steinblokk raste fra veslemannen:

– Det største raset jeg har opplevd her

RAUMA/MØRE OG ROMSDAL (TV 2): Det gikk et større steinsprang fra fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bevegelsene i fjellet har økt etter en rekke steinsprang i ettermiddag, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Tidligere i dag var hastigheten på 2 centimeter i døgnet. Etter skredaktiviteten har hastigheten økt og er nå over 3 centimeter i døgnet, forteller seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra i en pressemelding.

Videre står det at Sivilforsvaret observerte totalt 12 steinsprang mellom klokken 13:45 og 15:47.

Til tross for lite nedbør fortsetter de store bevegelsene, og den nedre delen er blitt mer ustabil.

Hørte buldring

Like etter klokken 15.30 torsdag kunne TV 2s reporter på stedet høre voldsom buldring fra det ustabile fjellpartiet Mannen.

– Vi ble vitne til en gedigen røyksky som steg opp i en sprekk eller dalføre som ligger oppe i fjellpartiet Veslemannen, sier TV 2s reporter.

NVE opplyste at det er snakk om et større steinsprang.

– Det er en stor steinblokk som har løsnet og kom ganske langt. Så det har vært litt større bevegelser nå den siste tiden i det lille området, sier seksjonssjef i NVE Lars Harald Blikra, til TV 2.

– Men det er sånne ting vi må forvente når det er såpass mye bevegelse, legger han til.

Se video av raset øverst i saken.

– Så røykskyer

Jan Tore Flovikholm i Sivilforsvaret er såkalt lyttevakt ved Mannen. Han var også vitne til torsdagens større ras.

– Vi hørte at det løsnet helt oppe i fjellsiden. Det intensiverte, og etter hvert så vi røykskyer som kom opp fra steinsprekkene, forteller Flovikholm.

– På alle de årene jeg har vært her, er dette det største raset jeg har sett fra Veslemannen, sier han.

Han anslår at noen av steinblokkene som løsnet og falt ned var på størrelse med en bil. Raset varte i rundt fire til fem minutter, ifølge Flovikholm.

LYTTEVAKT: Jan Tore Flovikholm var vitne til det store steinspranget torsdag ettermiddag. Foto: TV 2
LYTTEVAKT: Jan Tore Flovikholm var vitne til det store steinspranget torsdag ettermiddag. Foto: TV 2

Rødt farenivå

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal.

Torsdag morgen ble farenivået hevet til ekstremt for fjellpartiet. Ni beboere i området er evakuert. Forrige evakuering var 10. august.

Gjennom natten falt det mindre nedbør enn varslet, men selv 10 millimeter på ett døgn førte til at det ble registrert kraftige bevegelser både i den nedre og den øvre delen av fjellpartiet.

– De små mengdene som kom, har gitt veldig store reaksjoner i fjellet. Døgnhastigheten har vært over 60 centimeter i den øvre delen og 2 centimeter i den nedre delen. Denne hastigheten fortsetter torsdag – det er stor aktivitet i fjellet, sier Blikra i NVE til NTB.

RASTE UT: Slik så området ut etter at en stor steinblokk raste ut. Bildet til venstre er tatt klokken 12 torsdag formiddag, mens bildet til høyre er tatt etter utrasingen. Foto: NVE
RASTE UT: Slik så området ut etter at en stor steinblokk raste ut. Bildet til venstre er tatt klokken 12 torsdag formiddag, mens bildet til høyre er tatt etter utrasingen. Foto: NVE