danne regjering, er fortsatt i det blå. De borgerlige mener de er størst og peker på at Vänsterpartiet, som fikk 28 mandater, ikke inngår i statsminister Stefan Löfvens koalisjon.

– Alliansen er det regjeringsalternativet som er klart større enn Socialdemokraterna og klart større enn den sittende regjeringen, sa Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor onsdag.

Budsjettsamarbeid

Da hadde Alliansen invitert statsminister Stefan Löfven og hans sosialdemokrater til å være støtteparti for en borgerlig regjering. Det avviste han blankt.

– De borgerlige blir bare størst om man regner inn Sverigedemokraterna (SD), slo Löfven fast.

Statsministeren minner om at Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet sammen har snekret åtte budsjetter de siste fire årene.

Löfven beskrev det som «ulovlig og udemokratisk» hvis de fire borgerlige partiene skulle danne regjering selv om de blir mindre enn det rødgrønne alternativet.